Porcsalmi Bálint: a politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni

A politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni – fogalmazta meg Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondja: a következő két évben, „elektorális nyomás nélkül”, megpróbálnak szóba állni minden társadalmi kategóriával.

A fiatal szakember, aki politikai tanácsadóként egészen jól keresett külföldön, azért fogadta el a felkérést, hogy a RMDSZ ügyvezető elnöke legyen, mert „korábban igen gyakran bírálta” a szervezetet.

– Számomra hatalmas kihívás, mert azelőtt többször mondtam, hogy miként kellene csinálni. Most esélyt kaptam, hogy meg is mutassam – mondja. – Kívülről azt láttam, hogy változtatni kell az RMDSZ munkamódszerén és új alapokra kell helyezni magyar közösséggel való párbeszédet – mondja az ügyvezető elnök. Úgy véli: teljesen fölösleges nosztalgiázni a kilencvenes évek elején, amikor „mindenki is RMDSZ tag volt”, viszont a megváltozott társadalmi körülmények között is meg kell találni a párbeszéd lehetőségét az emberekkel. Fel kell azonban ismerni azt, hogy módosult a politika és a társadalom viszonya – véli Porcsalmi Bálint.

– A párbeszéd alapja az őszinteség. Egyfelől a közösségnek meg kell ismét tanulnia, hogy elmondja, hogy milyen problémái vannak, másfelől a politikusoknak meg kell tanulniuk hallgatni. Két viszonylag csendes év következik, amikor nem lesznek választások. Nagyszerű alkalom arra, hogy a politikusok ne kampányszerűen találkozzanak a választókkal, ne ők beszéljenek, és a választók hallgassák, hanem ők hallgassák meg a választókat. Sokszor hallani, hogy „de nem lehetett megérteni, hogy tulajdonképpen mi a gond”. Akkor meg kérdezzenek vissza. Az orvosnak is fel kell állítani a diagnózist akkor is, ha a beteg nem tudja szakszerűen elmagyarázni, hogy mi a baja, csak azt tudja, hogy fáj a dereka – példálózik az ügyvezető elnök.

Szerinte nem biztos, hogy (csak) a klasszikus lakossági fórumok lennének erre alkalmasak, hanem meg kell keresni a társadalom különböző szakmai csoportjait, a gyógyszerészektől az állattartó gazdákig és meghallgatni az specifikus problémáikat. Sok esetben ugyanis apró dolgok keserítik az életüket, amiről „még az esetleg jóindulatú” politikusnak sincs ahonnan értesülnie és viszonylag könnyyen megoldhatók.

A fiatalokkal szintén hasonló módon kell a kapcsolatot keresni, mert az elnök szerint „elnagyolt megközelítés” az, hogy aki 35 év alatt van, annak mind ugyanaz a problémája. Aki ugyanis itthon dolgozik, családot alapított, az lehet hogy közelebb áll hasonló sorú idősebb kollégájához, mint az esetleg több száz kilométerrel tovább, egyetemen lévő volt osztálytársához – magyarázza a Porcsalmi. Hogy ez a párbeszéd mikorra lesz általánosan működőképes, arra meglepően pontos választ kaptunk.

– Nekem 22 és fél hónap múlva lejár a megbízásom. Annak feléig be kell indulniuk a rendszeres találkozóknak a politikusok és a társadalom különböző kategóriái között – mondja gondolkodás nélkül. Akkor 2018. januárt írunk majd. Ezt megnézzük magunknak…

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2017. március 20., 14:08
    ÉRTÉKELÉS: 7

    amit meg kell tanuljon az rmdsz es surgosen: betartani a valasztasi igereteket! Tessek elovenni az elmult 27 evben megigertek listajat es hozzakezdeni a betartasukhoz! mert abbol eddig semmi se lett, amit beigertek!

Ajánló

Székely szabadság napja

Zárolták a hatóságok a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezetének, a Siculitas egyesületnek a bankszámláit, hogy behajtsák a 2014-es felvonulás miatt kirótt 12 ezer lejes bírságot, melyet bírósági úton sem sikerült eltöröltetni – közölte szerdán az SZNT.

Szegények és gazdagok…

Rendkívül nagyok a romániai régiók közötti eltérések, a leggazdagabb és a legszegényebb megyék aránya 1 az 5-höz – nyilatkozta kedden Ionuț Dumitru, a Pénzügyi Tanács elnöke.

Spontán sztrájk a vasútnál

Spontán munkabeszüntetést kezdtek szerda reggel a román államvasutak (CFR) alkalmazottai, amely több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta.

RÖVIDEN

2017 januárjában Románia 281.000 tonna kőolaj-egyenértékű (tep) földgázt importált, 271,5%-kal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban (205.500 tep).

Röviden

A kicsik nem fizetnek Mentesülhetnek a háromévesnél kisebb gyermekek a közös költség fizetése alól – erről szóló törvénytervezetet fogadott el tegnap a képviselőház, döntő házként. A lakótársulások működését szabályozó, 2007/230-as törvényt módosító tervezet értelmében a tulajdonosi társulásoknak jogukban áll eldönteni, hogy a három éven aluli gyermekek után kell-e közös költséget fizetni vagy sem. A tervezetet […]

„I am Cioabă. Dorin Cioabă”

Angol nyelvleckéket vesz hetente kétszer az önmagát a romák nemzetközi királyává kikiáltott Dorin Cioabă, abban a reményben, hogy eljut a Fehér Házba, és személyesen beszélgethet majd az USA elnökével, Donald Trumppal.

RMDSZ-állásfoglalás

A tegnapi, Maros megyei prefektusi hivatalban zajló, a marosvásárhelyi katolikus líceum helyzetének megoldása érdekében összehívott megbeszélésen az RMDSZ álláspontját Péter Ferenc, a Szövetség Maros Megyei Szervezetének elnöke, valamint Csíki Zsolt és Peti András helyi tanácsos képviselte, áll a Szövetség közleményében.

„A csendőrség hazudik”

Interpellációt fogalmazott meg Carmen Daniela Dan belügyminiszter felé Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, amelyben a március 15-i kolozsvári csendőri eljárás jogosságáról kér felvilágosítást, áll a Szövetség tegnapi közleményében.

Röviden

Gyerekek életét veszélyeztette Dévai középiskolás diákokat szállító kisbusz borult fel hétfő reggel Csernakeresztúron, a Dévát Vajdahunyaddal összekötő úton, írja az Agerpres. A mikrobuszban 18 diák utazott, a 61 éves sofőr azt nyilatkozta, hogy a fáradtság miatt elaludt a volánnál, a jármű kisodródott az útról, és az árokba borult. A baleset helyszínére több tűzoltó és öt […]

Inog a szövetség

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) társelnöke azt nyilatkozta tegnap, hogy Daniel Constantin nyilatkozatai „komolyan elgondolkodtatják”, írja az Agerpres.

Zajlanak a kihallgatások

Három felnőttet, köztük egy tanárt is kihallgatnak az ügyészek annak a lánynak a halála ügyében, aki Nagyszebenben szelfizés közben lezuhant egy tömbházról – közölte tegnap Ion Veştemean, a Szeben megyei törvényszéki ügyészség főügyésze.

Jövőre felszállna

Egyelőre még csak emelővel tud felszállni az első saját építésű székelyudvarhelyi helikopter, de egy év múlva ez változhat. Máthé András helybéli nyugdíjas a hirado.hu-nak elmondta, a mosquito-nak elnevezett helikopterprojekten 2012 óta dolgozik.

Röviden

Székelyföldi összefogás Maros, Hargita és Kovászna megye tanácsainak elnökei is részt vettek szombaton a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban a katolikus iskoláért meghirdetett közös imán, áll az RMDSZ közleményében. Péter Ferenc, Borboly Csaba és Tamás Sándor közös állásfoglalást fogalmazott meg, amelyben szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a katolikus iskola tanárait, diákjait és szülői közösségét. „A Római […]

A gyilkos a mélybe ugrott

Elkapta a rendőrség Adrian Hladiit, a 24 éves Dalia Duca feltételezett gyilkosát, aki szombat este kiugrott egy tömbházlakás negyedik emeletéről és meghalt – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Bihar megyei mentőszolgálat menedzsere, Gheorghe Pintea.

ALDE-belharcok

Daniel Constantin, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke, egy párttagokból álló csoport kíséretében elhagyta az állandó küldöttség megbeszéléseit, a gyűlést pedig alapszabályzatba ütközőnek minősítette.