Ma sem fázunk meg

Meghosszabbította az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) az ország hat nyugati megyéjére kiadott másodfokú hőségriasztást. A narancssárga figyelmeztetés ma is érvényben lesz Temes, Arad, Bihar, Krassó-Szörény, Dolj és Mehedinţi megyékben, ahol a nappali csúcshőmérséklet eléri a 37–38, helyenként akár a 39 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80-as szintet. Erdély nagy részére, Máramarosra, a Körösök vidékére, illetve Olténia, Havasalföld és Moldva egy részére elsőfokú hőségriasztást adott ki mára az ANM. Az érintett 24 megyében 35–37 Celsius-fok körüli nappali csúcsértékek várhatók. A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy az ország nyugati és délnyugati részén, illetve a hegyvidéki térségekben szombat délutántól nő a légköri instabilitás, emiatt felhőszakadásra, villámlásra, viharos erejű szélre és jégesőre is számítani lehet.

 

Tragikus baleset

Két személy elhunyt, tíz személy megsebesült tegnap reggel egy közúti balesetben, amely során egy kisbusz ütközött egy autóbusszal Újszentanna és Kürtös között. A balesetet a kisbusz vezetője okozta, aki áthajtott a szembe jövő sávra és szinte frontálisan ütközött az utasok nélkül haladó autóbusszal. Az ütközés következtében a sofőr mögött ülő férfi és nő életét vesztette. A kisbusz egy közeli gyárba szállította volna a munkásokat.

 

Visszafordultak a repülők

A Blue Air légitársaság két repülőgépe kényszerült visszafordulni Bákó repülőterére, röviddel a felszállás után, műszaki meghibásodás miatt. Az egyik járat Milánóba, a másik Londonba indult, nyilatkozta az Agerpresnek a reptér szóvivője, Cezara Ficuţă. Az idézett forrás szerint az utasokat biztonságos körülmények között kísérték vissza a légi kikötőbe. A Bákó–Milánó járat először 7 órakor indult el, majd a visszatérést követően 9 óra 57 perckor szállt fel ismét. A London felé tartó járat 156 utasát a légitársaság egy másik repülőgépe szállította el. A reptér képviselői azt mondták, az utasok számára biztosítottak vizet és élelmet a várakozás idejére.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Ma és holnap kamionstop Január 23-án és 24-én tilos közlekedni a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti, illetve a veszélyes árut szállító és túlsúlyos, túlméretes járművekkel Románia néhány útszakaszán 6 és 22 óra között. A korlátozás csak az A2-es, DN1, DN7 és DN39-es utak bizonyos szakaszaira vonatkozik! Az A2-es úton már 3,5t-tól tilos a közlekedés Bukarest–Murfatlar […]

Az USR óvása

Óvást nyújtott be tegnap az alkotmánybírósághoz az USR az igazságügyi törvények módosítása ellen, arra hivatkozva, hogy a tervezetek „aláaknázzák a romániai bírák függetlenségét”, írja az Agerpres.

Megegyeztek a lovagrendek

A Magyar Pálinka Lovagrend decemberben megállapodott az erdélyivel arról, hogy a köznapi szóhasználatban használható legyen a pálinka megnevezés Erdélyben is, írja az agrarszektor.hu.

Nem sietik el

Megőrizheti tisztségét az új román kormányban a múlt héten lemondott Tudose-kabinet minisztereinek mintegy háromnegyede – jelentette tegnap a központi média a szociálliberális PSD–ALDE-koalíció pártgyűléseiről kiszivárgott értesülésekre hivatkozva, írja az MTI.

Röviden

Kié a föld? A mezőgazdasági miniszter arra számít, hogy két hónap múlva fogja tudni, hogy mennyi földet birtokolnak külföldiek Romániában. „Tudnunk kell, hogy kinek a birtokában van az ország földje” – mondta Petre Daea. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a múlt esztendőben az agrárgazdaságok száma 3,422 millió volt, 5,7%-kal kevesebb, mint 2013-ban, és […]

Nőtt a luxusautók száma

Mintegy kétezer új vagy használt luxusautót írattak forgalomba Romániában az elmúlt esztendőben, és ezek szinte fele Jaguár volt – írja az Agerpres a gépjármű-nyilvántartási ügyosztály (DRPCIV) adataira hivatkozva.

Popescu ellen vizsgálódnak

Hivatalból vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Cristian Tudor Popescu újságíró Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel kapcsolatos egyik televíziós nyilatkozata ügyében – mondta az Agerpresnek a testület elnöke.

„PSD, a vörös pestis”

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében, a bírói hatalom politikai befolyás alá helyezése ellen kezdődött ellenzéki tüntetés szombaton délután Bukarestben és a nagyobb városokban. A fővárosban tegnap is folytatták a tiltakozást.

Rövid belföldi hírek

Gondot okozott a havazás Országszerte több ország- és megyei utat lezártak a tegnap esti havazás miatt. Csütörtökön 13 órakor nem lehetett közlekedni a Transzalpina déli szakaszán, illetve négy Tulcea megyei országút egy-egy szakaszán. Ugyanakkor korlátozták a 3,5 tonnásnál nehezebb kamionok forgalmát nyolc országút egyes dobrudzsai szakaszain. A kedvezőtlen időjárás miatt lezártak 15 megyei utat Krassó-Szörény, […]

Lebőgtünk a japánok előtt

Tele van a Twitter és a Facebook közösségi oldal bocsánatkérő bejegyzésekkel, illetve üzenetekkel. No nem a politikusok szórtak hamut a fejükre, hanem átlagemberek kérnek elnézést a japánoktól, amiért cifrán kifogadták őket Bukarestben.

Le vagyunk maradva

Románia csekély haladást ért el a törvényhozókat, a bírákat és az ügyészeket érintő korrupció megelőzése terén, az e tekintetben megfogalmazott ajánlások közül mindössze kettőt valósított meg maradéktalanul – derül ki abból a jelentésből, amelyet tegnap tett közzé az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO).

Folytatnák a párbeszédet

Az RMDSZ képviselői szorgalmazzák a Klaus Johannis államfő és a magyar közösség képviselői közötti párbeszéd folytatását. Erről Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester tájékoztatott, aki szerdán részt vett a Cotroceni-palotában a kormányalakítási konzultáción.

Botrány a láthatáron

Gelu Ștefan Diaconu, az országos adó- és pénzügyi hivatal (ANAF) volt vezetője szerint az új pénzügyi törvény egy passzusa kiskaput rejt azok számára, akik magánszemélyként tömbházak sorait építették. A privát ingatlanfejlesztők egy sor adótól és illetéktől menekülhetnek meg.

Belföldi rövid hírek

Lavinaveszély a Fogarasi-havasokban A Fogarasi-havasokban a hóréteg vastagsága több mint egy méter, így lavinaveszélyre figyelmeztet az Argeş megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat. A hegyi mentők közleménye szerint főleg 1600 méter fölött van probléma, az alacsonyabban fekvő térségekben másodfokú, azaz mérsékelt lavinaveszélyre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben. Argeş megyében minden turistaútvonalat lezártak. A közlemény szerint a következő napokban kiadós […]

Kínos pillanatok Bukarestben

Száz éve nem járt magas rangú japán küldöttség Romániában, és úgy tűnik, hogy Abe Shinzo japán kormányfő látogatása után még egy darabig nem érkezik delegáció az örök tavasz országából. A történelminek beharangozott látogatás ugyanis roppant kínosra sikeredett.