Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A leghihetetlenebb Eb-győzelem

A jugoszlávok kizárásának köszönhetően, mindössze kéthetes felkészülést követően jutottak ki a dánok az 1992-es labdarúgó Európa-bajnokságra, és a futballtörténelem egyik legnagyobb meglepetését okozva lendületből meg is nyerték azt. Ráadásul a döntőben a regnáló világbajnok Németországot verték. Mindezt úgy, hogy „igazából” ki se jutottak az Eb-re. A selejtezőkben ugyanis Jugoszlávia mögött a második helyen végeztek, de a délszláv háborúra való tekintettel a jugoszlávokat kizárták a tornáról, és a selejtezőcsoportjukban második dánok indulhattak helyettük.

Richard Möller Nielsen szövetségi kapitánynak tehát össze kellett szednie gyorsan egy csapatra való játékost, de ez nem volt olyan egyszerű, hiszen a legtöbb labdarúgó ekkor már a tengerparton napozott. Ráadásul a valaha volt legjobb dán labdarúgó, Michael Laudrup a kapitány defenzív játékfelfogása miatt nem is volt hajlandó elutazni a svédországi tornára. Azért valahogy csak sikerült összeverbuválni a csapatot, és az idősebb Laudrup, illetve komolyabb kötelezettségek és elvárások nélkül utaztak északi szomszédjukhoz. Nem is vették túl komolyan az egészet, Möller Nielsen nem írt elő szigorú szabályokat.

A felszabadult dánok ikszeltek a történelmi mélyponton lévő angolokkal, majd kikaptak a házigazdától, így egyetlen, az utolsó körben, Franciaország ellen aratott győzelem elég volt számukra ahhoz, hogy továbbjussanak a csoportból. Mivel ekkor még csak nyolc csapat vett részt az Eb-n, rögtön az elődöntőbe kerültek, ahol 2–2-es döntetlen után a büntetőket magabiztosabban rúgták Larsenék, míg a túloldalon a háromszoros aranylabdás Marco van Basten hibázott – tizenegyesekkel kiejtették a címvédő Hollandiát! –, így jöhetett a finálé.

A lendületbe jövő dánokat a döntőben a Sammer, Völler, Effenberg, Klinsmann fémjelezte német válogatott sem tudta megállítani, és Vilfort, illetve Jensen góljával megnyerték a tornát. Európa-bajnok lett Dánia. Azóta is nehéz elhinni. A hihetetlen Eb-diadalok sorába Görögország is csatlakozott 2004-ben – ezen a két válogatotton kívül csak nagy futballnemzetek voltak képesek eddig nagy nemzetközi tornát nyerni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük