A Sargentini-jelentés gyakorlatilag Magyarország és kormánya elleni támadásként is felfogható, és ezt jól érezték román ajkú honfitársaink is, mi több, a sajtó egy része meglepő módon pozitív hangot ütött meg Orbán Viktor védelmében. Nem is csoda: Strasbourgban Románia neve is elhangzott, mikor Magyarországot épp sokadjára törték kerékbe nyugati „barátaink”.

Természetesen nem hiányoznak a kárörvendő felhangok a román internetes társadalomban, de vannak „józanabb” hétköznapi elemzői is a témának. Amiről a Hotnews portál például meglepően kiegyensúlyozottan tudósít, szemügyre véve a jelentés pro és kontra érveit. De lássuk, mit írnak a kommentezők a cikk alatt. „Románia a következő” – írja egy szűkszavú internetező, alatta egy másik meg bővebben kifejti gondolatait. „A cikk győzelemittas hangvétele (végigolvasva a cikket erről nincs szó – szerk.) egy újabb bizonyítéka annak, hogy az Európai Unió az új Szovjetunió. Mindenki ismeri Polichinelle titkát (egy 16. századi francia bábjáték főszereplőjéről van szó, akinek van egy titka, de azt mindenki ismeri – szerk.), és így egyértelmű, hogy Magyarországot azért büntették meg, mert meg akarja védeni, és nem akarja veszélyeztetni az állampolgárait, nem fogad el más vallású bevándorlókat, akik szét akarják dúlni a társadalmat. Ez a szavazás egy dolgot bizonyít: az európai elitet nem érdekli az emberek véleménye, csak az, hogy megbüntessék azokat, akik nem fogadják el az általuk diktált aberrációkat, amik az európai társadalom szétbomlasztásához és az őshonos lakosság fokozatos lecserélődéséhez vezetnek” – vélekedik a kommentező.
A hetes cikkely életbe léptetéséről szóló adevarul.ro-tudósítás alatt van, aki azt írja: „És? Az élet megy tovább. A magyarok termelnek és exportálnak, az arabok szociális támogatást koldulnak a németektől. Egy nap a kerék megfordul. Mert a német sem nyel a végletekig. Főleg, ha a horizonton egy újabb válság körvonalazódik”.
Szintén itt valaki megjegyzi: 1956-ban a magyarok megtudták, hogy a szovjet bolsevizmus nem képezi opció kérdését. Ma, 2018-ban kiderült: a multikulturális progresszívizmus sem fakultatív. „Folytatódik a harc a marxista ideológia ellen” – írja a bejegyző.
Egy társa azt írja: három órán át követte a hadjáratot Magyarország ellen, és meg van győződve, hogy Románia következik a vádlottak padján. Megjegyzi: reméli, hogy a 2019-es EP választások szele a realitás talaján álló embereket visz majd a parlamentbe, remélhetőleg fiatalabbakat, dinamikusabbakat és kevesebb „értelmiségi aktivistát”. <<

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 10:40
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Azért szeretném azt látni,hogyha a román EP képviselők egy része úgy szavaznának mint Régenhülyepistike ,Nimandmüllerpetike és társai,hogyan fogadnák őket Romániában.Meg ott volt az nyúzott képű kurtizánmonica aki habzó szájjal beszélt,ahelyett,hogy mélyen hallgatott volna és a padok alá bújik .A Szovjetunió kismiska volt ezek mellett ,a különbség csak az,hogy ők tankokkal fenyegettek,ezek meg a pénzek elvonásával ,hogy minél jobban eladósítsák ezeket az államokat mert ehhez voltak szokva már jó pár évtizede.Ceausescut is azért buktatták meg,mert már ő sem akart már fizetni mert a barom ötleteihez kellett a pénz/Népháza,atomprogram,csatornák/,addig nem érdekelte őket a demokrácia megcsúfolása ameddig fizetett -jobban mondva MI fizettünk-emellett voltak a barom ötletei is amit a Nyugat finanszírozott jó sok kamattal,egyszóval bátorították.Na most lehet minuszolni ,mert ugye nem így volt!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 13., 14:23
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az a helyzet, hogy amíg itthon a totálisan lebutított és demagóg bevándorlásellenességgel kétharmadokat lehet nyerni, a fékektőmegszabadított kormánygépezet joggal gondolhatja azt, hogy teljesen rendben mennek a dolgok Csakhogy az EU állampolgárait jelenleg képviselők döntő többsége szerint igenis komoly gondok vannak!!!

 • User
  Dátum: 2018. szeptember 14., 14:14
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Norica Nicolai (ALDE Europa)
  Renate Weber (ALDE Europa)
  Csaba Sogor UDMR (Partidul Popular European)
  Traian Ungureanu PNL (Partidul Popular European) es
  Iuliu Winkler UDMR ellenszavaztak.

Ajánló

Röviden

Előrelépés történt Az USR benyújtotta csütörtökön a parlamentbe az első 300 ezer aláírást a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampány támogatására – jelentette be Dan Barna, az USR elnöke. „A maradék 700 ezer aláírást holnap nyújtjuk be, és ezzel a parlamenti szakaszba ér a kezdeményezés. Noha a PSD-hez tartozó polgármesterek sok esetben nyíltan akadályozni próbálták az akciót […]

Tiltakozó kezdeményezők

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű, egyházi hátterű ernyőszervezet, írja az MTI.

Kukoricásból jött a vad

Kórházba került szerdán egy csíkkarcfalvi férfi, miután rátámadt egy medve, írja az Agerpres.

Nem éppen magyarbarát…

A nacionalista nézeteiről ismert Mircea Dușa korábbi védelmi minisztert nevezte ki tegnapi ülésén a kormány a Székelyföld egy részét is magába foglaló Maros megye prefektusának, írja az MTI.

Röviden

Vagonok szakadtak le Leszakadt tegnap menet közben két vagon egy tehervonat végéről Ploieşti környékén. A 36 kocsis szerelvény utolsó két vagonja szakadt le, mert eltörött a vonóhorog. Az incidens egy, kizárólag a tehervonatok által használt sínpáron történt, ezért a személyszállítást nem befolyásolja – tájékoztatott a vasúti társaság, amely bevontatta a pályáról a két vagont.   […]

Lemondatnák Dragneát

A PSD elnökének, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek az azonnali lemondását követeli mindkét tisztségéből egy tegnap közzétett nyílt levélben a párt három alelnöke, írja az MTI.

Robbanás az iskolában

Tegnap reggel robbanás történt egy iskolában, a Maros megyei Mezőszabadon. Két személy megsérült, több tucat tanulót kimenekítettek, írja az Agerpres.

Szankciókat javasolnak

Az oktatási minisztérium ellenőrző testülete szerint „politikai-szeparatista jellegű tevékenység” zajlott a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, amikor a tanulók – egy magyarországi iskola diákjaival együtt – Nagy-Magyarország térképét rajzolták le az udvaron június 4-én.

Több pénzre jogosultak

Ezentúl a gyermekgondozási juttatás kiszámolásakor figyelembe veszik a szellemi tulajdonból származó bevételeket is, eddig a kormány mulasztása volt, hogy ezt a kategóriát kivette 2018. március 23-tól a számítási képletből, holott az érintettek adót fizettek ezen összegek után – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselője azt követően, hogy a kormány egy sürgősségi […]

Röviden

Védett otthon időseknek Már csak engedélyeztetésre vár a Gyulafehérvári Caritas, hogy hivatalosan megnyithassa a Csíksomlyón felépített védett otthont, ahol elsősorban demenciában szenvedő, illetve Alzheimer-kórral küszködő időseket láthatnak el. Az egyedülállónak számító létesítményt német magántámogatásból építették fel. Hasonló otthonokat Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson működtet még a Caritas.   Esca, a lovag A francia nemzeti érdemrend lovagi fokozatával […]

Juncker nem ragaszkodott

A kormány a kormányőrséget (SPP) hibáztatja azért, hogy Viorica Dăncilă kormányfő nem találkozhatott hétfő este a repülőtéren a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) bukaresti csúcstalálkozójára érkező Jean-Claude Junckerrel.

Öt nap múlva sztrájk?

Háromezer romániai magyar tanító által aláírt petíciót adott át kedden az oktatási miniszternek a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tiltakozásként, hogy a kormány megtiltotta a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanítóknak a román nyelv oktatását, írja az MTI.

Dasaev előzetesben

Huszonkilenc napra előzetes letartóztatásba helyezték a brăilai kosárlabdaklub két amerikai játékosa elleni késes támadás fő gyanúsítottját, a Dasaev néven elhíresült Daniel Gabriel Huseint, írja az Agerpres.

Röviden

Nő az infláció Az augusztusi volt sorozatban a hetedik hónap, amikor az EU országai közül Romániában jegyezték a legmagasabb inflációs rátát – derül ki az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által tegnap közzétett adatokból. Ezek szerint az év nyolcadik hónapjában 4,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában, míg júliusban 4,3%-os inflációt regisztráltak. Az Eurostat adatai szerint […]

Kik alkotják a családot?

Célegyenesbe került a család új meghatározásáról szóló alkotmánymódosítás, miután a román alkotmánybíróság is jóváhagyta tegnap azt az alkotmánymódosító törvénykezdeményezést, amely egy férfi és egy nő házasságaként határozná meg a családot. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a népszavazás megszervezése elől, írja az MTI.