Székelyföldi összefogás

Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán, áll az RMDSZ közleményében. Péter Ferenc, Borboly Csaba és Tamás Sándor közös állásfoglalást fogalmazott meg, amelyben szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a katolikus iskola tanárait, diákjait és szülői közösségét. „A Római Katolikus Teológiai Líceum fennmaradásáért folytatott küzdelem a gyermekeink jövőjéről szól. Amit kérünk, a katolikus iskola helyzetének tisztázása és a tanintézet működésének biztosítása, közösségünk jogos igénye. Nem valaki ellenében szeretnénk fellépni, hanem egy felekezeti iskola mellett foglalunk állást, és meggyőződésünk, hogy az iskola létrehozása körüli esetleges adminisztratív hibák jószándékkal kijavíthatók. Nem hagyjuk magunkat sem megfélemlíteni, sem elbizonytalanítani, a végsőkig kitartunk a katolikus iskola mellett. Minden békés és törvényes eszközt megragadunk, hogy a tanintézet megmaradását biztosítsuk. Egy olyan küzdelem ez, amelyet csak együtt, az egyház, a politikum és a civilek összefogásával tudunk megnyerni.”

 

Elektronikus személyi igazolvány?

Közvitára bocsátja a belügyminisztérium az elektronikus személyazonosító igazolványról szóló törvénytervezetet. Az új személyi igazolvány internetes azonosítást is lehetővé tenne, így több elektronikus szolgáltatás is elérhetővé válna, ugyanakkor helyettesítené az egészségügyi kártyát, amely így érvényét vesztené. Aki nem szeretne e-személyi igazolványt, a tervezet szerint továbbra is igényelhetne egyszerű igazolványt. Egyelőre sem az elektronikus személyazonosító igazolvány árát, sem a kibocsátásuk kezdeti időpontját nem határozták meg. A törvény kezdeményezői szerint az új személyazonosító igazolvány használatával a polgárok egyszerűbben hozzáférhetnének bizonyos elektronikus szolgáltatásokhoz, ezáltal pedig egyszerűsödhetnének a közigazgatási eljárások.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Székely szabadság napja

Zárolták a hatóságok a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezetének, a Siculitas egyesületnek a bankszámláit, hogy behajtsák a 2014-es felvonulás miatt kirótt 12 ezer lejes bírságot, melyet bírósági úton sem sikerült eltöröltetni – közölte szerdán az SZNT.

Szegények és gazdagok…

Rendkívül nagyok a romániai régiók közötti eltérések, a leggazdagabb és a legszegényebb megyék aránya 1 az 5-höz – nyilatkozta kedden Ionuț Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke.

Spontán sztrájk a vasútnál

Spontán munkabeszüntetést kezdtek szerda reggel a román államvasutak (CFR) alkalmazottai, amely több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta.

RÖVIDEN

2017 januárjában Románia 281.000 tonna kőolaj-egyenértékű (tep) földgázt importált, 271,5%-kal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban (205.500 tep).

Röviden

A kicsik nem fizetnek Mentesülhetnek a háromévesnél kisebb gyermekek a közös költség fizetése alól – erről szóló törvénytervezetet fogadott el tegnap a képviselőház, döntő házként. A lakótársulások működését szabályozó, 2007/230-as törvényt módosító tervezet értelmében a tulajdonosi társulásoknak jogukban áll eldönteni, hogy a három éven aluli gyermekek után kell-e közös költséget fizetni vagy sem. A tervezetet […]

„I am Cioabă. Dorin Cioabă”

Angol nyelvleckéket vesz hetente kétszer az önmagát a romák nemzetközi királyává kikiáltott Dorin Cioabă, abban a reményben, hogy eljut a Fehér Házba, és személyesen beszélgethet majd az USA elnökével, Donald Trumppal.

RMDSZ-állásfoglalás

A tegnapi, Maros megyei prefektusi hivatalban zajló, a marosvásárhelyi katolikus líceum helyzetének megoldása érdekében összehívott megbeszélésen az RMDSZ álláspontját Péter Ferenc, a Szövetség Maros Megyei Szervezetének elnöke, valamint Csíki Zsolt és Peti András helyi tanácsos képviselte, áll a Szövetség közleményében.

„A csendőrség hazudik”

Interpellációt fogalmazott meg Carmen Daniela Dan belügyminiszter felé Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, amelyben a március 15-i kolozsvári csendőri eljárás jogosságáról kér felvilágosítást, áll a Szövetség tegnapi közleményében.

Röviden

Gyerekek életét veszélyeztette Dévai középiskolás diákokat szállító kisbusz borult fel hétfő reggel Csernakeresztúron, a Dévát Vajdahunyaddal összekötő úton, írja az Agerpres. A mikrobuszban 18 diák utazott, a 61 éves sofőr azt nyilatkozta, hogy a fáradtság miatt elaludt a volánnál, a jármű kisodródott az útról, és az árokba borult. A baleset helyszínére több tűzoltó és öt […]

Inog a szövetség

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) társelnöke azt nyilatkozta tegnap, hogy Daniel Constantin nyilatkozatai „komolyan elgondolkodtatják”, írja az Agerpres.

Zajlanak a kihallgatások

Három felnőttet, köztük egy tanárt is kihallgatnak az ügyészek annak a lánynak a halála ügyében, aki Nagyszebenben szelfizés közben lezuhant egy tömbházról – közölte tegnap Ion Veştemean, a Szeben megyei törvényszéki ügyészség főügyésze.

Jövőre felszállna

Egyelőre még csak emelővel tud felszállni az első saját építésű székelyudvarhelyi helikopter, de egy év múlva ez változhat. Máthé András helybéli nyugdíjas a hirado.hu-nak elmondta, a mosquito-nak elnevezett helikopterprojekten 2012 óta dolgozik.

A gyilkos a mélybe ugrott

Elkapta a rendőrség Adrian Hladiit, a 24 éves Dalia Duca feltételezett gyilkosát, aki szombat este kiugrott egy tömbházlakás negyedik emeletéről és meghalt – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Bihar megyei mentőszolgálat menedzsere, Gheorghe Pintea.

ALDE-belharcok

Daniel Constantin, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke, egy párttagokból álló csoport kíséretében elhagyta az állandó küldöttség megbeszéléseit, a gyűlést pedig alapszabályzatba ütközőnek minősítette.

Párbeszédre van szükség

A politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni – fogalmazta meg Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondja: a következő két évben, „elektorális nyomás nélkül”, megpróbálnak szóba állni minden társadalmi kategóriával.