A kötelező oltások esetében a beleegyezést egyértelműnek veszik Fotó: suntmamica.ro

Elfogadta szerdán a kormány a lakosság beoltásáról és az oltások finanszírozásáról szóló törvénytervezetet, tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget a kormány közleménye.

 

Az idézett forrás szerint az állam finanszírozza és szervezi meg a népesség beoltását, ugyanakkor a lakosság számára hatékony és biztonságos vakcinákat biztosít, amelyeket a törvényeknek megfelelően engedélyeztek. A tervezet szerint kötelező beoltani a gyerekeket azon oltásokkal, amelyek a nemzeti oltási naptárban szerepelnek, és azokkal a vakcinákkal is, amelyek különleges járványok esetén szolgálhatják a betegség terjedésének megelőzését. Az oltásokat kötelező beadatni: gyerekek számára; járvány esetén megelőzésképpen vagy a betegség terjedésének fékezése érdekében; az állami és magánkórházakban dolgozó személyzet számára; más közintézményekben és magánegységekben dolgozók számára, akik sok emberrel érintkeznek, ezért könnyebben elkaphatnak bizonyos ragályos betegségeket és tovább adhatják több személynek is. A gyerekek beoltásáért a szülők, a gyám vagy a gyermek felügyeletét biztosító személy felel.

A kötelező oltások esetében a beleegyezést egyértelműnek veszik, az oltás elutasítását írásban kell jelezniük a szülőknek. „Amikor egy gyereket beíratnak egy közösségbe, az intézmény köteles egy háziorvosi igazolást kérni a gyerek oltásairól. A gyerekeknek torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz és hepatitis B elleni oltásokkal kell rendelkezniük” – áll a közleményben. A tervezet szerint a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak oltási bizottságokat kell létrehozniuk.

A kormány szerint a felelősségtudat növelése és a hatáskörök felvállalása érdekében a törvénytervezetben „korrekt és méltányos büntetéseket” határoztak meg az oltási folyamatban részt vevő szereplők számára, így az egészségügyi minisztérium, az Országos Egészségügyi Intézet (INSP), a megyei közegészségügyi igazgatóságok, az oktatási intézmények, a gyermekvédelmi igazgatóságok, az oltásokat beadó egységek, a szülők vagy gyámok, az oltásokat előállító és forgalmazó vállalkozások számára is. Az állam az egészségügyi minisztériumon keresztül vállalja a mellékhatások diagnosztizálását és kezelését, a hosszú távú ellenhatásért kárpótlást fizetnek, ha bebizonyosodik az oltás és a kialakult betegség közötti összefüggés. A törvény alkalmazási módszereit a hivatalos közlönyben való megjelenést követő 12 hónapban fogadják el. A jogszabály 2018. január 1-jétől léphet érvénybe. A törvénytervezet parlamenti elfogadásra vár.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Felbújtással is vádolják

Szerdán írtunk arról, hogy emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják Ion Iliescu volt román államfőt. Nem ússza meg a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, Petre Roman sem a bíróságra való járkálást, ugyanis kiterjesztették az ellene a forradalomügyben indított bűnvádi eljárást. A volt miniszterelnököt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják.

Jó üzlet a migráns biznisz

Illegális bevándorlókat Szerbián, Románián és Magyarországon keresztül Nyugat-Európába juttató nemzetközi embercsempész-hálózat tagjait vették őrizetbe Temesváron – közölte tegnap a Tion.ro hírportál.

Mellébeszélés és ferdítések

A mára általánossá vált magyarellenes kirohanásoktól mentesen és civilizált hangnemben ugyan, azonban ferdítésekkel tűzdelt és valótlan állításokkal fűszerezett felszólalásokban utasították el Székelyföld területi autonómiájának a gondolatát Románia szenátusában. A parlamenti pártok szenátorainak politikai nyilatkozataira e témának a testület szerdai ülésén való tárgyalása nyújtott lehetőséget. Az erről szóló szavazást május 29 -re halasztották.

Röviden

Lezuhant egy helikopter Lezuhant tegnap egy permetező helikopter Torda város közelében, a pilóta és társa könnyű sérüléseket szenvedett. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a helikopter utasai maguk jelentették a balesetet, miután elhagyták a roncsokat. A kisméretű helikopter mezőgazdasági munkálatokat végzett, amikor egy Torda melletti dombon a baleset történt. A gép a földet érés után oldalára […]

Egyelőre nem lesz euró

Azon hét euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak a közös valuta bevezetésére, jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai és jogi feltételt – állapította meg tegnap Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

Új köntösben a Pescăruș

A City Grill csoport, amely a vendéglők működtetésével foglalkozik, több százezer eurót költött a bukaresti Herăstrău-tó partján levő Pescăruș Vendéglő felújítására. A helyiség a néhai diktátornak, Nicolae Ceaușescunak és fiának, Nicunak egyik kedvenc helye volt.

Az olaj reneszánsza?

Hiába pityókatermelő nagyhatalom Háromszék és a szomszédos Hargita megye, ezek a területek eltörpülnek amellett, amit idén kukoricával és napraforgóval vetettek be az országban. Gyakorlatilag a termőföld felét ez a két kultúra dominálja.

Újabb tragikus baleset

Többnyire alkalmi mezőgazdasági munkából élő roma férfiak és nők a kedden délután történt ceglédberceli közúti baleset halálos áldozatai – értesült az MTI. A közlekedési tragédiában egy mikrobusz ütközött egy teherszállító autóval, az előbbi jármű a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

Terjeszkedik a Ford

Az Ecosport mellett újabb járműmodellt fog gyártani az amerikai Ford dél-romániai, krajovai üzemében egy 200 millió eurós beruházás révén, írja az MTI.

Mi a megoldás?

Több ezer olcsó gyógyszer tűnhet el a hazai piacról a clawback-adó miatt, írja az Agerpres.

Röviden

Gyerekeket gázolt Négy személy, köztük három kiskorú megsérült hétfőn Prahova megyében, Văleni mellett, a DN1A országúton történt balesetben. Egy 11 éves gyereket kómában szállítottak kórházba. A balesetet egy 31 éves nő okozta, aki egyéves gyerekével az autóban elveszítette uralmát a jármű fölött, kicsúszott az útról, elgázolt egy 10 és egy 11 éves gyereket, majd egy […]

Ártatlannak vallja magát

Az 1989. decemberi forradalom idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja a katonai ügyészség Ion Iliescut, erről tegnap tájékoztatták a volt államfőt.

Az a biztos, hogy semmi nem biztos

Nem függesztik fel július 1-jétől a magánnyugdíjalapba történő befizetéseket, ez csak lehetőségként merült fel az egyeztetések során, és tévedésből került nyilvánosságra az információ.

Istenanya tekintetének az ajándéka

Az élet védelmének a mindenek fölöttiségéről beszélt a szombati csíksomlyói búcsú szónoka, Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke.

Másutt is baj van a sofőrvizsgával

Amint arról beszámoltunk, Kovászna megyében a prefektus akadékossága okoz gondokat a „vidékről” származó, sofőrvizsga előtt álló polgároknak, hiszen egy huszárvágással elérte, hogy a felsőháromszékiek csak Sepsiszentgyörgyön végezhetik el a teszt gyakorlati részét. Bár nem vigasz, de nem csak nálunk van baj: a csíkiak hónapokig kell, hogy várjanak, míg egyáltalán a bizottság elé állhatnak.