Dragnea parolázott volna, de visszautasították

Soha nem látott vehemenciával támadták a hétvégi, a család meghatározásáról szóló népszavazást. Jó román szokás szerint volt minden a referendum során: Dragneát megalázták, egy nőnél 17 személyit találtak, más meg pisztollyal akart a szavazókörzetbe bemenni. A furcsaságokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Kezdjük talán a legnagyobb furcsasággal, az ellenkezéssel. Sztárocskák, a politikusok egy része és sajtósok is elhatárolódtak a referendumtól, sokan a szeretetet emlegetve, mások meg fölösleges pénzkidobással vádolva meg a kormányt. Bár lehet, hogy pártoskodással vádolják szerkesztőségünket, de a tényen nem változtat: a referendumot ki kellett írni, miután hárommillió támogatói aláírással rukkolt elő ennek szorgalmazása végett néhány civil szervezet. Azt is jó tisztázni, hogy nem a házasságot, hanem a család fogalmát próbálta tisztázni a referendum, azaz a népszavazás kérdése arról szól, hogy a parlament korábbi döntése szerint egy család egy férfiból és egy nőből, meg természetszerűen gyerekekből áll. Magyarán: két, bejegyzett élettársi viszonyban élő férfi vagy nő nem minősül annak. Az már más tészta, hogy az alaptörvény összekeveri a házasság és a család fogalmát, és ezt ebben a formában sem sikerül egyértelműen rendezni.

Dragnea megcsúfolása
A referendum emellett persze pikáns jelenetektől sem volt mentes. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök vélhetően élete legmegalázóbb pillanatait élhette meg, amikor tévés kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében szombaton bement a szavazókörzetéhez, hogy leadja voksát. A választási bizottság tagjai közül két fiatal férfi félre nem érthető testbeszéddel jelezte, hogy nem kíván a korrumpálódott politikussal parolázni. Ezt pótolták a bizottság tagjai, akik a közösségi hálón meg is kapták a talpnyaló jelzőt, míg az említetteket agyba-főbe dicsérte az internet népe.
A kínos momentumról persze a véleményét kérték, mire Dragnea azt válaszolta: az otthoni hét év hiánya.

Csak 17 személyi volt nála
A meglehetősen pikáns jelenet mellett más furcsaságok is történtek a körzetekben. Így egy bukaresti választási irodából jelentették, hogy egy polgár az asztalról felmarkolt mintegy nyolcvan darab szavazócédulát, és el akart szaladni vele. Pechjére elfogták és lopás miatt bűnvádi eljárást indítanak ellene.
Dolj megyében a rendőrséget arról értesítették, hogy egy település önkormányzatán dolgozó személy 17 személyit gyűjtött össze a falus feleitől, és a nevükben akart volna szavazni. Az illető autójában meg is találták a személyi igazolványokat, így választási csalás miatt főhet a feje.
Giurgiuban egy nagyon lelkes polgármester meglehetősen furcsa helyet választott arra, hogy népszerűsítse a népszavazást: egy polgári esküvő résztvevőit buzdította arra, hogy járuljanak az urnákhoz. Szintén ebben a megyében egy szellemileg sérült egyénnek magyarázták el a szavazás „helyes technikáját”, elsajátítása után pénzjutalomban részesült.

Részegen, fegyverrel
Az ország más részein is voltak kirívó esetek. Ploieşti-en egy polgár azért tett panaszt, mert nem engedélyezték számára, hogy útlevéllel igazolja magát, és úgy szavazhasson. Ehhez joga volt, a rendőrség a szavazati jog gátlása miatt állított össze dossziét.
Prahova megyében egy illető viszont kétszer is szavazott, mert első voksa után rájött, hogy nem a megfelelő helyre ütötte a pecsétet. Második szavazása során más körzetet keresett fel, de lebukott, és hiába szabadkozott, büntetésben részesült.
Krassó-Szörény megyében még ennél is furcsább dolog történt. Az egyik körzethez kirendelt rendőr észrevette, hogy egy bemenni akaró férfinál fegyvernek tűnő tárgy van. Kiderült, hogy egy gumilövedékes lőfegyverről van szó, így bekísérték az őrsre, ahol aztán rájöttek, hogy az illető ittas állapotban van. Ő azért kapott bírságot, mert részegen fegyverviselésre vetemedett. Arról nem szólnak a beszámolók, hogy milyen meggondolásból ment szavazni pisztollyal…

Ahol mindenki IS szavazott
Más feltűnő jelenség is volt: akadtak olyan települések vagy körzetek, ahol gyakorlatilag 100 százalékos, vagy az fölötti részvételt jeleztek még szombat folyamán. Ezek: a Buzău megyei Bisoca községházának a gyűlésterme (487 személy voksolt, 100%), a Bihar megyei Cadea Általános Iskola (933 szavazó, 100,1%-os részvétel), a háromszéki Réty községhez tartozó szacsvai kultúrotthonban (105, 100%), a Dolj megyei Lazu elemi iskola (273, 100,36%), a prahovai Valea Mantei-szálló (95, 104,39%), a szilágysági Szakatura (76, 101.33%), a Temes megyei Temeskirályfalva kultúrotthona (93, 103,33%) és a Vâlcea megyei Beneşti iskola (369, 100,54%). <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. október 8., 7:39
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Irhattok barmit errol a nepszavazasrol de egy dologban biztosak lehettek.A nep megmutatta,hogy az orszagat 28 eve sanyargato neo-bolsevista rablobanda hivasara NEM-el valaszolt. Es meg egy dolgot mutatott meg,hogy mindenki gyuloli a PSD-t es csatlosait az UDMR-t.Mert mindenki kezdett folebredni Csipkerozsika almabol. Gyerekek ,vege a hazugsagnak,az igergeteseknek,a felrevezeteseknek.A ti szavaitokat mar senki nem hiszi el.Koszonjuk azoknak akik a Facebook-on es a tobbi internetes portalon meg az ujsagok honlapjain rank hallgattak es bojkottaltak ezt a nepszavazast.Most mar lathatjatok gyerekek,hogy nem hazudtunk nektek abban,hogy :Egysegben az ero! Mert osszefogassal,egyseggel es szolidaritassal igen is legyozheto ez az orszagat nyomorban es sotetsegben tarto politikai MAFFIA !

 • User
  Dátum: 2018. október 8., 9:03
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Ha adtak volna egy pár lej alamizsnát meg lejárt élelmiszert és egy flakon 3%-os sört ,akkor elmentek volna szavazni…de így,hogy központilag nem volt adomány …kaptatok eleget mondta a bukaresti cáca mit akartok még?Na de vajon nyugaton saját érdekeik szerint szavaznak az ultraliberális betegelméjű, genderpárti ,természetellenes okoskodókra?Az sem jobb ennél,ahogy mondani szokás ugyanaz csak pepitában.

 • User
  Dátum: 2018. október 8., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A hétvégén 8 ismerősömtől búcsúztam a fb.on. Nem kár értük. Ezután a háritosok és a “független lap”-kedvelők következnek.

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 0:41
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mircea Badea szerint Románia első számú brendje az ipocrizia – magyarul a hamisság, álszentesség, ami tökéletesen megnyílvánult a referendum alkalmával.
  Teszem hozza (saját vélemény) a magyarság,székelység,és a mindenféle egyházaik sem kivételek ezektől a vádaktól.
  Szégyen.

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 14:44
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mircea Badea-nak csokoljal be a hatso felebe,bolsevik se..nyalo. Talan a te PSD-d es UDMR-d ugy gondolod,hogy nem orvend ennek.Hiszen ok sem akartak,hogy ez a nepszavazas gyozelemmel vegzodjon.A lenyeg az,hogy tiz uj korhaz arat elherdaltak egy olyan nepszavazasra,melyrol biztosra tudtak,hogy semmi eselye nincsen. Hazug kepmutatok!

Ajánló

Mentőgyakorlat Bukarestben: Több ezer halottja lenne a földrengésnek

4380 halottja és 8040 sérültje van eddig a Seism 2018 elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlat keretében szimulált bukaresti földrengésnek – közölték a szervezők. A nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat forgatókönyve szerint a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés rázza meg a román fővárost és környékét. A szombaton kezdődött, ötnapos gyakorlattal azt tesztelik, hogy mennyire tudnak hatékonyan fellépni az illetékes hatóságok […]

Erdogannal találkozott Dăncilă

A Románia és Törökország közötti viszonyra a bizalom, a közös érdekeken és értékeken alapuló kölcsönös támogatás jellemző – hangsúlyozta Viorica Dăncilă miniszterelnök Ankarában, a Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón. A román kormányfő gyümölcsözőnek nevezte a török elnökkel folytatott megbeszélést, amelyen a két ország között 2011 óta fennálló stratégiai partnerség főbb […]

Megrázó felvételek készültek egy romániai kórház épülete előtt

Vizsgálatot indított hétfőn a Călăraşi megyei tanács a felügyelete alá tartozó călăraşi-i sürgősségi kórházban, miután az egészségügyi intézményt nagyon rossz színben beállító, megrázó felvételek jelentek meg a közösségi oldalakon.   Az interneten gyorsan terjedő videón egy idős férfi a kórház épülete előtt négykézláb vonszolja magát a földön. Mellette egy kórházi ápoló álldogál egy tolószékkel. Egy […]

Nyilvántartás készülhet a szexuális bűncselekmények elkövetőiről

Első házként elfogadta hétfői plenáris ülésén a szenátus azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében létrehozzák a szexuális bűncselekmények elkövetőinek országos nyilvántartását. A felsőház 101 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. A törvénytervezet alapján országos nyilvántartást állítanának össze azokról, akik szexuális kihágásokat vagy bűncselekményeket követtek el, illetve kiskorúakat zaklattak. A regiszter segítségével szeretnék a […]

Vége az intézmények előtti spontán tüntetéseknek

Helyt adott a legfelsőbb bíróság hétfőn egy jogegységi folyamodványnak és megszabta, hogy előre be kell jelenteni minden nyilvános gyülekezést, ami köztereken vagy közutakon, illetve polgári jogi személy vagy közjogi jogi személy székhelyének közelében történik. A bukaresti ítélőtábla vezetői testülete júliusban fordult a legfelsőbb bírósághoz, mivel a bírói testületek nem döntöttek egységesen a nyilvános gyülekezést szabályozó, […]

Röviden

Toader kitartó Tudorel Toader igazságügyi miniszter tegnap felterjesztette Klaus Johannis államelnöknek kinevezésre Adina Florea korrupcióellenes főügyész-jelöltet. A tárcavezető ezt egy közösségi portálon jelentette be. A múlt hétfőn a Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi részlege kedvezőtlenül véleményezte a jelölt személyét. Azt kifogásolták, hogy nem megfelelő a stressztűrő képessége, alacsony az elemző és szintetizáló készsége, és hiányosságok mutatkoznak […]

Reformcsomag kiigazítva

Sürgősségi rendelettel igazította ki a kormány tegnap a – jobboldali ellenzék és több nemzetközi szervezet által bírált – frissen elfogadott igazságügyi reformcsomagot.

Kullogunk az unióban

Románia utolsó az unióban a digitalizálás terén, de a szakminiszter szerint nem ennyire drámai a helyzet, amennyiben egy alapvetőn agrárországban a nemzeti össztermék 7 százalékát az IT&C szektor képviseli, írja az Agerpres.

Iliescu, a blogger

Amíg vannak pártok, amelyeket nem demokratikus módon irányítanak, nem lehet működő demokráciáról beszélni Romániában – figyelmeztet a PSD volt elnöke, Ion Iliescu, írja az Agerpres.

Adina Floreát javasolja a DNA élére az igazságügyi miniszter

Elküldte Klaus Iohannis államfőnek az indítványt, amelyben azt javasolja, hogy Adina Floreát nevezze ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére – közölte hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Teszi mindezt annak ellenére, hogy múlt héten a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte a javaslatot. Toader ugyanakkor elmondta, hogy előterjesztette azt a kezdeményezését is, amelyben azt […]

Két pénisszel született egy kisbaba Ploieşti-en

Két pénisszel született egy kisbaba a ploieşti-i szülészeten. Ez egy olyan genetikai rendellenesség, hogy az intézmény orvosai még nem találkoztak hasonlóval – számolt be hétfőn a Mediafax.   A ploieşti-i szülészet főorvosa, Călin Boeru hétfőn megerősítette: a kórházban két pénisszel jött világra egy kisbaba. “Ez rendkívül ritka rendellenesség, amióta itt dolgozom, nem regisztráltak hasonló esetet. […]

Mostantól igényelhető a kamatmentes kölcsön

Hétfőtől igényelhető a kamatmentes kölcsön a fiatalok számára, de nem csak – a hitelt, amelynek kamatát az állam fizeti, a CEC banktól lehet kérvényezni.   A 16 és 26 év közöttiek legtöbb 40 ezer lejes kölcsönt vehetnek fel abban az esetben is, ha nincs munkaviszonyuk. Az összeg további 20 ezer lejjel egészíthető ki, ha az […]

Sürgősségi rendelettel módosítja a kormány az igazságügyi törvényeket

Sürgősségi rendeletet fogad el a kormány, amellyel összhangba hozza az igazságügyi törvényeket a Velencei Bizottság ajánlásaival – hangsúlyozta a kabinet hétfő reggeli ülésének elején Viorica Dăncilă miniszterelnök. A kormányfő rámutatott, Tudorel Toader igazságügyi miniszter egyeztetett a rendeletbe foglalt előírásokról a Velencei Bizottság képviselőivel, illetve az Európai Bizottság első alelnökével, Franz Timmermansszal is. A miniszterelnök szerint […]

Röviden

Hídról zuhant Lezuhant az erdélyi autópálya irányelválasztó övezetében egy férfi szombatra virradóan. A férfi 12 métert zuhant és életét vesztette. A Kolozs megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a 44 éves, Bihar megyei férfinak Szind közelében elromlott az autója, ezért megállt, és közúti mentést kért. Amikor az autómentők a helyszínre érkeztek, a férfi át akart menni gyalog […]

Alkotmányellenes cikkelyek

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság a parlament által júniusban elfogadott új büntetőeljárási törvénykönyv (Btk.) több cikkelyét. Az alkotmánybíróság egyhangúlag hozta meg döntését, írja az MTI.