Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A magyar hoki bölcsője”

„A magyar hoki bölcsője” Sport

Hétfőn Háromszékre látogatott a Magyar Jégkorong Szövetség küldöttsége, amely előbb Sepsiszentgyörgyön, majd Kézdivásárhelyen is megtekintette az utóbbi időben történt infrastrukturális beruházásokat, illetve szakmai és erkölcsi támogatásáról biztosította a helyi utánpótlás-nevelő klubok és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működését.

 

Hétfőn délelőtt Sepsiszentgyörgyre látogatott Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke, Sipos Levente főtitkár, Kovács Zoltán szakmai alelnök, Egri Gergely sportigazgató és Gebei Péter, a Játékvezetői Testület elnöke, illetve Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke, valamint Nagy Attila ügyvezető igazgató, akik a Sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub elnökével és alelnökével, Kernászt Hubával és Miklós Ervinnel tartottak közös sajtótájékoztatót.

Elhangzott, várhatóan december közepére elkészül a Sepsi Aréna mellett a sátorral borított, mobil műjégpálya, amely a tervek szerint áprilisig üzemel, így a sepsiszentgyörgyi jégkorongutánpótlás-nevelés zavartalanul működhet. A vendégek örvendetes ténynek nevezték, hogy a multifunkcionális Sepsi Aréna jégkorongmérkőzések lebonyolítására is alkalmas, és kiemelték annak a sportprogramnak az értékét, amely heti rendszerességgel kétezer gyereknek biztosít mozgási lehetőséget, amelynek keretében korcsolyázni is megtanulnak.

Tánczos Barna elmondta: a Magyar Jégkorong Szövetség teljes mértékben támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémia munkáját, hiszen a székelyföldi hoki a magyar jégkorong szerves része, és a jövőben a magyar válogatott táplálkozhat a székely tehetségekből.

Such György szerint nem túlzás azt mondani, hogy a magyar jégkorong bölcsője Székelyföld, hiszen a Székelyföldi Jégkorong Akadémia rövid fennállása alatt lenyűgöző eredményeket ért el. Such úgy véli, a magyar és a székelyföldi hoki érdeke, hogy Székelyföldön minden nagyobb városban legyen infrastruktúra a megfelelő hokiélet kialakítására, azért is, mert a sportágnak nemzetmegtartó és közösségápoló ereje van.

Kernászt Huba és Miklós Ervin hangsúlyozta, számukra most kezdődik az érdemi munka, hiszen jég hiányában nagyon nehéz dolguk volt az elmúlt időszakban. Terveik közé tartozik, hogy belátható időn belül felnőtt hokicsapata legyen Sepsiszentgyörgynek, többnyire a helyi nevelésű fiatalokra támaszkodva.

Kézdivásárhelyen Bokor Tibor polgármester a korszerű, még átadás előtt álló műjégpálya épületében kalauzolta végig az illusztris vendégeket, kiemelve, hogy sajnálatos módon hiába van jég már egy hónapja a létesítményben, a tűzoltósági engedélyre még várni kell, emiatt nem lehet átadni rendeltetésének a pályát. Tánczos Barna úgy fogalmazott, eddig is kiválóan együttműködtek a helyi Bikák HC-vel, és továbbra is szakmai támogatásáról biztosította a céhes városbelieket. Megdicsérte az ittenre tervezett sulikori programot, amely az iskolai program keretében biztosít korcsolyaoktatást a gyerekeknek. Such György úgy fogalmazott, minden ilyen létesítménynek külön örülnek, mert ezáltal egy újabb város kerül fel a székelyföldi jégkorong térképére. Azt is elárulta, hogy egy olyan magyar jégpálya-építési program készül, amelyben a kézdivásárhelyihez hasonló, 5–600 ülőhelyes műjégcsarnokokat építenének. Céljuk, hogy olyan szakmai segítséget nyújtsanak a székelyföldi csapatoknak, amelynek köszönhetően növekszik az itteni bajnokságok színvonala és versenyképessége, ezáltal pedig biztosított lenne a folytonosság a jégkorongképzésben, az itteni fiatalok nem kellene elhagyják szülőföldjüket a fejlődés érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük