Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

114,4%-os visszaosztás kellene

114,4%-os visszaosztás kellene Románia

Antal Árpád szorgalmazza a személyi jövedelemadó csökkentését, ugyanakkor fontosnak tartja: a kormány találjon megoldást arra, hogy az önkormányzatok bevétele ezáltal ne csökkenjen. Sepsiszentgyörgy polgármestere egyelőre nem látja az alagút végét ebben a kérdésben. 

Antal Árpád elmondta, körvonalazódik, hogy 2018. január elsejétől a személyi jövedelemadó értéke 16 százalékról 10 százalékra csökken. „Ez pozitív döntés, személy szerint is támogatom és értékelem. A gond az, hogy ezzel párhuzamosan a kormány nem módosította azokat a törvényeket, amelyek a személyi jövedelemadóból az önkormányzatoknak visszaosztott százalékára vonatkoznak”, nehezményezte a polgármester.

A városvezető megjegyezte, hogy jelenleg a személyi jövedelemadóból származó összegek 71,5 százaléka kerül visszaosztásra: 41,75 százalék marad a helyi önkormányzatoknál, 11,25 százalékot kapnak a megyei önkormányzatok és 18,5 százalékot a megyei pénzügyi igazgatóságok osztanak el a megyei és helyi önkormányzatok között egy, a törvény által rögzített képlet alapján. Ahhoz, hogy a 16 százalékról 10 százalékra való csökkentés ne érintse a települések és a megyék költségvetését, Antal szerint 66,8 százaléknak kellene a helyi önkormányzatoknál maradnia, 18 százaléknak a megyei önkormányzatoknál és 29,6 százalékot osztana el a pénzügy.

„Ezzel csak egy baj van, hogy ez a személyi jövedelemadónak a 114,4 százaléka, és egyelőre még nem tudjuk, hogy erre milyen megoldás születik”, szögezte le Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

A városok esetében az önkormányzatoknak a személyi jövedelemadóból helyben maradt összegek jelentik a legnagyobb saját bevételt, tehát kompenzálásra szükség lesz, főleg, hogy a kormány tervei között szerepel az is, hogy a 2000 lej alatti jövedelmek adómentesek lesznek, ami újabb bevételkiesést jelentene a városkasszának.

„Valószínűleg nem számolta ki senki, hogy ezt miből fogják pótolni, és nem látom, hogy pontosan hogyan fogják megoldani, mert, mint a számok is mutatják, abban az esetben, ha a személyi jövedelemadó száz százalékban maradna az önkormányzatoknál, akkor sem lenne elég, hogy pótolja azt a kiesést, amit ez a döntés eredményez”, nyomatékosította Antal Árpád, aki szerint ezt például az áfából lehetne pótolni.

A városvezető leszögezte, ő személy szerint „alacsony adó párti”, de pontosan látja azt is, hogy ebben az országban rengeteg adó „eltűnik”, és nem kerül be az államkasszába, de nyilván az is tény, hogy a munkavállalók egy része feketén kapja fizetését, vagy annak egy részét. „Ha az állam csökkentené a járulékokat, arra ösztönözné a cégeket, hogy a fizetéseket kifehérítsék, és a társadalomnak ez az érdeke, de mindig meg kell nézni, hogy egy-egy ilyen döntéssel hány részen okozunk felfordulást, és meg kell találni a megoldásokat”, magyarázta.

Robert Negoiţă, Bukarest 3. kerületének polgármestere a Romániai Municípiumok Egyesületének képviseletében, a Mihai Tudosevel és Liviu Dragneával folytatott megbeszélések után tegnap azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a kormány alapjaiból pótolják majd a helyi költségvetésből kieső pénzt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük