Az 1848-ban megfogalmazott 12 pont

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség március 15-ére a honlapján tette közzé az erdélyi magyarság 12 legfontosabb aktuális követelésének listáját. A szövetség már a 2017-es kívánságlista fejlécébe beleírta, amit a legfontosabbnak tart: legyen béke, szabadság és egyetértés!

A kiáltványban azt írják, az erdélyi magyarság új alkotmányt kíván, amely államalkotó tényezőként ismeri el a romániai, az erdélyi magyar közösséget. Ugyanakkor jogállamot is kíván: a hatalmi ágak szétválasztását, a törvények betartását. A harmadik pont egy etnikumközi szerződés szükségességéről szól, amely tartósan biztosítja a békés román-magyar együttélést. A negyedik pontban azt kéri, hogy az alkotmány mondja ki: Románia többnyelvű, több kultúrájú ország.

Az RMDSZ által megfogalmazott aktuális erdélyi magyar követeléslista ötödik pontja a személyi és közösségi jogok intézményének széleskörű biztosítását kéri, a hatodik pedig arra vonatkozik, hogy legyen a magyar a második hivatalos nyelv Erdélyben, és a magyarok szabadon használhassák közösségi szimbólumaikat, jelképeiket.

A szövetség ugyanakkor több tiszteletet kér a helyi közösségeknek, nagyobb hatásköröket az önkormányzatoknak. A nyolcadik pontban a kommunizmus idején elkobzott javak visszaszolgáltatásának gyorsítását és befejezését kéri. A kilencedik a minőségi anyanyelvi oktatás biztosítására vonatkozik minden magyar gyermek számára a bölcsődétől az egyetemig.

A kiáltvány tizedik pontja az erdélyi autópályák befejezését, az utak és vasúti pályák korszerűsítését kéri. A 11. pont jóléti államot és tisztes megélhetést kér minden korosztálynak. A 12. pont rögzíti azt a követelést, hogy legyen március 15. hivatalos ünnep Romániában (részletesen lásd alábbi anyagunkban).

Amint a követeléslista végén a szövetség közölte: „A szabadságharc üzenete örök értékű. A 12 pontban megfogalmazott célok évről évre alkalmazkodnak a jelenhez. Hiszen ma is küzdenünk kell jogainkért, szabadságunkért. A végső cél nem változik, az akadályok és eszközök igen. Ezekhez kell alkalmazkodnunk”.

Amint a követeléslistát közzétevő Főtér.ro portál felhívta rá a figyelmet: az RMDSZ nem sorolta az erdélyi magyarság 12 legfontosabb aktuális törekvése közé az autonómia elérését. Erre a célra csak utal néhány pontban a kiáltvány.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
 • User
  Dátum: 2017. március 16., 12:15
  ÉRTÉKELÉS: 7

  És megkérjük azt az idomítotlan állatot, aki 15 – én délben több rendbe ki – be kapcsolgatta az áramszolgáltatást, hogy ha három meghibásodott eszközt találok, akkor be fogom perelni. Már harminc év telt el a nem hivatalos áram megszakítások óta, amiről kiderült, hogy büntetés jár érte. Ne viccelődjön velünk!

 • User
  Dátum: 2017. március 17., 14:30
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Nem is fogja, mivel az rmdsz-nek nem fontos az autonomia ( persze valasztas elott eloszeretettel emlegetik, hogy Kati neni es Jozsi ba a tulipanra csapja a pecsetet), Nekik a legelso es legfontosabb pont: megmaradni a husosfazek mellett, mindenaron!

Ajánló

RÖVIDEN

Harmincnyolc romániai helyszínen végeztek házkutatást kedden az illegális migráció és a határon átnyúló bűnözés elleni igazgatóság (IGPF) keretében dolgozó határrendészek. Constanţa, Dolj, Beszterce-Naszód, Arad, Temes megyei és bukaresti helyszíneken vizsgálódnak egy cigarettacsempészettel kapcsolatos ügyben.

Szép mutatók…

Öt és fél százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta 2016 utolsó negyedévében, míg a harmadik trimeszterben 5,7 százalékos volt ez az arány. A legnagyobb munkanélküliséget – 20,8 százalék – a 15-24 év közötti fiatalok körében jegyezik – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

Aggódik a belügyminiszter

„Rendkívül aggasztja” a Kék bálna nevű internetes játék – mondta kedden Carmen Dan belügyminiszter, hozzátéve azonban, hogy a rendőrség által eddig vizsgált ügyek egyikében sem sikerült még bizonyítani a játékkal való egyértelmű összefüggést.

Az RMDSZ kipakol

Ma, március 29-én kezdődik, és holnap zárul az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa Máltán. Az RMDSZ – amely az EPP tagjaként 12 fős delegációval képviselteti magát az eseményen – úgy véli, a kongresszus jó alkalom arra, hogy a romániai magyar kisebbség ügyét európai szintre emeljék. Beszámolni terveznek azokról a jogsérelmekről, amelyek a magyar közösség ellen irányultak az elmúlt időszakban.

RÖVIDEN

A 3.600 eurót is elérheti 2018-ban az orvosok fizetése – nyilatkozta a munkaügyi miniszter. Lia Olguța Vasilescu hangsúlyozta, az egységes bértörvény tervezete előírja, hogy 2020-ig fokozatosan növeljék a béreket, az orvosok esetében más a helyzet, az ő fizetéseik már 2018-ban jelentősen nagyobbak lesznek, elérve az EU-s egészségügyiek átlagbérének 70%-át.

Nem bízunk az online-ban?

A romániai internet-felhasználók csupán 18 százaléka vásárolt valamilyen terméket a világhálóról 2016-ban, derül ki egy felmérésből, míg az uniós átlag 66 százalék körül van.

Magyarellenes megnyilvánulások

Az elmúlt három év magyarellenesnek tekintett romániai megnyilvánulásainak gyűjteményét mutatta be Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Vége a sörháborúnak?

Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra. A két cég magyar és angol nyelvű közös közleményét a Csíki Sör Manufaktúra tette közzé hétfőn a közösségi oldalán.

Igazságtalan a román társadalom

A romániai lakosság több mint kétharmada úgy véli, igazságtalan világban él – derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet által készített felmérésből, amelyet Vasile Dîncu szociológus ismertetett pénteken egy bukaresti szakkonferencián.

Lesz hatkomponensű oltás!

Április 15-ig osztja ki a szaktárca a megyei egészségügyi igazgatóságoknak a hatkomponensű oltások első adagját – nyilatkozta egy szombati konferencián az egészségügyi minisztérium egyik igazgatója.

Leváltás Négyfaluban

A PSD és a PNL összefogott és váratlanul leváltotta tisztségéből csütörtökön Négyfalu alpolgármesterét, Géczi Gellértet. A Brassó megyei városnak 17 éve először nincs magyar alpolgármestere: ugyanazon a tanácsülésen a PSD alpolgármester-jelöltet nevesített, akit meg is szavaztak.

RÖVIDEN

A Kárpát-medence 21. századi nemzetállamainak nemcsak a területükön élő etnikai többség, hanem az etnikai kisebbség nemzeti identitását is védeniük és erősíteniük kell, mert csak így tudnak egymással valóban együttműködni, és érvényesíteni állampolgáraik érdekeit az esetleges globális gazdasági, pénzügyi vagy társadalmi ellenérdekekkel szemben.

Közeledni Moldovához

Románia szeretné megerősíteni befektetői minőségét a Moldovai Köztársaságban, és részt kíván venni – a procedurális szabályok tiszteletben tartása mellett – a privatizációs folyamatokban, jelentette ki csütörtökön Sorin Grindeanu kormányfő.

Román áldozatok Londonban

Telefonon tárgyalt csütörtökön Klaus Johannis államfő Theresa May brit miniszterelnökkel a londoni merénylet kapcsán. Az államfő határozottan elítélte a tegnapi londoni terrortámadást, amely a brit demokrácia egyik fontos szimbóluma, a parlament épülete előtt történt, és kifejezte Románia és a román nép szolidaritását.

RÖVIDEN

Folytatódik a romániai magyarság identitásának megőrzését és az oktatásfejlesztést segítő programok megvalósítása – állapodott meg egymással Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Budapesten, a Fidesz székházában folytatott csütörtöki egyeztetésükön.