Jakupcsek Gabriella idén januárban járt először Székelyföldön. Bevallása szerint ide az emberek nagy része valamilyen kötődésből jön, mert van barátja, rokona, van valamilyen közösség, amelyikhez kapcsolódik. „Nekem ez eddig valahogy kimaradt az életemből. Itt szerintem pont az a varázslat, hogy tudod, kihez mész; valamilyen érzelemből jössz” – mondta a népszerű műsorvezető, aki január 12-én az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének meghívására vett részt egy nyílt beszélgetésen a Vigadóban. Ezt könyvbemutató követte, de az írónő ellátogatott az Apor lányok feredőjéhez Bálványosra, onnan a Szent Anna-tóhoz, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum megtekintésekor pedig a kürtőskalács-készítést is kipróbálta.
A nagy váltás, a köztévétől való elbocsátása változást hozott az életébe. A nemcsak Magyarországon, de Erdélyben is nagy népszerűségnek örvendő Ridikül című műsor vezetője úgy döntött, a több évtizedes munkának, a több mint 20 ezer személlyel készített interjúknak és beszélgetéseknek, a rádiózás és tévézés során szerzett rengeteg tapasztalatnak és az életiskola tanúsítványának általa írt könyvekben kell kiteljesedniük. Írásaiban választ keres többek között a nő és a társadalom, a gyereknevelés, valamint a párkapcsolat és a munkahely terén megfogalmazódó, kimondott vagy eltitkolt kérdésekre is.

Nyíltan és őszintén beszél az életéről
Természetesen a férfiak is szerepet kapnak könyveiben, hiszen „mindannyian keressük a boldogságot”, és adott esetben „mindannyiunknak erőt kell merítenünk, hogy ki tudjunk szállni és tovább tudjunk lépni. Emelt fővel.” A háromszéki kalandozásairól ezt mondta: „Fantasztikus rácsodálkozásaim voltak olyanok folytán, amiket hallottam, de nem gondoltam, hogy ennyire él a nyelv, a kötődés, a hagyomány. Nem titkolom, nagyban benne voltak vonzerőként a meghívóim, akik egy új generáció, akikben nagyon sok lehetőséget látok, nagyon életvidámak, és ugyanakkor rálátásuk van a világra, de mégis tudják, hol a helyük.”
Jakupcsek Gabriella nyíltan és őszintén beszél éle­té­ről, a vele való találkozás igazi feltöltődést és megerősítést jelentett. A gyerekként eltöltött évei meghatározóak voltak számára, amelyben kiemelt szerepet kaptak a nagyszülei. „Nagyon erős a kötődésem a nagyszüleimhez, nagyon sok időt töltöttem velük. Borzasztó markáns személyiségek voltak, kalandos életűek, és mind a két könyvben nagyon sokat sztorizok a velük töltött időről, tanításaikról. Én valójában igazi egyke gyerek vagyok, ilyen értelemben a közösségi élményt soha nem otthon kaptam meg, hanem valamilyen iskolai vagy egyetemi közösségben. A családban minden figyelem mindig rám esett, nagyok voltak az elvárások, úgyhogy nem annyira a gyerekkorom volt az érdekes, mert a társakat mindig kívül találtam a lakáson, soha nem otthon. Viszont a felnőttek mindig nagyon körülöleltek, ez nekem nagyon jó dolog volt. Ilyen értelemben nem volt klasszikus gyerekkorom.”

Nem szabad bezárkózni!
Folyamatosan pörgő, motivált és aktív személyiség. Elmondása szerint mindez abból adódik, hogy nagyon szeretné nem túlélni, hanem megélni az életét, és másokat is erre biztat. „Ne zárkózzanak el! A legveszélyesebb a bezárkózás. Ha már valaki odafigyel, meghallja a másik gondolatát, ha van kit követnie, akkor előbb-utóbb meg fogja találni a saját útját. A baj mindig a bezárkózásból adódik.”
Arra a kérdésre, hogyan látja a mai nőt, és mik a problémái, kifejtette: részben a társas magány, részben a borzasztó egyedüllét. Főként a nagyvárosi nők nagyon egyedül maradtak a gyermekneveléssel, a nőiességükkel, a karrierjükkel. Abban a pillanatban, amikor lesz egy párja, nem biztos, hogy segítő társra akadt, hogy az érzelem és a segítség egybefonódik. A férfiak nem biztos, hogy felmérik, miben is áll az ő segítségük. Azt szeretnék, hogy a nő mindig otthon maradjon, és körülötte forgolódjon, de ez nem segítség; ez érzelmi kötődés. Kevés férfi tudja azt megtenni, hogy segítsen, és el is engedjen, mert akkor jössz vissza hozzá. Ezt nagyon nehéz velük megértetni, hogy ma már a nők nyitottabbak – magyarázza.

Kitalálni, melyik a változtatás pillanata
Az emberek többségénél akkor érkezik el a változtatás pillanata, amikor nagyon nagy a baj, betegség, dráma van, mondja. „Valószínűleg a saját életünk boldogulását előbb meg kell találnunk, s nem mástól kell várni. Nem mindig a változtatásban van egyébként a lehetőség. Amikor élsz valakivel, de tudod, hogy nincs erőd változtatni, akkor meg kell találnod, hogy te hol vagy abban a kapcsolatban, és valahogy egy mikroközeget kell létrehozni: mik az én örömeim, mit szeretek csinálni, hogy szeretem a napomat eltölteni, kik az én kapcsolataim… És akkor egyedül el kell kezdeni járni ezen az úton.”

Csak menni, menni – de nem menekülni
Ha megállsz, elsüllyedsz – írja egyik fejezetcímként. „Egy nagyon egyszerű fizikai törvény, és így van az életben is, hogy a világ attól még halad, hogy te behúzod a fékeket, és azt mondod, eddig és nem tovább. Nem szeretem, amikor az ember azt mondja, és magamat sem ilyenkor, hogy én ezt már nem fogom megtanulni, ehhez túl öreg vagyok. Annyiszor mondanak az emberek maguknak ilyen felmentő mondatokat, de ez feladás, elmenekülünk a probléma elől. Nem szeretünk erőfeszítést hozni. Semmi nincs korhoz kötve. Víziónknak kell lennie arról, hogy mit akarunk az életben elérni.”

Az átlagos nők élete
Alapvetően mindenhol egy nőn múlik a közösségépítés, állítja. Egy családban is a nő fogja meghatározni, hogy az miként fog működni. „Az, hogy van-e gyertya az asztalon, miként van vezetve egy konyha, a gyereken milyen ruha van, hogy őneki hogyan telnek a napjai, a napi finomságokat – akárhogy is nézzük – a nő adja meg. Ez nem azt jelenti, hogy ebben a férfi nincs benne, de a nő a meghatározó, az biztos.”
Végezetül jó tanácsként így fogalmazott: „a nők hallgassanak az érzelmeikre és a megérzéseikre, mert ebben nagyon jók vagyunk, ezeket nem szabad elnyomni.” Úgy véli, fontosak a kézdivásárhelyihez hasonló női közösségek, ahol egymásra figyelnek, és ahol jól érzik magukat.

Jakupcsek Gabriella a magyar televíziózás megkerülhetetlen alakja, újságíró és tanár. 1963. január 18-án született Budapesten, három gyerek édesanyja. Nappalink „állandó vendége”, számos televíziós show és vetélkedő szereplője, valamint olyan magazinok vezetője, mint a Mokka vagy a Ridikül. Élete új fejeztében sikeres könyvíró, a Megúszhatatlan, És te hogy vagy? – Bővebben… című kötetek szerzője. Dinamikus, vagány, pozitív gondolkodású, nyitott az élet új kihívásaira, és hisz a gondolat teremtő erejében.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Emlékezés és emlékeztetés

Több mint száz résztvevője volt a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya által hétfőn szervezett gyalogtúrának, amellyel a 24. székely határvadász zászlóalj katonái és vitéz Mező Ferenc tartalékos zászlós emléke előtt tisztelegtek.

Trabantosok találkoztak

Hétvégén, péntek, szombat, vasárnap a Német Demokratikus Köztársaság egy legendás termékét elevenítették fel Kovásznán, ugyanis a helyi Dre Racing Team, a Trabi Bár szervezésével és a helyi önkormányzat támogatásával megtartották a 11. Trabantos Találkozót a Tündérvölgyben.

Jól állt Sugásfürdőnek a fesztivál

Kicsit nehezen indult, mint a dízelmotor, de nehezen is állt le a buli már az első napon, pénteken, amikor az új helyszínen debütált a tízéves Háromszéki Ifjúsági Tanács által ötödik éve fesztiválosított korábbi Háromszéki Szabadegyetem. A kommunikációsok jól végezték a dolgukat, elérték a résztvevők ingerküszöbét, diákok és családosok is bekapcsolódtak a bőven áradó rendezvényfolyamba.

Van, mit kínálni a turistáknak

Bár már augusztus van, az időjárás fintora folytán még csak a fürdőszezon elején vagyunk. Egyik július végi szombaton Gáspár László Zsolt, az Erdélyi Kárpát-Egyesület keretében szervezett Kisbakancsos túrák főszervezője családjával együtt a megyében található népi feredőkhöz kirándult, egyúttal feltérképezve őket mint jövőbeli gyermektúrák lehetséges célpontjait. E családi inspekció keretében tapasztaltakat osztotta meg blogbejegyzésében, melyet most változatlan formában adunk közre.

Türelmet, elfogadást gyakoroltak

Nagy vállalkozásuk szerencsés végét érték azok a lovas zarándokok, akik a vallásszabadság kikiáltásának és az unitárius egyház fennállásának 450. évfordulójáról 450 kilométeres út megtételével emlékeztek meg. Hosszas előkészületek után, a Miniszterelnöki Hivatal és az egyházak anyagi támogatásával július 7-én indultak Székelyderzsről, Tordáig, Gyulafehérvárig lovagoltak, majd július 20-án érkeztek Oklándra. A felekezeti és emberi tolerancia jegyében zajló kéthetes zarándoklat végül kicsit több lett a tervezettnél (csak 70 kilométerrel), de nem ezért hagyott maradandó nyomot minden résztvevőben.

Sikeres forgácsfesztivál

Vasárnap több mint ötezer látogató fordult meg Kovászna város központjában, ahol a helyi önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szervezésében megtartották az első Orbaiszéki Forgácsfesztivált. Tizenhárom népi mester, 22 helyi termelő, néptánccsoportok, fúvószene és jó hangulat várta az érdeklődőket.

Udmurtia tömény élmény

Aki annak ellenére néptáncol, hogy manapság ez nem trendi, aki vállalja, hogy hetente kétszer próbára jár, és teszi ezt több évig, míg munkájának gyümölcse meglátszik, végigtáncol 40 előadást egy évben, az megérdemli, hogy jutalmul ország-világnak bemutatkozzék, és kötelessége, hogy ekkor is kultúránkat népszerűsítse – fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyi ifjúsági Százlábú néptáncegyüttes vezetője, Virág Endre, hogy miért utaztak el június végén több ezer kilométert keletre, hogy részt vegyenek a Híd nemzetközi táncprojekten és a Vorsud Nemzetközi Finnugor Fesztiválon az Orosz Föderáció másfél milliós lakosú tagállamában, az Udmurt Köztársaságban.

Tizenhetedszer Fortyogófürdőn

Július 13–14-én Fortyogófürdő adott otthont a Free Frog’s Riders motorostalálkozónak, amit immár tizenhetedszer szervezett meg Kiss Levente, azaz Béka és baráti köre. Ahogy az elmúlt években is megszokhattuk, a találkozó a barátkozás és a mókázás szellemében zajlott.

Élettel telt meg a Maros-part

Július 5-8. között második alkalommal szervezték meg a Vibe Fesztivált Marosvásárhelyen. A koncertekkel, előadásokkal, beszélgetéssekkel és számos már programmal tarkított rendezvény több mint harmincezer érdeklődőt vonzott Erdély minden pontjáról. Összeállításunkban a fesztivál négy napjának legérdekesebb, legizgalmasabb eseményeit gyűjtöttük össze, megpróbálva átadni egy szeletet a fesztivál gazdag programkínálatából és fergeteges hangulatából.

Szállásaink a világhálón

A háromszéki turizmus nem csak a politikusok olykor túlszínesített közleményeiben létezik, az interneten is nyoma van az idegenforgalomnak. Legalábbis, ha megfigyeljük a különböző online szálláskeresőket, láthatjuk, hogy a vendéglátó egységek igyekeznek több honlapon is jelen lenni, és mondhatni egyesek tartalma annyira részletes, hogy megfelelő információs adaggal képes ellátni az érdeklődő turistát, aki válogathat az olcsótól egészen a drága, luxusminőségi kínálatig.

Farkaslaka nyerte a Székely Vágtát

Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba, Fiber nevű, 12 éves versenylován nyerte a nyolcadik Székely Vágtát tegnap az Óriáspince-tetőn. Az eddigi legszorosabb döntő résztvevői közül a maksai Papp Alpár és a lemhényi Zsigmond János is jogot szerzett arra, hogy részt vegyenek a szeptember 14-e és 16-a között a budapesti Hősök terén sorra kerülő Nemzeti Vágtán, az elővágta rendezőjének jogán Sepsiszentgyörgy lovasa is indulhat. A Góbé futamot Kovászna képviselője, Fazakas János Alpár, Boszporuszi Naptűz nevű hatéves lovával nyerte, a gyergyószentmiklósi László Pál és a kézdivásárhelyi Dudás Zoltán előtt. Az idei vágtán összesen 32 lovas indult: 15-en a Székely Vágtán, nyolcan a Góbé futamon, öten a nemzetközi futamon, négyen pedig a kishuszár futamon.

Három nap múltunkról, elődeink szokásairól

Idén ötödik alkalommal szervezték meg Baróton, Erdővidék Múzeumában és a múzeum udvarán a Magyar örökség elnevezésű tábort, melyen jeles magyarországi és hazai előadók segítségével ezúttal is újdonságokat tudhattunk meg régmúlt időkbeli történelmünkkel, de különösképpen hun örökségünkkel kapcsolatosan, a tábor fiatalabb résztvevői pedig jurtaállítással, nemezeléssel, rovásírás-tanulással, íjászattal tölthették az időt, egyszóval ők is belekóstolhattak eleink mindennapos tevékenységeibe, ismerkedhettek hagyományaikkal, foglalkozásaikkal.

Erdészek, ha találkoznak

Festői környezetben, az ozsdolai Kun Kocsárd Általános Iskola udvara és a sportpálya közötti területen rendezték meg a hetedik Székelyföldi Erdésztalálkozó. A másfél napos rendezvényen közel négyszáz erdész vett részt Székelyföldről, de voltak vendégek az anyaországból is.

Azért a víz az úr!

Medárd napja óta megnyíltak az ég csatornái, rengeteg eső hullott országszerte, így Háromszéken is. Ennek tudtában számítani lehetett arra, hogy a patakok és folyók kilépnek medreikből, erre figyelmeztetett egyébként az Országos Meteorológiai Szolgálat is. A baj bekövetkezett.

Áradások okozta tragédiák

A szombati áradások miatt Háromszéken az illetékes hatóságok több mint 260 személyt kellett kimenekítsenek otthonaikból: összesen 24 településen károsult számtalan gazdaság, egyes helyeken a házak ablakáig ért a hömpölygő, zavaros víz, amely a vasárnapi visszahúzódás után mocsaras törmeléket, kétségbeesést hagyott maga után. A településvezetők még vasárnap is aggodalommal nyilatkoztak a vízállásról, egyesek kifejtették, hogy ilyen nagy vízmennyiség mellett nem bízhatnak a gátakban, ezek átázhatnak, és utólag – amikor kevésbé számítanak rá az embe­rek – is okozhatnak gondokat. Következzenek az események időrendben.