Olyan biogázrendszert is beüzemeltek, amely a telep villanyáram szükségletének 70 százalékát biztosítja Fotó: Henning János

Tíz év alatt építené ki teljes egészében Kovászna megye minden településének víz- és csatornahálózatát az Aquacov Közösségek Közötti Társulás. Az ambiciózus projekt több mint 80 millió euróba kerül.

Az elképzelés „egyszerű”: mindenhová kell vinni egy csövet, amelyben „odamegy” a víz, és egy másik csövet, amin „eljön” a szennyvíz. A gyakorlat kissé bonyolultabb…
Henning László megyetanácselnök-helyettes tulajdonképpen félig egyetért ezzel a felvetéssel.
– Az addig rendben van, hogy „mindössze” le kell fektetni néhány száz kilométer csövet. Ez amúgy egy őrült nagy munka, de azt gondolom, hogy ez valóban a projekt könnyebbik része. Ha van hozzá pénz (s ennyi pénz a tudomány jelenlegi állása mellett csak európai uniós alapokból lehet), akkor ki kell ásni a sánco(ka)t, bele kell fektetni a csöve(ke)t, és – normális körülmények között – a rendszernek működnie kell. A nagyobbik gond szerintem éppen a működtetés! Ez az, ami óriási fegyelmet, nagyfokú szervezettséget igényel. Azt reméljük, hogy ezt is meg tudjuk csinálni. Ezért hoztuk létre az Aquocov Közösségek Közötti Társulást – nyilatkozta az elnökhelyettes.

Sepsiszentgyörgyön 2016-ban adtak át egy 56 millió lejből korszerűsített szennyvíztisztító állomást Fotó: Henning János

Kicsi iroda, nagy pénz
Ha az Aquocov Közösségek Közötti Társulás, a Közművek Rt.-vel együtt, az önkormányzatok nevében 85 millió euróra pályázik, akkor – jelentem – rongyrázásról nem lehet beszélni. Ha nem mondják, hogy hol székel, nem kapod meg – kicsi, szerény épület, amely a sepsiszentgyörgyi Gospcom udvarán húzódik meg, kétszer kettes titkársággal, négyszer négyes igazgatói szobával. Ha megkapja a 80 milliót, és levetítjük az alkalmazottak számára, vagy az irodák négyzetméterére, figyelemre méltó összeg jöhet ki.
Fazakas András szobájában körben térképek, szemlátomást nem az elsők – úgy festenek, mintha valaki mind bátrabbat gondolt volna, nagyobbat és átfogóbbat rajzolt volna. A térképeken fel vannak tüntetve különböző színekkel azok a vezetékek, amelyek egyes falvakban és városokban más forrásból kiépültek, azok, amelyek ebből a pályázatból kiépülnek, és azok is, amelyek ezeket a rendszereket összekötik.
– A Közművek Rt. (Gospcom) nem összetévesztendő az Aquacovval – tisztázza mindjárt az elején az igazgató. A közművek szolgáltatják a vizet négy városban és kilenc községben, az Aquacov – így kéri a törvény – monitorizálja a közművek munkáját. Ez azt jelenti, hogy például rajtunk keresztül csatlakozik egy település a közművekhez – magyarázza az igazgató. – A közművek szolgáltatja a vizet jelenleg négy városnak és kilenc községnek, azaz Sepsiszentgyörgynek, Kézdivásárhelynek, Kovásznának és Bodzafordulónak, illetve Uzonnak, Árkosnak, Gidófalvának, Bodoknak, Szentkatolnának, Szentléleknek, Illyefalvának, Szitabodzának és Zágonbárkánynak. További kilenc település igényelte a csatlakozást. Gelence, Málnás és Torja esetében már folyamatban van az átvétel, nyár elején befejeződik a víz- és a szennyvízhálózat bővítése Barátoson is, és azt követően azt is átvesszük. Igényelte az átvételt továbbá Dobolló, Bardoc, Nagyajta, Nagybacon és Bodzavám.
Viszonylag hosszú idő egy rendszert átvenni, mert fel kell leltározni az önkormányzat teljes vagyonát, az utolsó könyöktől a csapig, majd szerződést kell kötni az összes fogyasztóval, két-három hónapnál hamarabb nem nagyon lehet befejezni egy falut – állítja Fazakas András.

