Székelyföldi összefogás

Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán, áll az RMDSZ közleményében. Péter Ferenc, Borboly Csaba és Tamás Sándor közös állásfoglalást fogalmazott meg, amelyben szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a katolikus iskola tanárait, diákjait és szülői közösségét. „A Római Katolikus Teológiai Líceum fennmaradásáért folytatott küzdelem a gyermekeink jövőjéről szól. Amit kérünk, a katolikus iskola helyzetének tisztázása és a tanintézet működésének biztosítása, közösségünk jogos igénye. Nem valaki ellenében szeretnénk fellépni, hanem egy felekezeti iskola mellett foglalunk állást, és meggyőződésünk, hogy az iskola létrehozása körüli esetleges adminisztratív hibák jószándékkal kijavíthatók. Nem hagyjuk magunkat sem megfélemlíteni, sem elbizonytalanítani, a végsőkig kitartunk a katolikus iskola mellett. Minden békés és törvényes eszközt megragadunk, hogy a tanintézet megmaradását biztosítsuk. Egy olyan küzdelem ez, amelyet csak együtt, az egyház, a politikum és a civilek összefogásával tudunk megnyerni.”

 

Elektronikus személyi igazolvány?

Közvitára bocsátja a belügyminisztérium az elektronikus személyazonosító igazolványról szóló törvénytervezetet. Az új személyi igazolvány internetes azonosítást is lehetővé tenne, így több elektronikus szolgáltatás is elérhetővé válna, ugyanakkor helyettesítené az egészségügyi kártyát, amely így érvényét vesztené. Aki nem szeretne e-személyi igazolványt, a tervezet szerint továbbra is igényelhetne egyszerű igazolványt. Egyelőre sem az elektronikus személyazonosító igazolvány árát, sem a kibocsátásuk kezdeti időpontját nem határozták meg. A törvény kezdeményezői szerint az új személyazonosító igazolvány használatával a polgárok egyszerűbben hozzáférhetnének bizonyos elektronikus szolgáltatásokhoz, ezáltal pedig egyszerűsödhetnének a közigazgatási eljárások.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Minden rosszban van valami… rossz Jövő télen drágább lesz a földgáz az olajárak növekedése miatt – közölte Vasile Ciolpan. A Capital folyóirat által tartott energiaügyi konferencián a Romgaz kereskedelmi igazgatója azt mondta: a télen felhasználásra kerülő gáz a tartalékokból és jelenlegi termelésből tevődik majd össze, amelyhez a legnagyobb fogyasztás időszakában import gázt is hozzá kell […]

Miniszteri logika

Nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk a szállításügyi miniszter, Lucian Șova legújabb gyöngyszemén, ugyanis Cătălin Drulă USR-s képviselő Facebook-bejegyzése szerint a tárcavezető az autópályákat egyenesen veszélynek ítéli Romániára nézve.

Ismét érkezik a Google

Ezen a nyáron visszatérnek Romániába a Google Street View gépkocsii, hogy felújítsák a Google Maps térképeinek utcaképeit – írja a vállalat tegnapi közleménye. A kéthónapos kampány június 25-én indul, és elsősorban az országutakra és a településeket összekötő utakra koncentrálnak.

Minden napra egy medve

Mostanság nem telik el egy nap, hogy akár maga a Kárpátok királya, akár a vele kapcsán össze-vissza nyilatkozó, tehetetlenségüket gyűrött selyempapír-szerű szavak közé rejtő politikusok ne szolgáltassanak sajtómuníciót medvekérdésben. Most az Európai Parlamenti (EP) egyik képviselője szólalt meg, okosságokat mondva a nagyvadról.

Röviden

Ismét rengett a föld A Richter-skála szerinti 3,7-es erősségű földrengést észleltek tegnap, negyven perccel éjfél után Vrancea megyében – tette közzé honlapján az országos földfizikai intézet. A földrengés 116 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumához legközelebb eső települések Odobeşti (45 km), Nehoiu (51 km), Panciu (51 km). Az idei legerősebb földrengések 4,6-os erősségűek voltak, egyik […]

Csak románt akar

Egyelőre nem sikerült érvényteleníttetnie Maros megye prefektusának a marosvásárhelyi iskolák többnyelvű feliratozására vonatkozó önkormányzati határozatot. A Maros Megyei Törvényszék ugyanis első fokon elutasította a prefektus kifogásait a tavaly májusban elfogadott önkormányzati határozattal szemben.

Autópályás bohóckodás

A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) hatalmas „befektetést” eszközöl: olyan készüléket vásárolnak, amivel tesztelhetővé válik a romániai autópályák minősége – adta hírül a Capital gazdasági lap.

Băsescu visszavonul

A Népi Mozgalom Párt (PMP) hétvégén megtartott kongresszusán Traian Băsescu volt államfő, a politikai tömörülés alapítója bejelentette visszavonulását. Állítólag a közéletből való távozását követően írni fog. Üzent is: a fő célkitűzése ma minden románnak a Nagy Románia létrejötte kell, hogy legyen, ezen kíván munkálkodni.

Vlase az új jelölt

Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust, a képviselőház alelnökét jelöli Klaus Johannis államfő a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségére, írja az MTI.

A tettek nem léteznek

Második korrupciós ügyében is felmentette a legfelsőbb bíróság csütörtökön a jelenleg Szerbiában hatósági felügyelet alatt álló, kiadatására váró Sebastian Ghiță médiamágnást és volt parlamenti képviselőt, írja az MTI.

Röviden

Gáz van a tenger alatt Európa egyik legnagyobb földgáztermelője lehet Románia, ha beindul a fekete-tengeri kitermelés – jelentette ki csütörtökön egy bukaresti szakkonferencián Francois-Regis Mouton, a kőolaj- és földgáztermelők nemzetközi egyesületének elnöke. „Ha megkezdik kitermelni a fekete-tengeri földgázkincset, ahol mintegy 200 milliárd köbméter gázt tartalmazó lelőhelyet azonosítottak, Románia a harmadik legnagyobb földgáztermelő országgá léphet elő […]

Röviden

Eltűnt egy kislány Tizenegy éves zilahi kislányt keres a rendőrség. A kislány eltűnését édesanyja jelentette a rendőrségen. Elmondása szerint a gyermek kedd reggel ment el hazulról, azóta nem látták. A Szilágy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kedden 21.25-kor jelezte az anya az 112-es segélyhívó számon, hogy kislánya reggel elment az iskolába, és nem tért haza. A […]

A bűnözőknek kedveznek?

A szenátus elfogadta tegnap a büntető perrendtartás módosítását, amelyet az alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyek kiigazítására, az emberi jogok védelmére és az ártatlanság vélelméről szóló európai uniós irányelv érvényesítésére hivatkozva terjesztettek elő a szociáldemokrata törvényhozók.

Több pénzt az oktatásra!

A gyenge teljesítményű romániai iskolák 83 százaléka vidéken van, ugyanakkor az egyetemi szintű végzettek száma alig haladja meg a lakosság egynegyedét (25,6%), ez a legalacsonyabb arány az Európai Unióban – írja az Agerpres a Világbank jelentéséből, amelyet tegnap egy bukaresti szakkonferencián tettek közzé.

Hosszú távon nem működhet!

Klaus Johannis szerint fenntarthatatlan egy olyan nyugdíjrendszer Romániában, amelyet nagymértékben az állam kezel, írja az MTI.