Betett a sertéspestis

Betett a sertéspestis Románia

Tegnap kezdődött az ortodox felekezetűek egyik legnagyobb búcsúja Jászvásáron, ahová minden évben tízezrek zarándokolnak, hogy megérinthessék Szent Parascheva maradványait. Idén a disznópestis kicsit rányomta a bélyegét az imádatra.

A zarándokokat ugyanis ellenőrzésekkel és fertőtlenítőszerrel ellátott szőnyegekkel fogadták. A hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy a számos – az ország minden részéből érkező – zarándok tovább terjeszthetik a disznópestist.
A moldvai megye körzeti útfelügyelősége több helyen a gépkocsikat is az említett fertőtlenítő rétegen engedi át. Ugyanakkor a patriárkia előzetesen arra kérte a híveket, hogy a zarándoklaton mellőzzék a sertéshúsból készített élelmiszereket, szintén a fentebb említett ok miatt.
A hatóságok szerint Iași megye három bejáratánál helyeztek el szőnyegeket, és zajlik valamilyen szintű ellenőrzés függetlenül attól, hogy a hívek saját gépkocsijukkal vagy autóbusszal érkeznek a helyszínre. Az ünnepség ugyan tegnap már kezdetét vette, de a szent napját október 14-én ünneplik. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.