Sokfelé ihatatlan a kútvíz
Az egyesületnek jelenleg harminc tagja van és még négy önkormányzat kérte a belépését. A cél az volna, hogy minden település csatlakozzon az egyesülethez, hosszabb távon ugyanis csak az a járható út, hogy a megyében egy vízszolgáltató működjön. Nem véletlen az, hogy a törvény is egyetlen intézményt engedélyez. Nem utolsósorban figyelembe kell venni, hogy a kutak jelentős hányada nitritekkel fertőzött, ezért sokfelé ivásra alkalmatlan a víz.
– Ebből a megfontolásból készítettünk egy stratégiát. Felkerestük kivétel nélkül a megye összes települését, függetlenül attól, hogy tagja-e vagy sem az Aquacovnak, van-e kiépített vízhálózata vagy nincs, és pontosan felmértük, hogy mire van szükség. Ennek alapján készítettünk egy tervet, amely arról szól, minden olyan településre, ahol a víz nem megfelelő, adukciós csöveket vigyünk a városokból. A nagyobb településeken, például Sepsiszentgyörgyön is, hatalmas az el nem használt vízmennyiség, tehát a vízhozam több más települést is ki tudna szolgálni. A stratégia szerint Sepsiszentgyörgyről Illyefalva felé, illetve Előpatakon keresztül Erdővidékre, az Olt mentén Sepsibükszádig lehetne csöveket lefektetni. Ez költség szempontjából sokkal gazdaságosabb, mint az ottani vizet tisztítani. Kézdiszéket Kézdivásárhelyről, Orbaiszéket, egészen le Barátosig, a bodzavámi kitűnő forrásból látnánk el – sorolja az igazgató.
A települések csatlakozásának az lehet a logikája, hogy óriási felelősség egy vízhálózatot működtetni és fenntartani, a víz minőségét szavatolni, ügyeletet biztosítani. Ehhez nemcsak jól képzett szakemberek, hanem adott esetben egyáltalán nem olcsó gépek kellenek egy-egy esetleges meghibásodás gyors és szakszerű felszámolásához. A szennyvíztisztító állomások szintén csak megfelelő hozam esetén működnek hatékonyan.

Az elképzelés szerint az egész megyét adukciós csövekkel hálóznák be, és Háromszéken egyetlen víz- és csatornahálózat működne

 

A víz ára nem lesz drágább
Sepsiszentgyörgyön 2016-ban adtak át egy 56 millió lejből korszerűsített szennyvíztisztító állomást. Olyan biogázrendszert is beüzemeltek, amely a telep villanyáram-szükségletének 70 százalékát biztosítja. Ugyanazon projekt keretében az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön felújítottak és újrafúrtak 14 kutat, felújítottak 9,3 kilométer fővezetéket és 23,7 kilométernyi vízhálózatot, valamint 5,6 kilométer vezetékkel bővítették azt, és megépítettek egy 60 köbméteres víztartályt is.
A közhiedelemtől eltérően, a víz ára nem lesz drágább attól, hogy egy nagyobb hálózathoz csatlakoznak, sok helyen még csökken is. A víz a megye minden településén ugyanannyiba kerül, tehát nem kell valamiféle felárat fizetnie annak, aki esetleg távolabb van a forrástól.
Csak az adukciós csőhálózat kiépítése mintegy 31 millió euróba kerül. Erre most van lehetőség pályázni az országos nagyinfrastruktúra-programban (POIM).
– Úgy kell elképzelni, talán ez ismerősebb, mert a sajtó is többet foglalkozott vele, mint a hulladékos pályázatot. Ott is van a megyei egyesület, amely átvette a megyei tanács által megpályázott hulladékkezelő központot, és felügyeli a tevékenységet, valamint van a kivitelező, az Eco Bihor és a begyűjtő cégek – példálózik Fazakas András – Nem véletlenül hoztam fel ezt a példát, mert abban reménykedünk, hogy a vizes pályázat egyéb tekintetben is hasonlítani fog a hulladékoshoz. A pályázat összértéke, amelyhez – a vízhez hasonlóan – a csatornahálózat kiépítése is hozzátartozik, áfa nélkül 72 millió euró. Az önrész mindössze egy százalék, de az is 720 ezer euró. Fontosságához mérten tulajdonképpen nem volna olyan sok, ha leosztom az önkormányzatokra, de rengeteg időbe telik, míg ezt minden település elfogadja. Abban reménykedünk, hogy a megye, akárcsak a hulladékos pályázatnál, egy összegben bevállalja a települések önrészét – mondja az igazgató.
A pályázat tenderfüzete már fel van töltve az elektronikus közbeszerzések honlapjára (SEAP), várják egy konzultáns cég jelentkezését. A konzultáns cég feladata, hogy megszerezze az összes engedélyt, jóváhagyást, megírja a pályázatot, és le is bonyolítsa az egész folyamatot. A konzultáns cég kiválasztása és a teljes pályázat megírása eltarthat 2019 végéig, ezután következhet a konkrét kivitelezés. Arra számítanak, hogy a munkálatok 2025 végére befejeződnek

A városokban vízfelesleg alakult ki, a hozamból a vidéki településeket is el lehetne látni

 

 

 

 

 

A megyék – elvben –egymástól nem függnek, tehát nem kell „várni” más megyékre, ha kész a pályázat, lehet dolgozni.
A POIM pályázatban Románia 12 milliárd eurót hívhat le a víz- és csatornarendszer kiépítésére.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Voltak és vannak magánháborúk

Kinevezett, megfizetett vagy önjelölt hírességek jelentőségteljesen bólogatva mondogatják több-kevesebb titokzatossággal, hogy bizony mind az első, mind a második világháborút előre megtervezték az arra hivatottak. Benne volt abban Trianon, országok fel- és kiosztása. Érvek hangzanak, ömlenek. És el kell ismernünk, hogy azok a tervezetek, képzelődések valóban ott húzódtak a frontok mögött, hatalmas bankok árnyékában. Mennyi minden és mennyi mindenki veszett oda, annak csak cserepeit, töredékét ismerni. Gábor Ferenc három könyvében (Életem viharának emlékére, Gábor Ferenc első világháborús visszaemlékezései, 2013, Isten se akarja, 2015, Írmagja se maradjon, 2018) az az ezrelék van benne, amelyből jelzést emeltem ki.

Már nem csak Európa tartja számon

Finiséhez érkezett az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé, november 9-ig két helyszínen látogatható a 2200 pályaműből kiválasztott legjobb közel 300 alkotást felvonultató tárlat, ha a kapcsolódó kiállításokat nézzük, akkor pedig már négy helyszínen is a grafika Sepsiszentgyörgy egyik főszereplője. A IX. Székelyföld napokat a biennálé-megnyitóval így mindjárt fortéban kezdték meg október 13-án, szombaton az Erdélyi Művészeti Központban.

Régizene a kastélyban

A baróti Kájoni Consort régizene együttes kétnapos ünnepre hívta a hétvégén a kultúra iránt érdeklődőket: a nyolcadik alkalommal megszervezett reneszánsz családi napjuknak és az erdővidéki régizene találkozójuknak az olaszteleki Daniel kastély adott otthont, ám ezúttal nem a szállóként működő nagyobbik épületben, hanem a „kicsi kastélyban” kaptak helyet, mely ugyan még felújítás alatt van, de melynek két terme és előtere az alkalomra épp megfelelőnek bizonyult.

A fiataloknak is ismerniük kell a mártírokat

Háromszéken több településen, így a megyeszékhelyen, Kézdivásárhelyen és Kovásznán is megemlékeztek az aradi tizenhárom vértanúról. A rendezvényeken többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy ma is létezik a szabadság elnyomása iránti törekvés, csak éppen más formát öltött.

Jól mulatott a vásári nép

Hívogatóra sikeredett az idei, nyolcadik Őszi vásár programja Sepsiszentgyörgyön, mely péntektől vasárnapig tartott, és a vásárosok és a városlakók nagy örömére az időjárás is kegyesnek bizonyult. A téren mindkét nap nagy forgalom volt, így vasárnap este az árusok is elégedetten cihelődtek fel, a főteret beterítő sok szalmából pedig mindenki hazavitt emlékbe néhány szállal. Bizonyára a vásárfia is ott lapult a szatyrok, táskák mélyén.

Látogatóban a csíkszeredai börtönben

Múlt héten, csütörtökön kora reggel indultunk Csíkszeredába Fejér László Ödön szenátorral, hogy felkeressük a börtönt, ahol Beke István és Szőcs Zoltán, az ún. székely terrorizmus per két elítéltje raboskodik, miután a Legfelsőbb Semmítő és Ítélőszéken öt év letöltendő börtönt varrtak a nyakukba. Örömmel tapasztaltuk, hogy Beke és Szőcs a körülményekhez képest jól tartják magukat, és továbbra is reménykednek abban, hogy az igazság csak megtalálja útját a túlfűtött nacionalizmus által táplált romániai útvesztőben.

Értéktárat gazdagítottak

Székelyföld gyöngyszemeivel, Hargita és Kovászna megye értékeivel ismerkedhettek meg az egri Szépasszony-völgybe látogatók, ahol a hétvégén háromnapos szüreti gálát tartottak. A város bornegyedében megszervezett 2018-as szüret rendezvényén hagyománya van a Székelyföld gyöngyszemei sorozatnak, hiszen hetedik éve, hogy rendszeresen visszatérnek Egerbe a székely kézművesek, a székelyföldi kultúrát képviselő alkotók.

Hogyan lehet elérni a Z generációt?

