Olyan biogázrendszert is beüzemeltek, amely a telep villanyáram szükségletének 70 százalékát biztosítja Fotó: Henning János

Tíz év alatt építené ki teljes egészében Kovászna megye minden településének víz- és csatornahálózatát az Aquacov Közösségek Közötti Társulás. Az ambiciózus projekt több mint 80 millió euróba kerül.

Az elképzelés „egyszerű”: mindenhová kell vinni egy csövet, amelyben „odamegy” a víz, és egy másik csövet, amin „eljön” a szennyvíz. A gyakorlat kissé bonyolultabb…
Henning László megyetanácselnök-helyettes tulajdonképpen félig egyetért ezzel a felvetéssel.
– Az addig rendben van, hogy „mindössze” le kell fektetni néhány száz kilométer csövet. Ez amúgy egy őrült nagy munka, de azt gondolom, hogy ez valóban a projekt könnyebbik része. Ha van hozzá pénz (s ennyi pénz a tudomány jelenlegi állása mellett csak európai uniós alapokból lehet), akkor ki kell ásni a sánco(ka)t, bele kell fektetni a csöve(ke)t, és – normális körülmények között – a rendszernek működnie kell. A nagyobbik gond szerintem éppen a működtetés! Ez az, ami óriási fegyelmet, nagyfokú szervezettséget igényel. Azt reméljük, hogy ezt is meg tudjuk csinálni. Ezért hoztuk létre az Aquocov Közösségek Közötti Társulást – nyilatkozta az elnökhelyettes.

Sepsiszentgyörgyön 2016-ban adtak át egy 56 millió lejből korszerűsített szennyvíztisztító állomást Fotó: Henning János

Kicsi iroda, nagy pénz
Ha az Aquocov Közösségek Közötti Társulás, a Közművek Rt.-vel együtt, az önkormányzatok nevében 85 millió euróra pályázik, akkor – jelentem – rongyrázásról nem lehet beszélni. Ha nem mondják, hogy hol székel, nem kapod meg – kicsi, szerény épület, amely a sepsiszentgyörgyi Gospcom udvarán húzódik meg, kétszer kettes titkársággal, négyszer négyes igazgatói szobával. Ha megkapja a 80 milliót, és levetítjük az alkalmazottak számára, vagy az irodák négyzetméterére, figyelemre méltó összeg jöhet ki.
Fazakas András szobájában körben térképek, szemlátomást nem az elsők – úgy festenek, mintha valaki mind bátrabbat gondolt volna, nagyobbat és átfogóbbat rajzolt volna. A térképeken fel vannak tüntetve különböző színekkel azok a vezetékek, amelyek egyes falvakban és városokban más forrásból kiépültek, azok, amelyek ebből a pályázatból kiépülnek, és azok is, amelyek ezeket a rendszereket összekötik.
– A Közművek Rt. (Gospcom) nem összetévesztendő az Aquacovval – tisztázza mindjárt az elején az igazgató. A közművek szolgáltatják a vizet négy városban és kilenc községben, az Aquacov – így kéri a törvény – monitorizálja a közművek munkáját. Ez azt jelenti, hogy például rajtunk keresztül csatlakozik egy település a közművekhez – magyarázza az igazgató. – A közművek szolgáltatja a vizet jelenleg négy városnak és kilenc községnek, azaz Sepsiszentgyörgynek, Kézdivásárhelynek, Kovásznának és Bodzafordulónak, illetve Uzonnak, Árkosnak, Gidófalvának, Bodoknak, Szentkatolnának, Szentléleknek, Illyefalvának, Szitabodzának és Zágonbárkánynak. További kilenc település igényelte a csatlakozást. Gelence, Málnás és Torja esetében már folyamatban van az átvétel, nyár elején befejeződik a víz- és a szennyvízhálózat bővítése Barátoson is, és azt követően azt is átvesszük. Igényelte az átvételt továbbá Dobolló, Bardoc, Nagyajta, Nagybacon és Bodzavám.
Viszonylag hosszú idő egy rendszert átvenni, mert fel kell leltározni az önkormányzat teljes vagyonát, az utolsó könyöktől a csapig, majd szerződést kell kötni az összes fogyasztóval, két-három hónapnál hamarabb nem nagyon lehet befejezni egy falut – állítja Fazakas András.

Sokfelé ihatatlan a kútvíz
Az egyesületnek jelenleg harminc tagja van és még négy önkormányzat kérte a belépését. A cél az volna, hogy minden település csatlakozzon az egyesülethez, hosszabb távon ugyanis csak az a járható út, hogy a megyében egy vízszolgáltató működjön. Nem véletlen az, hogy a törvény is egyetlen intézményt engedélyez. Nem utolsósorban figyelembe kell venni, hogy a kutak jelentős hányada nitritekkel fertőzött, ezért sokfelé ivásra alkalmatlan a víz.
– Ebből a megfontolásból készítettünk egy stratégiát. Felkerestük kivétel nélkül a megye összes települését, függetlenül attól, hogy tagja-e vagy sem az Aquacovnak, van-e kiépített vízhálózata vagy nincs, és pontosan felmértük, hogy mire van szükség. Ennek alapján készítettünk egy tervet, amely arról szól, minden olyan településre, ahol a víz nem megfelelő, adukciós csöveket vigyünk a városokból. A nagyobb településeken, például Sepsiszentgyörgyön is, hatalmas az el nem használt vízmennyiség, tehát a vízhozam több más települést is ki tudna szolgálni. A stratégia szerint Sepsiszentgyörgyről Illyefalva felé, illetve Előpatakon keresztül Erdővidékre, az Olt mentén Sepsibükszádig lehetne csöveket lefektetni. Ez költség szempontjából sokkal gazdaságosabb, mint az ottani vizet tisztítani. Kézdiszéket Kézdivásárhelyről, Orbaiszéket, egészen le Barátosig, a bodzavámi kitűnő forrásból látnánk el – sorolja az igazgató.
A települések csatlakozásának az lehet a logikája, hogy óriási felelősség egy vízhálózatot működtetni és fenntartani, a víz minőségét szavatolni, ügyeletet biztosítani. Ehhez nemcsak jól képzett szakemberek, hanem adott esetben egyáltalán nem olcsó gépek kellenek egy-egy esetleges meghibásodás gyors és szakszerű felszámolásához. A szennyvíztisztító állomások szintén csak megfelelő hozam esetén működnek hatékonyan.

Az elképzelés szerint az egész megyét adukciós csövekkel hálóznák be, és Háromszéken egyetlen víz- és csatornahálózat működne

 

A víz ára nem lesz drágább
Sepsiszentgyörgyön 2016-ban adtak át egy 56 millió lejből korszerűsített szennyvíztisztító állomást. Olyan biogázrendszert is beüzemeltek, amely a telep villanyáram-szükségletének 70 százalékát biztosítja. Ugyanazon projekt keretében az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön felújítottak és újrafúrtak 14 kutat, felújítottak 9,3 kilométer fővezetéket és 23,7 kilométernyi vízhálózatot, valamint 5,6 kilométer vezetékkel bővítették azt, és megépítettek egy 60 köbméteres víztartályt is.
A közhiedelemtől eltérően, a víz ára nem lesz drágább attól, hogy egy nagyobb hálózathoz csatlakoznak, sok helyen még csökken is. A víz a megye minden településén ugyanannyiba kerül, tehát nem kell valamiféle felárat fizetnie annak, aki esetleg távolabb van a forrástól.
Csak az adukciós csőhálózat kiépítése mintegy 31 millió euróba kerül. Erre most van lehetőség pályázni az országos nagyinfrastruktúra-programban (POIM).
– Úgy kell elképzelni, talán ez ismerősebb, mert a sajtó is többet foglalkozott vele, mint a hulladékos pályázatot. Ott is van a megyei egyesület, amely átvette a megyei tanács által megpályázott hulladékkezelő központot, és felügyeli a tevékenységet, valamint van a kivitelező, az Eco Bihor és a begyűjtő cégek – példálózik Fazakas András – Nem véletlenül hoztam fel ezt a példát, mert abban reménykedünk, hogy a vizes pályázat egyéb tekintetben is hasonlítani fog a hulladékoshoz. A pályázat összértéke, amelyhez – a vízhez hasonlóan – a csatornahálózat kiépítése is hozzátartozik, áfa nélkül 72 millió euró. Az önrész mindössze egy százalék, de az is 720 ezer euró. Fontosságához mérten tulajdonképpen nem volna olyan sok, ha leosztom az önkormányzatokra, de rengeteg időbe telik, míg ezt minden település elfogadja. Abban reménykedünk, hogy a megye, akárcsak a hulladékos pályázatnál, egy összegben bevállalja a települések önrészét – mondja az igazgató.
A pályázat tenderfüzete már fel van töltve az elektronikus közbeszerzések honlapjára (SEAP), várják egy konzultáns cég jelentkezését. A konzultáns cég feladata, hogy megszerezze az összes engedélyt, jóváhagyást, megírja a pályázatot, és le is bonyolítsa az egész folyamatot. A konzultáns cég kiválasztása és a teljes pályázat megírása eltarthat 2019 végéig, ezután következhet a konkrét kivitelezés. Arra számítanak, hogy a munkálatok 2025 végére befejeződnek

A városokban vízfelesleg alakult ki, a hozamból a vidéki településeket is el lehetne látni

 

 

 

 

 

A megyék – elvben –egymástól nem függnek, tehát nem kell „várni” más megyékre, ha kész a pályázat, lehet dolgozni.
A POIM pályázatban Románia 12 milliárd eurót hívhat le a víz- és csatornarendszer kiépítésére.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Emlékezés és emlékeztetés

Több mint száz résztvevője volt a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya által hétfőn szervezett gyalogtúrának, amellyel a 24. székely határvadász zászlóalj katonái és vitéz Mező Ferenc tartalékos zászlós emléke előtt tisztelegtek.

Trabantosok találkoztak

Hétvégén, péntek, szombat, vasárnap a Német Demokratikus Köztársaság egy legendás termékét elevenítették fel Kovásznán, ugyanis a helyi Dre Racing Team, a Trabi Bár szervezésével és a helyi önkormányzat támogatásával megtartották a 11. Trabantos Találkozót a Tündérvölgyben.

Jól állt Sugásfürdőnek a fesztivál

Kicsit nehezen indult, mint a dízelmotor, de nehezen is állt le a buli már az első napon, pénteken, amikor az új helyszínen debütált a tízéves Háromszéki Ifjúsági Tanács által ötödik éve fesztiválosított korábbi Háromszéki Szabadegyetem. A kommunikációsok jól végezték a dolgukat, elérték a résztvevők ingerküszöbét, diákok és családosok is bekapcsolódtak a bőven áradó rendezvényfolyamba.

Van, mit kínálni a turistáknak

Bár már augusztus van, az időjárás fintora folytán még csak a fürdőszezon elején vagyunk. Egyik július végi szombaton Gáspár László Zsolt, az Erdélyi Kárpát-Egyesület keretében szervezett Kisbakancsos túrák főszervezője családjával együtt a megyében található népi feredőkhöz kirándult, egyúttal feltérképezve őket mint jövőbeli gyermektúrák lehetséges célpontjait. E családi inspekció keretében tapasztaltakat osztotta meg blogbejegyzésében, melyet most változatlan formában adunk közre.

Türelmet, elfogadást gyakoroltak

Nagy vállalkozásuk szerencsés végét érték azok a lovas zarándokok, akik a vallásszabadság kikiáltásának és az unitárius egyház fennállásának 450. évfordulójáról 450 kilométeres út megtételével emlékeztek meg. Hosszas előkészületek után, a Miniszterelnöki Hivatal és az egyházak anyagi támogatásával július 7-én indultak Székelyderzsről, Tordáig, Gyulafehérvárig lovagoltak, majd július 20-án érkeztek Oklándra. A felekezeti és emberi tolerancia jegyében zajló kéthetes zarándoklat végül kicsit több lett a tervezettnél (csak 70 kilométerrel), de nem ezért hagyott maradandó nyomot minden résztvevőben.

Sikeres forgácsfesztivál

Vasárnap több mint ötezer látogató fordult meg Kovászna város központjában, ahol a helyi önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szervezésében megtartották az első Orbaiszéki Forgácsfesztivált. Tizenhárom népi mester, 22 helyi termelő, néptánccsoportok, fúvószene és jó hangulat várta az érdeklődőket.

Udmurtia tömény élmény

Aki annak ellenére néptáncol, hogy manapság ez nem trendi, aki vállalja, hogy hetente kétszer próbára jár, és teszi ezt több évig, míg munkájának gyümölcse meglátszik, végigtáncol 40 előadást egy évben, az megérdemli, hogy jutalmul ország-világnak bemutatkozzék, és kötelessége, hogy ekkor is kultúránkat népszerűsítse – fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyi ifjúsági Százlábú néptáncegyüttes vezetője, Virág Endre, hogy miért utaztak el június végén több ezer kilométert keletre, hogy részt vegyenek a Híd nemzetközi táncprojekten és a Vorsud Nemzetközi Finnugor Fesztiválon az Orosz Föderáció másfél milliós lakosú tagállamában, az Udmurt Köztársaságban.

Tizenhetedszer Fortyogófürdőn

Július 13–14-én Fortyogófürdő adott otthont a Free Frog’s Riders motorostalálkozónak, amit immár tizenhetedszer szervezett meg Kiss Levente, azaz Béka és baráti köre. Ahogy az elmúlt években is megszokhattuk, a találkozó a barátkozás és a mókázás szellemében zajlott.

Élettel telt meg a Maros-part

Július 5-8. között második alkalommal szervezték meg a Vibe Fesztivált Marosvásárhelyen. A koncertekkel, előadásokkal, beszélgetéssekkel és számos már programmal tarkított rendezvény több mint harmincezer érdeklődőt vonzott Erdély minden pontjáról. Összeállításunkban a fesztivál négy napjának legérdekesebb, legizgalmasabb eseményeit gyűjtöttük össze, megpróbálva átadni egy szeletet a fesztivál gazdag programkínálatából és fergeteges hangulatából.

Szállásaink a világhálón

A háromszéki turizmus nem csak a politikusok olykor túlszínesített közleményeiben létezik, az interneten is nyoma van az idegenforgalomnak. Legalábbis, ha megfigyeljük a különböző online szálláskeresőket, láthatjuk, hogy a vendéglátó egységek igyekeznek több honlapon is jelen lenni, és mondhatni egyesek tartalma annyira részletes, hogy megfelelő információs adaggal képes ellátni az érdeklődő turistát, aki válogathat az olcsótól egészen a drága, luxusminőségi kínálatig.

Farkaslaka nyerte a Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba, Fiber nevű, 12 éves versenylován nyerte a nyolcadik Székely Vágtát tegnap az Óriáspince-tetőn. Az eddigi legszorosabb döntő résztvevői közül a maksai Papp Alpár és a lemhényi Zsigmond János is jogot szerzett arra, hogy részt vegyenek a szeptember 14-e és 16-a között a budapesti Hősök terén sorra kerülő Nemzeti Vágtán, az elővágta rendezőjének jogán Sepsiszentgyörgy lovasa is indulhat. A Góbé futamot Kovászna képviselője, Fazakas János Alpár, Boszporuszi Naptűz nevű hatéves lovával nyerte, a gyergyószentmiklósi László Pál és a kézdivásárhelyi Dudás Zoltán előtt. Az idei vágtán összesen 32 lovas indult: 15-en a Székely Vágtán, nyolcan a Góbé futamon, öten a nemzetközi futamon, négyen pedig a kishuszár futamon.

Három nap múltunkról, elődeink szokásairól

Idén ötödik alkalommal szervezték meg Baróton, Erdővidék Múzeumában és a múzeum udvarán a Magyar örökség elnevezésű tábort, melyen jeles magyarországi és hazai előadók segítségével ezúttal is újdonságokat tudhattunk meg régmúlt időkbeli történelmünkkel, de különösképpen hun örökségünkkel kapcsolatosan, a tábor fiatalabb résztvevői pedig jurtaállítással, nemezeléssel, rovásírás-tanulással, íjászattal tölthették az időt, egyszóval ők is belekóstolhattak eleink mindennapos tevékenységeibe, ismerkedhettek hagyományaikkal, foglalkozásaikkal.

Erdészek, ha találkoznak

Festői környezetben, az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola udvara és a sportpálya közötti területen rendezték meg a hetedik Székelyföldi Erdésztalálkozó. A másfél napos rendezvényen közel négyszáz erdész vett részt Székelyföldről, de voltak vendégek az anyaországból is.

Azért a víz az úr!

Medárd napja óta megnyíltak az ég csatornái, rengeteg eső hullott országszerte, így Háromszéken is. Ennek tudtában számítani lehetett arra, hogy a patakok és folyók kilépnek medreikből, erre figyelmeztetett egyébként az Országos Meteorológiai Szolgálat is. A baj bekövetkezett.

Áradások okozta tragédiák

A szombati áradások miatt Háromszéken az illetékes hatóságok több mint 260 személyt kellett kimenekítsenek otthonaikból: összesen 24 településen károsult számtalan gazdaság, egyes helyeken a házak ablakáig ért a hömpölygő, zavaros víz, amely a vasárnapi visszahúzódás után mocsaras törmeléket, kétségbeesést hagyott maga után. A településvezetők még vasárnap is aggodalommal nyilatkoztak a vízállásról, egyesek kifejtették, hogy ilyen nagy vízmennyiség mellett nem bízhatnak a gátakban, ezek átázhatnak, és utólag – amikor kevésbé számítanak rá az embe­rek – is okozhatnak gondokat. Következzenek az események időrendben.