A kötelező oltások esetében a beleegyezést egyértelműnek veszik Fotó: suntmamica.ro

Elfogadta szerdán a kormány a lakosság beoltásáról és az oltások finanszírozásáról szóló törvénytervezetet, tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a kormány közleménye.

 

Az idézett forrás szerint az állam finanszírozza és szervezi meg a népesség beoltását, ugyanakkor a lakosság számára hatékony és biztonságos vakcinákat biztosít, amelyeket a törvényeknek megfelelően engedélyeztek. A tervezet szerint kötelező beoltani a gyerekeket azon oltásokkal, amelyek a nemzeti oltási naptárban szerepelnek, és azokkal a vakcinákkal is, amelyek különleges járványok esetén szolgálhatják a betegség terjedésének megelőzését. Az oltásokat kötelező beadatni: gyerekek számára; járvány esetén megelőzésképpen vagy a betegség terjedésének fékezése érdekében; az állami és magánkórházakban dolgozó személyzet számára; más közintézményekben és magánegységekben dolgozók számára, akik sok emberrel érintkeznek, ezért könnyebben elkaphatnak bizonyos ragályos betegségeket és tovább adhatják több személynek is. A gyerekek beoltásáért a szülők, a gyám vagy a gyermek felügyeletét biztosító személy felel.

A kötelező oltások esetében a beleegyezést egyértelműnek veszik, az oltás elutasítását írásban kell jelezniük a szülőknek. „Amikor egy gyereket beíratnak egy közösségbe, az intézmény köteles egy háziorvosi igazolást kérni a gyerek oltásairól. A gyerekeknek torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz és hepatitis B elleni oltásokkal kell rendelkezniük” – áll a közleményben. A tervezet szerint a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak oltási bizottságokat kell létrehozniuk.

A kormány szerint a felelősségtudat növelése és a hatáskörök felvállalása érdekében a törvénytervezetben „korrekt és méltányos büntetéseket” határoztak meg az oltási folyamatban részt vevő szereplők számára, így az egészségügyi minisztérium, az Országos Egészségügyi Intézet (INSP), a megyei közegészségügyi igazgatóságok, az oktatási intézmények, a gyermekvédelmi igazgatóságok, az oltásokat beadó egységek, a szülők vagy gyámok, az oltásokat előállító és forgalmazó vállalkozások számára is. Az állam az egészségügyi minisztériumon keresztül vállalja a mellékhatások diagnosztizálását és kezelését, a hosszú távú ellenhatásért kárpótlást fizetnek, ha bebizonyosodik az oltás és a kialakult betegség közötti összefüggés. A törvény alkalmazási módszereit a hivatalos közlönyben való megjelenést követő 12 hónapban fogadják el. A jogszabály 2018. január 1-jétől léphet érvénybe. A törvénytervezet parlamenti elfogadásra vár.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

Ma és holnap kamionstop Január 23-án és 24-én tilos közlekedni a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti, illetve a veszélyes árut szállító és túlsúlyos, túlméretes járművekkel Románia néhány útszakaszán 6 és 22 óra között. A korlátozás csak az A2-es, DN1, DN7 és DN39-es utak bizonyos szakaszaira vonatkozik! Az A2-es úton már 3,5t-tól tilos a közlekedés Bukarest–Murfatlar […]

Az USR óvása

Óvást nyújtott be tegnap az alkotmánybírósághoz az USR az igazságügyi törvények módosítása ellen, arra hivatkozva, hogy a tervezetek „aláaknázzák a romániai bírák függetlenségét”, írja az Agerpres.

Megegyeztek a lovagrendek

A Magyar Pálinka Lovagrend decemberben megállapodott az erdélyivel arról, hogy a köznapi szóhasználatban használható legyen a pálinka megnevezés Erdélyben is, írja az agrarszektor.hu.

Nem sietik el

Megőrizheti tisztségét az új román kormányban a múlt héten lemondott Tudose-kabinet minisztereinek mintegy háromnegyede – jelentette tegnap a központi média a szociálliberális PSD–ALDE-koalíció pártgyűléseiről kiszivárgott értesülésekre hivatkozva, írja az MTI.