Feladták a leckét a mai negyveneseknek és a náluk idősebbeknek. Ha szót akarnak érteni a kütyükkel kelő és fekvő Z generációval, hosszas, előzetes tanulmányokat kell folytatniuk. Márpedig az együttműködés elkerülhetetlen, ebből következően a tanulás is. Az idei tusványosi táborban a Z és C generáció elérési lehetőségeiről, szokásairól és viselkedésmintáiról beszélgettek Erdős Szabolcs, az Együtt Európáért Alapítvány alapítójának moderálásával Héjja Gábor, e szervezet stratégiai tanácsadója, Illés Boglárka jogász, a magyar ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Kádár Magor kolozsvári kommunikációs szakértő, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklámintézetének vezetője.

Mikor válasszunk és milyen sportot?

Péntek és vasárnap között szervezték meg a megyeszékhelyen a 12. Sportnapokat, ami során számos sportrendezvényre és sportolással kapcsolatos, de formabontó előadásra és bemutatóra került sor. Ilyen szakmák nincsenek is – mondta az egyik résztvevő a szakállas székely vicc („ilyen állat nincs es”) mintájára, de azért helyet foglalt mindjárt az első sorban. A Sepsi Aréna konferenciatermében ugyanis, a sportnapok részeként két fiatal hölgy tartott előadást, egyik sportantropometriával, a másik sportpszichológiával foglalkozik. Ilyen szakmák pedig vannak, csak nem nálunk…

Negyvenöt év képekben

Szombaton a csernátoni Haszmann Pál Múzeum ismét látványos rendezvénnyel örvendeztette meg a régi gépek szerelmeseit. A 6. Csernátoni Burrogtatón minden eddiginél népesebb közönség, több mint kétezer ember vette birtokába a múzeumudvart.

Növöget a kürtőskalács fesztivál

Szép őszi idő koronázta meg a 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját: így nemcsak a kürtőssütő házikók és utánfutók, hanem az emberek is kigurultak a térre, honorálva a szervezők munkáját, de még inkább örvendezve az illatoknak, ízeknek és egymásnak. Lehetett ragaszkodni a hagyományhoz, majszolni a pirult cukormázas kalácsokat, lehetett kísérletezni is az újjal: málnával szórt vagy gyümölccsel, fagyival töltött extra kürtőssel „bűnözni”. És volt sok „hűha” a mega- és gigakalácsok apropóján, a kreatív kürtősök versenyén, no és a Piramis-koncert sem volt utolsó, bár az tette fel a pontot a rendezvénysorozatra.

Kovásznai városünnep mindenkinek

Szeptember 6–9. között tartották a 21. Kovásznai Városnapokat, és a négy nap alatt bizony nem panaszkodhattak az érdeklődők, hiszen a gazdag program- és koncertfelhozatal a szervező helyi önkormányzat odafigyelését dicséri. DJ játszott a fiataloknak, az erősebb zene kedvelőinek a Moby Dick biztosította a hangulatot, a mulatni vágyóknak pedig a Dupla Kávé játszotta az ismerős nótákat.

Látogatóban a Mikes-birtokon

A zabolai Mikes-birtok nyújtotta szálláslehetőségek és a vele járó tevékenységek feledhetetlen élményt nyújtanak az ott tartózkodóknak, hiszen a birtokon ötvöződik a régmúlt hagyatéka a jelenkor modernitásával, amire nemcsak az országból, hanem külföldről is van kereslet. A birtokot működtető Roy Chowdhury-Mikes család nyitott a nagyközönség felé is, nyílt napokat tartanak, amelyek mindig nagy népszerűségnek örvendenek – tudtuk meg az Alexander Roy Chowdhurry (Sándor gróffal) folytatott beszélgetésünkből.

Felhőtlen szórakozás kitűnő időben

A korábbi években megszokott színes, színvonalas programkínálattal zajlott a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom az elmúlt hétvégén. Az értékszüret jegyében megszervezett városünnep a jól bevált programokkal és helyszínekkel jelentkezett, de akadt pár izgalmas újdonság is az idei kavalkádban.

Menjek vagy maradjak?

A menni vagy maradni kérdés nagyon sok fiatal számára felmerül, miután a megélhetősége már saját kezébe kerül. Vajon az itthon maradás vagy a külföldön dolgozás mellé sikerül több pozitív érvet felsorakoztatni? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők Tusványoson, az elvándorlás témáját boncolgató, a Kárpát-medencei ifjúság elvándorlását feltáró kutatások és válaszlehetőségek című panelbeszélgetésen az Orbán Balázs sátorban. Ezt Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási igazgatója moderálta, beszélgető partnerei Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, Orbán Balázs parlamenti államtitkár, Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója és Vincze Géza, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője voltak.