Porcsalmi Bálint: a politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni

A politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni – fogalmazta meg Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondja: a következő két évben, „elektorális nyomás nélkül”, megpróbálnak szóba állni minden társadalmi kategóriával.

A fiatal szakember, aki politikai tanácsadóként egészen jól keresett külföldön, azért fogadta el a felkérést, hogy a RMDSZ ügyvezető elnöke legyen, mert „korábban igen gyakran bírálta” a szervezetet.

– Számomra hatalmas kihívás, mert azelőtt többször mondtam, hogy miként kellene csinálni. Most esélyt kaptam, hogy meg is mutassam – mondja. – Kívülről azt láttam, hogy változtatni kell az RMDSZ munkamódszerén és új alapokra kell helyezni magyar közösséggel való párbeszédet – mondja az ügyvezető elnök. Úgy véli: teljesen fölösleges nosztalgiázni a kilencvenes évek elején, amikor „mindenki is RMDSZ tag volt”, viszont a megváltozott társadalmi körülmények között is meg kell találni a párbeszéd lehetőségét az emberekkel. Fel kell azonban ismerni azt, hogy módosult a politika és a társadalom viszonya – véli Porcsalmi Bálint.

– A párbeszéd alapja az őszinteség. Egyfelől a közösségnek meg kell ismét tanulnia, hogy elmondja, hogy milyen problémái vannak, másfelől a politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni. Két viszonylag csendes év következik, amikor nem lesznek választások. Nagyszerű alkalom arra, hogy a politikusok ne kampányszerűen találkozzanak a választókkal, ne ők beszéljenek, és a választók hallgassák, hanem ők hallgassák meg a választókat. Sokszor hallani, hogy „de nem lehetett megérteni, hogy tulajdonképpen mi a gond”. Akkor meg kérdezzenek vissza. Az orvosnak is fel kell állítani a diagnózist akkor is, ha a beteg nem tudja szakszerűen elmagyarázni, hogy mi a baja, csak azt tudja, hogy fáj a dereka – példálózik az ügyvezető elnök.

Szerinte nem biztos, hogy (csak) a klasszikus lakossági fórumok lennének erre alkalmasak, hanem meg kell keresni a társadalom különböző szakmai csoportjait, a gyógyszerészektől az állattartó gazdákig és meghallgatni az specifikus problémáikat. Sok esetben ugyanis apró dolgok keserítik az életüket, amiről „még az esetleg jóindulatú” politikusnak sincs ahonnan értesülnie és viszonylag könnyyen megoldhatók.

A fiatalokkal szintén hasonló módon kell a kapcsolatot keresni, mert az elnök szerint „elnagyolt megközelítés” az, hogy aki 35 év alatt van, annak mind ugyanaz a problémája. Aki ugyanis itthon dolgozik, családot alapított, az lehet hogy közelebb áll hasonló sorú idősebb kollégájához, mint az esetleg több száz kilométerrel tovább, egyetemen lévő volt osztálytársához – magyarázza a Porcsalmi. Hogy ez a párbeszéd mikorra lesz általánosan működőképes, arra meglepően pontos választ kaptunk.

– Nekem 22 és fél hónap múlva lejár a megbízásom. Annak feléig be kell indulniuk a rendszeres találkozóknak a politikusok és a társadalom különböző kategóriái között – mondja gondolkodás nélkül. Akkor 2018. januárt írunk majd. Ezt megnézzük magunknak…

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2017. március 20., 14:08
    ÉRTÉKELÉS: 7

    amit meg kell tanuljon az rmdsz es surgosen: betartani a valasztasi igereteket! Tessek elovenni az elmult 27 evben megigertek listajat es hozzakezdeni a betartasukhoz! mert abbol eddig semmi se lett, amit beigertek!

Ajánló

Közös múlt – európai jövő

Az aradi polgármesteri hivatal és a Surján László volt keresztény-demokrata európai parlamenti képviselő által vezetett Charta XXI. megbékélési mozgalom Közös múlt – európai jövő címmel szervezett konferenciát szombaton Aradon, amely a román-magyar viszony alakulását elemezte az 1918-as egyesülés tükrében.

Bizalmatlansági indítvány

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenzék pénteken a szociálliberális kormánykoalíció ellen, válaszul arra, hogy a kabinet az adótörvény átfogó módosítását fogadta el.

Ünnepség Érmindszenten

Ady Endre életéről és költészetéről emlékeztek meg a költő-író születésének 140. évfordulója alkalmából szülőházánál, Érmindszenten szombaton.

RÖVIDEN

Sass Kálmán-szobor Felavatták Sass Kálmán mártír lelkész mellszobrát vasárnap a partiumi Érmihályfalván annak a református templomnak a kertjében, amelyben a lelkész egykor szolgált. A szobrot a Lakiteleki Népfőiskola ajándékozta a helyi református közösségnek. A szoboravatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a szamosújvári börtönben 1958 decemberében kivégzett Sass Kálmán rehabilitálása […]

Röviden

Szárnyaszegett Tarom Lemondott Ileana Daniela Dragne, a Tarom ügyvivő vezérigazgatója – erősítette meg tegnapi, közleményében a légitársaság. A dokumentum szerint a társaság igazgatótanácsának a feladata, hogy új vezetőre tegyen javaslatot. A Tarom nemzeti légitársaságot 1954-ben alapították. 2010 júniusa a SkyTeam, 1993 óta a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), 2000 óta pedig az Európai Légitársaságok Szövetsége […]

Úgy, mint Amerikában

Cătălin Rădulescu szociáldemokrata parlamenti képviselőt nem érdekli az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) kapcsán megfogalmazott jelentés, írja az Agerpres.

Mindenkivel együttműködni!

Romániának mindenkivel együtt kell működnie az EU tagállamai közül, akikkel hasonlóak az érdekei – jelentette ki tegnap Titus Corlățean volt külügyminiszter, írja az MTI.

Az állam rossz üzenete

A szólásszabadság korlátozására figyelmeztető rossz üzenetnek tartja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy egy állásfoglalása miatt meg akarják fosztani román állami kitüntetésétől, írja az MTI.

Röviden

Kelemen Románia Csillaga nélkül Tegnap a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága azt javasolta az államfőnek, hogy vonja vissza Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől az érdemrendet, mivel „megszegte Románia alkotmányát, azáltal, hogy nem tartja tiszteletben december 1-jét”, amint azt Costin Georgescu, a testület elnöke nyilatkozta az Antena3-nak.   Tudose: nyugi van A reformtervet módosítottuk, hogy egyetlen nettó fizetés se […]

Elriasztják a befektetőket!

Nem tesznek jót a befektetéseknek az Adótörvénykönyv módosításai – szögezte le a Német–Román Kereskedelmi és Iparkamara (AHK) a Németország Bukaresti Nagykövetsége által az Agerpreshez eljuttatott közleményben.

Többet kell tenni!

Az Európai Bizottság (EB) úgy véli, többet kell tennie Romániának az uniós igazságügyi és korrupcióellenes felügyeleti eljárás lezárásához. Klaus Johannis államelnök reagált az ügyben.

Röviden

71 százalék vásárolna Tíz romániai lakosból heten vásárolni készülnek fekete pénteken (Black Friday), derült ki a Blugento felmérése szerint. A megkérdezettek 29 százaléka 200 és 500 lej, 25 százalék 500 és 1000 lej, míg 13 százalék 1000 és 1500 közötti összeget készül elkölteni a nagy árcsökkentésekkel kecsegtető napon. 9 százalékra tehető azok aránya, akik 1500 […]

Télen is legyen érettségi!

Egy újabb érettségi vizsgaidőszak bevezetéséről is tárgyalások vannak, nyilatkozta Liviu Pop tanügyminiszter az Agerpresnek adott interjújában.

„Dragnea a bőrét mentené”

A Pro Románia Párt támogatja, hogy váltsák le Liviu Dragneát a képviselőház éléről – közölte tegnap Victor Ponta, a formáció társelnöke, írja az Agerpres.

Hátravan a második félidő

Első házként elutasította a szenátus hétfőn az RMDSZ március 15-e ünneppé nyilvánításáról szóló tervezetét. Az ügyben a képviselőházé lesz a végső döntés, írja az Agerpres.