Röviden

Kié a föld? A mezőgazdasági miniszter arra számít, hogy két hónap múlva fogja tudni, hogy mennyi földet birtokolnak külföldiek Romániában. „Tudnunk kell, hogy kinek a birtokában van az ország földje” – mondta Petre Daea. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint a múlt esztendőben az agrárgazdaságok száma 3,422 millió volt, 5,7%-kal kevesebb, mint 2013-ban, és […]

Nőtt a luxusautók száma

Mintegy kétezer új vagy használt luxusautót írattak forgalomba Romániában az elmúlt esztendőben, és ezek szinte fele Jaguár volt – írja az Agerpres a gépjármű-nyilvántartási ügyosztály (DRPCIV) adataira hivatkozva.

Popescu ellen vizsgálódnak

Hivatalból vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Cristian Tudor Popescu újságíró Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnökkel kapcsolatos egyik televíziós nyilatkozata ügyében – mondta az Agerpresnek a testület elnöke.

„PSD, a vörös pestis”

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében, a bírói hatalom politikai befolyás alá helyezése ellen kezdődött ellenzéki tüntetés szombaton délután Bukarestben és a nagyobb városokban. A fővárosban tegnap is folytatták a tiltakozást.

Rövid belföldi hírek

Gondot okozott a havazás Országszerte több ország- és megyei utat lezártak a tegnap esti havazás miatt. Csütörtökön 13 órakor nem lehetett közlekedni a Transzalpina déli szakaszán, illetve négy Tulcea megyei országút egy-egy szakaszán. Ugyanakkor korlátozták a 3,5 tonnásnál nehezebb kamionok forgalmát nyolc országút egyes dobrudzsai szakaszain. A kedvezőtlen időjárás miatt lezártak 15 megyei utat Krassó-Szörény, […]

Lebőgtünk a japánok előtt

Tele van a Twitter és a Facebook közösségi oldal bocsánatkérő bejegyzésekkel, illetve üzenetekkel. No nem a politikusok szórtak hamut a fejükre, hanem átlagemberek kérnek elnézést a japánoktól, amiért cifrán kifogadták őket Bukarestben.

Le vagyunk maradva

Románia csekély haladást ért el a törvényhozókat, a bírákat és az ügyészeket érintő korrupció megelőzése terén, az e tekintetben megfogalmazott ajánlások közül mindössze kettőt valósított meg maradéktalanul – derül ki abból a jelentésből, amelyet tegnap tett közzé az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO).

Folytatnák a párbeszédet

Az RMDSZ képviselői szorgalmazzák a Klaus Johannis államfő és a magyar közösség képviselői közötti párbeszéd folytatását. Erről Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester tájékoztatott, aki szerdán részt vett a Cotroceni-palotában a kormányalakítási konzultáción.

Botrány a láthatáron

Gelu Ștefan Diaconu, az országos adó- és pénzügyi hivatal (ANAF) volt vezetője szerint az új pénzügyi törvény egy passzusa kiskaput rejt azok számára, akik magánszemélyként tömbházak sorait építették. A privát ingatlanfejlesztők egy sor adótól és illetéktől menekülhetnek meg.

Belföldi rövid hírek

Lavinaveszély a Fogarasi-havasokban A Fogarasi-havasokban a hóréteg vastagsága több mint egy méter, így lavinaveszélyre figyelmeztet az Argeş megyei Salvamont hegyimentő-szolgálat. A hegyi mentők közleménye szerint főleg 1600 méter fölött van probléma, az alacsonyabban fekvő térségekben másodfokú, azaz mérsékelt lavinaveszélyre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben. Argeş megyében minden turistaútvonalat lezártak. A közlemény szerint a következő napokban kiadós […]

Kínos pillanatok Bukarestben

Száz éve nem járt magas rangú japán küldöttség Romániában, és úgy tűnik, hogy Abe Shinzo japán kormányfő látogatása után még egy darabig nem érkezik delegáció az örök tavasz országából. A történelminek beharangozott látogatás ugyanis roppant kínosra sikeredett.