Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

9 indok a kosárlabda mellett

9 indok a kosárlabda mellett Sport

A sport, a rendszeres testmozgás minden életkorban javallott, ám gyermekkorban kifejezetten hasznos. A kedvező élettani hatások mellett számtalan előnye van a fegyelemre és kitartásra nevelő sporttevékenységnek. Természetesen számtalan sportág közül lehet választani annak függvényében, hogy mi tetszik jobban a gyereknek, vagy éppen melyikben bizonyul tehetségesnek, de az is lényeges szempont, hogy ki csapatjátékos és ki magányos típus. Most épp a kosárlabda előnyeire hívjuk fel a figyelmet, kilenc indokot felsorakoztatva eme labdajáték mellett. Az érvek többsége azonban majdnem mindenik sporttevékenységre rávonatkoztatható.

 

  1. Teljes fizikai gyakorlatot biztosít

A kosárlabda gyors, sokmozgásos sportág, rengeteg futással, ugrással, cselezéssel, passzolással és dobással. Amennyiben gyermekünk nem érdeklődik a sportok iránt, az olyan problémákkal is együtt járhat, mint az unalom, a lustaság és a túlsúly. Ha tenni szeretnénk ez ellen, a kosárlabdázás egy remek megoldást jelenthet, hiszen a rendszeres testmozgással kiküszöbölhetjük mindezt. 

 

  1. Megerősíti az izomzatot

Mivel ez a sport gyors mozgással jár, igénybe veszi az egész testet, az izmokat és a végtagokat, így kiválóan segíti a karok, a combok vagy a vádlik különböző izomcsoportjainak növekedését. A kamaszodó fiúk számára különösen fontos az izmaik fejlesztése, de ugyanúgy a lányok is nagy előszeretettel formálják alakjukat minél sportosabbra. 

 

  1. Segít a növésben

Nemzedékek óta hallhatjuk, hogy aki kosarazik, nagyobb eséllyel nőhet magasabbra. Értelemszerűen elsősorban a genetika az, ami meghatározza, hogy ki milyen magas lesz, de a kosárlabda is hozzájárul a növekedéshez. A testmozgás és annak gyakorisága illetve minősége, továbbá a rengeteg ugrómozdulat tudományosan bizonyítottan elősegíti a fejlődésben lévő gyermekek növekedését. 

 

  1. Növeli a pontosságot és a precizitást

A labdával a gyűrűbe találni hatalmas koncentrációt igényel. Hibátlan célzás és mérnöki pontosság szükségeltetik hozzá, melyeket csak kitartó gyakorlások árán sajátíthatunk el. A célzás és a precizitás fejlesztése olyan készség, amelyből gyermekünk egész életében rengeteget profitálhat.

 

  1. Önfegyelemre nevel

Az összes sportághoz hasonlóan a kosárlabdának is megvannak a maga szabályai. Ha ezeket nem tartjuk be, az szankciókkal járhat. Ez egy tökéletes módszer arra, hogy gyermekünk tiszteletben tartsa a szabályokat és növelje benne a versenyszellemet. 

 

  1. Stratégiát tanít

Minden sportágnak megvannak a különböző stratégiai elemei, amelyekkel eredményesek lehetünk. A cselezési és passzolási technikák rendkívül stratégiai sporttá teszik a kosárlabdázást. Ez ismét egy olyan lényeges képességet fejleszt, amely gyermekünk számára egész életében hasznos lesz. 

 

  1. Csapatmunkára ösztönöz

A kosárlabda egy csodálatos sport, amely megtanít csapatban gondolkodni és játszani, így a társainkkal együttműködve győztes stratégiát érhetünk el. Igazi összeszokott csapatként játszani a legjobb módja annak, hogy megbecsüljük és értékeljük a csapatszellemet.

 

8. Segít új barátokra lelni

Gyakran hallhatjuk gyermekeinktől: „Nincsenek igazi barátaim”. Ez történik, ha a gyerek egész nap otthon ül, elzárkózik a külvilágtól, nem sportol, és nem vesz részt szabadtéri foglalkozásokon. Egy csapatnak a tagjává válni (különösen ha az egy kosárlabda csapat) nagyszerű dolog, hiszen életre szóló barátságok köttethetnek.

 

  1. Növeli az önbizalmat

Minden alkalommal, amikor gyermekünk egy-egy dobásból betalál a gyűrűbe, fokozatosan növeli a magabiztosságát. A fejlődés folyamatossá válik, a labda egyre inkább engedelmeskedni fog neki, amely további önbizalommal vértezi fel, pozitív hatásokat kiváltva személyiségében.

Forrás: sportstg.com

Július 11–16. között zajlik Sepsiszentgyörgyön az Equites Egyesület által szervezett V. Kosársuli, 10–18 éves lányoknak, illetve 10–14 éves fiúk számára. A benevezés lezárult, összesen 121 gyerek jelentkezett a táborba, amely abszolút rekordnak számít, tavaly például 80 résztvevővel zajlott a képzés. A szervezők tájékoztatása szerint két szerb, három magyarországi és nyolc helybeli edző irányítása alatt, napi két edzéssel mélyíthetik el kosaras tudásukat a jelentkezők.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük