Porcsalmi Bálint: a politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni

A politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni – fogalmazta meg Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondja: a következő két évben, „elektorális nyomás nélkül”, megpróbálnak szóba állni minden társadalmi kategóriával.

A fiatal szakember, aki politikai tanácsadóként egészen jól keresett külföldön, azért fogadta el a felkérést, hogy a RMDSZ ügyvezető elnöke legyen, mert „korábban igen gyakran bírálta” a szervezetet.

– Számomra hatalmas kihívás, mert azelőtt többször mondtam, hogy miként kellene csinálni. Most esélyt kaptam, hogy meg is mutassam – mondja. – Kívülről azt láttam, hogy változtatni kell az RMDSZ munkamódszerén és új alapokra kell helyezni magyar közösséggel való párbeszédet – mondja az ügyvezető elnök. Úgy véli: teljesen fölösleges nosztalgiázni a kilencvenes évek elején, amikor „mindenki is RMDSZ tag volt”, viszont a megváltozott társadalmi körülmények között is meg kell találni a párbeszéd lehetőségét az emberekkel. Fel kell azonban ismerni azt, hogy módosult a politika és a társadalom viszonya – véli Porcsalmi Bálint.

– A párbeszéd alapja az őszinteség. Egyfelől a közösségnek meg kell ismét tanulnia, hogy elmondja, hogy milyen problémái vannak, másfelől a politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni. Két viszonylag csendes év következik, amikor nem lesznek választások. Nagyszerű alkalom arra, hogy a politikusok ne kampányszerűen találkozzanak a választókkal, ne ők beszéljenek, és a választók hallgassák, hanem ők hallgassák meg a választókat. Sokszor hallani, hogy „de nem lehetett megérteni, hogy tulajdonképpen mi a gond”. Akkor meg kérdezzenek vissza. Az orvosnak is fel kell állítani a diagnózist akkor is, ha a beteg nem tudja szakszerűen elmagyarázni, hogy mi a baja, csak azt tudja, hogy fáj a dereka – példálózik az ügyvezető elnök.

Szerinte nem biztos, hogy (csak) a klasszikus lakossági fórumok lennének erre alkalmasak, hanem meg kell keresni a társadalom különböző szakmai csoportjait, a gyógyszerészektől az állattartó gazdákig és meghallgatni az specifikus problémáikat. Sok esetben ugyanis apró dolgok keserítik az életüket, amiről „még az esetleg jóindulatú” politikusnak sincs ahonnan értesülnie és viszonylag könnyyen megoldhatók.

A fiatalokkal szintén hasonló módon kell a kapcsolatot keresni, mert az elnök szerint „elnagyolt megközelítés” az, hogy aki 35 év alatt van, annak mind ugyanaz a problémája. Aki ugyanis itthon dolgozik, családot alapított, az lehet hogy közelebb áll hasonló sorú idősebb kollégájához, mint az esetleg több száz kilométerrel tovább, egyetemen lévő volt osztálytársához – magyarázza a Porcsalmi. Hogy ez a párbeszéd mikorra lesz általánosan működőképes, arra meglepően pontos választ kaptunk.

– Nekem 22 és fél hónap múlva lejár a megbízásom. Annak feléig be kell indulniuk a rendszeres találkozóknak a politikusok és a társadalom különböző kategóriái között – mondja gondolkodás nélkül. Akkor 2018. januárt írunk majd. Ezt megnézzük magunknak…

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2017. március 20., 14:08
    ÉRTÉKELÉS: 7

    amit meg kell tanuljon az rmdsz es surgosen: betartani a valasztasi igereteket! Tessek elovenni az elmult 27 evben megigertek listajat es hozzakezdeni a betartasukhoz! mert abbol eddig semmi se lett, amit beigertek!

Ajánló

Röviden

Újabb medvetámadás Csíkdánfalva közelében támadt rá szombaton egy juhait legeltető, 56 éves pásztorra a medve. A férfi megpróbálta elkergetni az állatot, azonban a medve földhöz vágta és combon harapta. Végül pásztorkutyái mentették meg, amelyek elüldözték a medvét. Dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere az Agerpresnek azt nyilatkozta, az áldozatot lábsérülésekkel szállították kórházba […]

Mondjon le!

Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ Maros megyei képviselője felszólította Maros megye főtanfelügyelőjét, hogy mondjon le tisztségéről, írja az Agerpres.

Dráguló villamos energia

A februárban meghirdetett 1–2 százalék helyett 8 százalékkal drágul július 1-től Romániában a villamos energia a román energiaár-szabályozó hatóság közleménye szerint.

Kezdődnek az egyeztetések

Klaus Johannis államfő ma kezdi meg az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításáról. A liberálisok úgy vélik, nincs garanciájuk arra, hogy parlamenti többséget tudnának alkotni, az USR semmiképp nem támogat egy PSD által alkotott kormányt, ugyanakkor Traian Băsescu volt államelnök sem rejtette véka alá véleményét.

Hogyan látja Dragnea?

A bizalmatlansági indítvány elfogadásával Románia visszazökkent a normális kerékvágásba, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig megerősödött – nyilatkozta szerdán Liviu Dragnea, a PSD elnöke.

Bajos a felnőttképzés

Sikerült a legutóbbi törvényváltoztatással feje tetejére állítani a Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal által az év elején kidolgozott menetrendet az átképző, illetve szakképesítő tanfolyamokat illetően, ugyanis a vizsgáztató bizottságok felállítását gyakorlatilag bojkottálták, azok nélkül pedig nincs diploma és esetleges alkalmazás sem. Kelemen Tibor igazgató számolt be a részletekről sajtótájékoztatóján.

Aktiválták a nacionalizmust

Antal Árpád szerint Traian Băsescu volt államfő lett az ország új Vadim Tudorja, de az erdélyi magyarságnak annyit ártani senki nem tud nemzetközi szinten, mint Klaus Johannis, aki rendszeresen arról beszél, hogy példásan meg van oldva a kisebbségi kérdés Romániában.

RÖVIDEN

Meggondolták magukat A Grindeanu-kormány húsz minisztere nyújtotta be a miniszterelnöki kabinethez a lemondásának visszavonására vonatkozó kérvényt – jelentette be csütörtökön Alina Petrescu kormányszóvivő. A parlament menesztette szerdán a Grindeanu-kabinetet, miután a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége által benyújtott bizalmatlansági indítvány megkapta a szükséges számú szavazatot. Az Alkotmány értelmében a leváltott kormány tagjai […]

Értékes épített örökség

„Március 21-től kiemelkedő nemzeti érték, mostantól hungarikum Torockó épített öröksége. Ezentúl hivatalosan is közös értéke a magyarságnak, amely népszerűsítését Magyarország Kormánya is vállalja” – hangsúlyozta kedden, a Hungarikum Bizottság kecskeméti ülését követően Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnöke, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Diszkriminált a média is

A diszkriminációellenes és audiovizuális tanácsnál tett feljelentést az RMDSZ Traian Băsescu volt elnök és négy hírtelevízió ellen magyarellenes megnyilvánulásaik miatt – közölte kedden Porcsalmi Bálint (képünkön), az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Megszavazták az indítványt

Megszavazta a parlament a szociálliberális koalíció bizalmatlansági indítványát szerdán, így Sorin Grindeanu miniszterelnöknek megszűnt a megbízatása, és új kormány alakul. A kabinet leváltásához 233 szavazatra volt szükség, a bizalmatlansági indítványt 241 törvényhozó támogatta, tíz honatya ellene szavazott. A szociálliberális PSD-ALDE kormánykoalíció pártjai azt a kormányt váltották le, amelyet idén januárban maguk választottak meg.

RÖVIDEN

Több mint 60 csecsemőt és kisgyereket utaltak kórházba az elmúlt napokban Brassóban kanyaró miatt. A fertőző betegeket kezelő kórház vezetősége kibővíti az intézmény gyermekosztályát – nyilatkozta szerdán a kórház menedzsere, dr. Ramona Ionescu.

Oldják meg saját ügyeiket!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség nem szavazza meg a bizalmatlansági indítványt, amelyet a politikai támogatás nélkül maradt, de lemondani nem hajlandó Sorin Grindeanu miniszterelnök ellen terjesztett a parlament elé a szociálliberális koalíció, és a szövetség törvényhozói egyáltalán nem vesznek részt a szavazáson – jelentette be kedden Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Erről az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciójának együttes ülésén született döntés, miután eredménytelenül zárultak a PSD-ALDE koalícióval hétfőn kezdődött tárgyalások.

Mehetünk Budapestre

„A trikolór helyett a PSD és az ALDE a Székelyföld zászlóját vonja fel. Dragnea és Tăriceanu az ország történelmét is eladja az RMDSZ szavazataiért a bizalmatlansági indítványon” – írta Traian Băsescu volt államelnök, a PMP szenátora Facebook-oldalán.

Kitörhet a Csomád?

Megmérték a Kárpát-medence legfiatalabb vulkánjának szén-dioxid kiáramlását a Csomád-hegység területén az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport munkatársai – számol be honlapján a Magyar Tudományos Akadémia.