A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kedveznek a pénztelennek?

A kormány ismét módosítani akar az egészségbiztosítási rendszeren, miután vélhetően rájöttek, hogy az új pénzügyi törvény miatt rengetegen nem tudnák befizetni a hozzájárulást. Így a jövedelem nélküliek számára opcionálissá válhat az egészségbiztosítás, illetve kevesebbet kell(ene) fizetniük.

A kormány sürgősségi kormányrendeletet tervez hozni azért, hogy a jövedelem nélküliek is egészségbiztosításban részesülhessenek. Konkrétan a nemrég elfogadott új pénzügyi törvény módosításáról van szó, ami annyira fejetlenül volt szerkesztve, hogy sokan abban a helyzetben találták magukat, hogy a csillagászati összegeket nem volt honnan előteremtsék. Az új tervezet opcionálissá tenné a jövedelemnélküliek számára a hozzájárulást, és hat bruttó minimálbér kumulált összegének tíz százalékában állapítaná azt meg.
Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy 12 hónapra biztosítva lennének az egészségügyi rendszerben, miután a 1900 lejes minimálbér hatszorosát kitevő 11.400 lej után befizették az 1140 lejt, ami havonta kevesebb mint száz lejt tesz ki. Jelenleg a jövedelemnélküliek számára két lehetőséget biztosít a törvény: az egyik az, hogy havonta a minimálbér tíz százalékát, azaz 190 lejt fizetnek a biztosított státuszért, a másik pedig a szükség esetén való befizetés, ami alkalmanként 7 minimálbér tíz százalékára, azaz 1330 lejre rúg.
Az elképzelés szerint, aki élni kíván majd az új lehetőséggel – amennyiben az életbe lép –, akkor egy egységes formanyomtatványt kell kitöltenie és leadnia az adóhivatalnál. Ez gyakorlatilag azonos lesz azzal, amit a jövedelemmel rendelkezők tesznek le, és amelynek leadási határideje idén július 15-re van kitolva – értesült az avocatnet.ro jogi portál. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.