Referendum-morzsák

Referendum-morzsák Románia

Soha nem látott vehemenciával támadták a hétvégi, a család meghatározásáról szóló népszavazást. Jó román szokás szerint volt minden a referendum során: Dragneát megalázták, egy nőnél 17 személyit találtak, más meg pisztollyal akart a szavazókörzetbe bemenni. A furcsaságokból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Kezdjük talán a legnagyobb furcsasággal, az ellenkezéssel. Sztárocskák, a politikusok egy része és sajtósok is elhatárolódtak a referendumtól, sokan a szeretetet emlegetve, mások meg fölösleges pénzkidobással vádolva meg a kormányt. Bár lehet, hogy pártoskodással vádolják szerkesztőségünket, de a tényen nem változtat: a referendumot ki kellett írni, miután hárommillió támogatói aláírással rukkolt elő ennek szorgalmazása végett néhány civil szervezet. Azt is jó tisztázni, hogy nem a házasságot, hanem a család fogalmát próbálta tisztázni a referendum, azaz a népszavazás kérdése arról szól, hogy a parlament korábbi döntése szerint egy család egy férfiból és egy nőből, meg természetszerűen gyerekekből áll. Magyarán: két, bejegyzett élettársi viszonyban élő férfi vagy nő nem minősül annak. Az már más tészta, hogy az alaptörvény összekeveri a házasság és a család fogalmát, és ezt ebben a formában sem sikerül egyértelműen rendezni.

Dragnea megcsúfolása
A referendum emellett persze pikáns jelenetektől sem volt mentes. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök vélhetően élete legmegalázóbb pillanatait élhette meg, amikor tévés kamerák és fényképezőgépek kereszttüzében szombaton bement a szavazókörzetéhez, hogy leadja voksát. A választási bizottság tagjai közül két fiatal férfi félre nem érthető testbeszéddel jelezte, hogy nem kíván a korrumpálódott politikussal parolázni. Ezt pótolták a bizottság tagjai, akik a közösségi hálón meg is kapták a talpnyaló jelzőt, míg az említetteket agyba-főbe dicsérte az internet népe.
A kínos momentumról persze a véleményét kérték, mire Dragnea azt válaszolta: az otthoni hét év hiánya.

Csak 17 személyi volt nála
A meglehetősen pikáns jelenet mellett más furcsaságok is történtek a körzetekben. Így egy bukaresti választási irodából jelentették, hogy egy polgár az asztalról felmarkolt mintegy nyolcvan darab szavazócédulát, és el akart szaladni vele. Pechjére elfogták és lopás miatt bűnvádi eljárást indítanak ellene.
Dolj megyében a rendőrséget arról értesítették, hogy egy település önkormányzatán dolgozó személy 17 személyit gyűjtött össze a falus feleitől, és a nevükben akart volna szavazni. Az illető autójában meg is találták a személyi igazolványokat, így választási csalás miatt főhet a feje.
Giurgiuban egy nagyon lelkes polgármester meglehetősen furcsa helyet választott arra, hogy népszerűsítse a népszavazást: egy polgári esküvő résztvevőit buzdította arra, hogy járuljanak az urnákhoz. Szintén ebben a megyében egy szellemileg sérült egyénnek magyarázták el a szavazás „helyes technikáját”, elsajátítása után pénzjutalomban részesült.

Részegen, fegyverrel
Az ország más részein is voltak kirívó esetek. Ploieşti-en egy polgár azért tett panaszt, mert nem engedélyezték számára, hogy útlevéllel igazolja magát, és úgy szavazhasson. Ehhez joga volt, a rendőrség a szavazati jog gátlása miatt állított össze dossziét.
Prahova megyében egy illető viszont kétszer is szavazott, mert első voksa után rájött, hogy nem a megfelelő helyre ütötte a pecsétet. Második szavazása során más körzetet keresett fel, de lebukott, és hiába szabadkozott, büntetésben részesült.
Krassó-Szörény megyében még ennél is furcsább dolog történt. Az egyik körzethez kirendelt rendőr észrevette, hogy egy bemenni akaró férfinál fegyvernek tűnő tárgy van. Kiderült, hogy egy gumilövedékes lőfegyverről van szó, így bekísérték az őrsre, ahol aztán rájöttek, hogy az illető ittas állapotban van. Ő azért kapott bírságot, mert részegen fegyverviselésre vetemedett. Arról nem szólnak a beszámolók, hogy milyen meggondolásból ment szavazni pisztollyal…

Ahol mindenki IS szavazott
Más feltűnő jelenség is volt: akadtak olyan települések vagy körzetek, ahol gyakorlatilag 100 százalékos, vagy az fölötti részvételt jeleztek még szombat folyamán. Ezek: a Buzău megyei Bisoca községházának a gyűlésterme (487 személy voksolt, 100%), a Bihar megyei Cadea Általános Iskola (933 szavazó, 100,1%-os részvétel), a háromszéki Réty községhez tartozó szacsvai kultúrotthonban (105, 100%), a Dolj megyei Lazu elemi iskola (273, 100,36%), a prahovai Valea Mantei-szálló (95, 104,39%), a szilágysági Szakatura (76, 101.33%), a Temes megyei Temeskirályfalva kultúrotthona (93, 103,33%) és a Vâlcea megyei Beneşti iskola (369, 100,54%). <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 8., 7:39
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Irhattok barmit errol a nepszavazasrol de egy dologban biztosak lehettek.A nep megmutatta,hogy az orszagat 28 eve sanyargato neo-bolsevista rablobanda hivasara NEM-el valaszolt. Es meg egy dolgot mutatott meg,hogy mindenki gyuloli a PSD-t es csatlosait az UDMR-t.Mert mindenki kezdett folebredni Csipkerozsika almabol. Gyerekek ,vege a hazugsagnak,az igergeteseknek,a felrevezeteseknek.A ti szavaitokat mar senki nem hiszi el.Koszonjuk azoknak akik a Facebook-on es a tobbi internetes portalon meg az ujsagok honlapjain rank hallgattak es bojkottaltak ezt a nepszavazast.Most mar lathatjatok gyerekek,hogy nem hazudtunk nektek abban,hogy :Egysegben az ero! Mert osszefogassal,egyseggel es szolidaritassal igen is legyozheto ez az orszagat nyomorban es sotetsegben tarto politikai MAFFIA !

 • User
  Dátum: 2018. október 8., 9:03
  ÉRTÉKELÉS: -5

  Ha adtak volna egy pár lej alamizsnát meg lejárt élelmiszert és egy flakon 3%-os sört ,akkor elmentek volna szavazni…de így,hogy központilag nem volt adomány …kaptatok eleget mondta a bukaresti cáca mit akartok még?Na de vajon nyugaton saját érdekeik szerint szavaznak az ultraliberális betegelméjű, genderpárti ,természetellenes okoskodókra?Az sem jobb ennél,ahogy mondani szokás ugyanaz csak pepitában.

 • User
  Dátum: 2018. október 8., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A hétvégén 8 ismerősömtől búcsúztam a fb.on. Nem kár értük. Ezután a háritosok és a “független lap”-kedvelők következnek.

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 0:41
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mircea Badea szerint Románia első számú brendje az ipocrizia – magyarul a hamisság, álszentesség, ami tökéletesen megnyílvánult a referendum alkalmával.
  Teszem hozza (saját vélemény) a magyarság,székelység,és a mindenféle egyházaik sem kivételek ezektől a vádaktól.
  Szégyen.

 • User
  Dátum: 2018. október 9., 14:44
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mircea Badea-nak csokoljal be a hatso felebe,bolsevik se..nyalo. Talan a te PSD-d es UDMR-d ugy gondolod,hogy nem orvend ennek.Hiszen ok sem akartak,hogy ez a nepszavazas gyozelemmel vegzodjon.A lenyeg az,hogy tiz uj korhaz arat elherdaltak egy olyan nepszavazasra,melyrol biztosra tudtak,hogy semmi eselye nincsen. Hazug kepmutatok!