Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A leghosszabb körverseny

A leghosszabb körverseny Sport

Tizenkettedik kiadásához érkezett Székelyföld Kerékpáros Körversenye, augusztus 7–11. között rendezik meg a rangos erőpróbát. Tavalyhoz hasonlóan, idén is Háromszékről rajtol a mezőny, Sepsiszentgyörgyön tartják a csapatbemutatót és prológot, innen indul, és ide ér vissza az első szakasz (Kastély-etap), illetve újdonságként innen startol a második is (Folyó-etap). A négyről ötnaposra bővített verseny össztávja megközelíti a 750 kilométert, így ez az eddigi leghosszabb.

A 12. Székelyföld Kerékpáros Körversenyéről szerda délelőtt sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón számolt be Ráduly Róbert Kálmán főszervező, Csíkszereda polgármestere Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, illetve Tamás Sándor megyetanácselnök jelenlétében, mindketten támogatásukról biztosították a viadal szervezőit. Ráduly kiemelte, tavaly szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy Csíkszeredából rajtol az esemény, így idén már másodszor kezdődik Háromszéken a rangos megmérettetés, és – ami szintén újdonság – most először majdnem fele-fele arányban oszlik meg a verseny Kovászna és Hargita megye között.
Hangsúlyozta, hogy tizenegy év után először alakult ki olyan helyzet, hogy öt megyei jogú székelyföldi város is a verseny mellé állt, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely után most már Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely is beszállt a segítségbe. Csíkszereda 100 ezer, Szentgyörgy 50, Hargita és Kovászna megye önkormányzatai 40–40, Székelyudvarhely 15, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely pedig 7,5–7,5 ezer lejjel támogatja a rendezvényt.
Augusztus 7-én, kedden Sepsiszentgyörgy főterén tartják a csapatbemutatót, majd a város utcáin rendezik meg az 5,3 km hosszú prológot. Másnap, augusztus 8-án következik a háromszéki szakasz, a Kastély-etap. Augusztus 9-én újdonságként szintén Szentgyörgyről indul a harmadik szakasz, ez a Folyó-etap elnevezést kapta. Azért keresztelték így el az erőpróbát, mert a mezőny, az Olt és a Maros völgyét követve, a Küküllő mentén érkezik meg Székelyudvarhelyre. Augusztus 10-én innen indul a Király-etap, a sportolók eltekernek Parajdig, onnan a Bucsinon keresztül Gyergyószentmiklósig, majd a Libán-tetőn visszatérnek Fenyédig, és onnan Szentegyházán keresztül meg sem állnak Csíkszeredáig. Az utolsó szakaszt két részre osztották: előbb egy 10 kilométeres hegyi futamot rendeznek Csíkszentkirály és Büdösfürdő között, a második részt a Csíki-medencében bonyolítják le.
Ráduly Róbert Kálmán kiemelte, nemcsak regionális-politikai, hanem turisztikai szempontból is fontos Székelyföldnek a körverseny, amelyre idén tizenhárom csapat nevezett be. Ebből öt – a Team Novák (Csíkszereda), a Kőbánya Cycling Team (Magyarország), a Destil-Parkhotel Valkenburg (holland), az Apple Team (kazah) és a MSTina Focus (romániai) – kontinentális minősítésű együttes, de rajtuk kívül itt lesz még egy magyarországi, három romániai, két osztrák és egy olasz együttes, illetve Moldávia válogatottja is. A szervezők idén 14 ezer eurót osztanak szét a legjobban teljesítő kerekesek között, ez az összeg tavaly valamivel több mint 11 ezer eurót tett ki. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük