A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Röviden

Szoknya alá rejtett gyermek

A borsi határátkelőnél elfogtak egy nőt, akit most embercsempészettel vádolnak. Nem ok nélkül: a határőrök legnagyobb meglepetésére a rokolyája alatt egy három hónapos csecsemőt rejtegetett. A nagyváradi rendőrség szerint a 26 éves, Maros megyei nő egy autóban utazott, és Magyarország volt az úti célja. A rendőröknek azt mondta, a baba a sajátja, és azért választotta ezt a sajátos szállítási megoldást, mert nem sikerült a gyermeknek papírokat csináltatnia.

Legyünk bizalommal

Az RFI rádiónak adott interjújában Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint a rendszer több sebből vérzik, és ennek oka, hogy az egészségügyben dolgozók hanyagok, lusták és érzéketlenek. A tárcavezető szerint hamarosan megváltozhat a kórházak teljesítménymérő mechanizmusa, s ugyanakkor üzent is a létfontosságú gyógyszerek miatt aggódó betegeknek: hamarosan minden rendben jön. (Ezt mintha már hallottuk volna az előző miniszterektől is…)

Érinthetetlen alkotmánybírók

Tegnap szavazott a szenátus arról a törvénytervezetről, ami egyfajta Szupermenné teszi az alkotmánybírókat. A tervezet szerint a bírók ellen csak akkor lehet bűnvádi eljárást indítani, fogva tartani és letartóztatni vagy éppen bíróság elé állítani őket, ha a taláros testület kétharmados többsége ahhoz belegyezését adja. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az alkotmánybírók magukról dönthetnek. A képviselőház még múlt év áprilisában elfogadta a tervezetet.

Fegyvergyártásra fel!

Találkozott Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet Viorica Dăncilă miniszterelnökkel. A kormányfő a tegnap reggeli megbeszélés után adott sajtónyilatkozata szerint arról is tárgyaltak, hogy Románia a régió fő fegyvergyártójává lépjen elő. A találkozón szó esett arról is, Románia elkötelezi magát, hogy a nemzeti bruttó össztermelés (GDP) 2%-át a gyilkoló gépezet modernizálására és fenntartására (lásd írásunkat az oldalon) fordítja. Érdekes módon olyan banális apróságokról, mint az igazságügy helyzete vagy az infrastruktúra csapnivaló állapota nem esett szó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások