A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Hosszú távon nem működhet!

Klaus Johannis szerint fenntarthatatlan egy olyan nyugdíjrendszer Romániában, amelyet nagymértékben az állam kezel, írja az MTI.

Az elnök erről szerdán beszélt egy konferencián. Kijelentette: elsősorban azért nem működőképes hosszú távon az állam által kezelt nyugdíjrendszer, mert Romániában csökken a születések száma, és negatív értékű a migráció, vagyis többen hagyják el az országot, mint ahányan bevándorolnak. Johannis a szociálliberális kormányt bírálta, amely, amint arról írtunk, módosítani akarja a jelenlegi nyugdíjrendszert, és választhatóvá akarja tenni a kötelező magánnyugdíjat, ami azt jelentené, hogy több pénz maradna az államkasszában. Johannis szerint nagy szükség van a gazdasági-pénzügyi oktatásra, hogy a fiatal nemzedékeket megóvják „a populizmus hamis ígéreteitől”. Felrótta a kormánynak, hogy hónapok óta téma a magánnyugdíjak sorsa, de nem mondta el egyértelműen, hogyan akar változtatni a rendszeren. Johannis szerint a nyugdíjaknak nagymértékben az állam kezelésébe való áthelyezése a következő nyugdíjas nemzedékek jólétének feláldozását jelentené.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter májusban kijelentette: az állam gazdaságosabban tudja kezelni a nyugdíjakat. Jelezte, őszre előállnak egy tervezettel, amely megreformálja a nyugdíjrendszert. Rámutatott: olyan ösztönző rendszert igyekeznek bevezetni, hogy minél többen válasszák az állami nyugdíjat a kötelező magánnyugdíjak helyett. A külföldi befektetők tanácsa, a költségvetési tanács, bankárok és pénzügyi elemzők egyesülete aggodalmát fejezte ki a magánnyugdíjak háttérbe szorítása miatt. A kötelező magánnyugdíjalapokban eddig 42 milliárd lej (9 milliárd euró) gyűlt össze 7 millió személy után.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.