Április 11–14. között tudományos előadásoktól, sámánszertartástól, színházi és néptánci előadásoktól, koncertektől pezsgett Kovászna és Csomakőrös, ugyanis a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében 29. alkalommal rendezték meg a Kőrösi Csoma Sándor Napokat.

Sámánrituálé
Csütörtökön a rossz szellemeknek semmi keresnivalójuk nem volt a Kádár László Képtár udvarán, ugyanis a Kanalas Éva népdalénekes meghívására érkezett Ojun Adigzsi tuva (Dél-Szibéria) sámán szelleműző, tavaszi jókívánsági szertartást tartott. A rituálé során a sámán dobolva, ostorral csattogtatva, valamint füstölővel járta körbe az udvart és az érdeklődőket, akiknek már az elején tolmácsolta Kanalas Éva, hogy összetett tenyérrel gondoljanak valami jóra, amit szeretnének, ha teljesülne idén tavasszal. Megjegyezve, hogy a szertartás egyben a Kőrös Csoma Sándor Napok sikerességért is történt. A szertartás végén a résztvevők kézfogással köszönhették meg a sámánnak a szertartást. Adigzsi lapunknak elmondta, második alkalommal jár Kovásznán, legelőször 2012-ben, ugyancsak a Csoma-napok keretében látogatott a fürdővárosba.

 

 

 

 

 

 

 

 

Képzőművészeket díjaztak
Csütörtökön, a Kádár László Képtárban megnyílt a Sorsok című Csoma-tárlat, mely keretében 44 képzőművész 46 munkája került kiállításra. Amint azt Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész elmondta: idén a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezte a tárlatmegnyitót, egyben köszönetet mondva Gazda Józsefnek, aki átadta a stafétát. Vécsi megjegyezte, jelen tárlat újdonsága, hogy a zsűri tagjai a fiatal képzőművészeknek nagyobb teret adtak, ugyanakkor sokkal szigorúbban bírálták el a beküldött műveket. Céljuk, hogy egyrészt nyissanak a fiatal alkotók felé, ugyanakkor szakmailag is minőségi darabok kerüljenek kiállításra.
Mint minden évben, ezúttal is két díjat osztottak ki a képzőművészeknek. Az 1000 lejes Kőrösi Csoma Sándor-díjat a budapesti Ghyczy Csongor grafikus, míg a 2000 lejes Szentimrei Judit-díjat Péter Alpár bikfalvi képzőművész (képünkön balról) kapta. A folytatásban bemutatták a tavalyi tudományos konferencia anyagából született kötet, ami Kőrösi Csoma Sándor – Kötődések címet viseli.

 

 

 

 

 

 

 

Bálint Gábor Kovásznán
Szombaton a tudományos konferencia helyszínéül szolgáló CARP szállóban bemutatták Szentkatolnai Bálint Gábor Válogatott művek című kötetét dr. Borcsa János, a kötet szerkesztője, valamint Lövétei Lázár László és Molnár Vilmos, a Székely Könyvtár sorozatot megjelentető Hargita Kiadóhivatal részéről. Utóbbiak elmondták, hogy a 100 kötetesre tervezett, Székelyföld nagyjait bemutatni hivatott sorozatba fontosnak találták ismertetni Bálint Gábor nyelvész munkásságát is. Hozzátették, egyértelmű volt, hogy a szerkesztői munkára dr. Borcsa Jánost kérik fel, aki Bálint Gábor tevékenységének nagy szakértője. Azt is megosztották a résztvevőkkel, hogy tervben van egy Kőrösi Csoma Sándorral foglalkozó kötet kiadása is.
Borcsa János beszédében hangsúlyozta, Bálint Gábor a tudományos igazságosságra törekedett egy olyan korban, amikor a politika pont ennek ellenkezőjére törekedett.

 

 

 

 

 

 

 

Művészet mindenkinek
A Csoma-napokon talán minden eddiginél több tárlatmegnyitót rendeztek. Pénteken a Városi Művelődési Ház kiállítótermében Bugyi István József hatvani grafikusművész (képünkön középen) kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A képzőművész, aki már évek óta résztvevője a Csoma-tárlatnak, illetve tavaly ugyanott a Szentimrei Judit-díjat is megkapta, ezúttal 19, népművészeti témákat, az alkotóhoz közel álló görög mitológiát, illetve a hétköznapi történéseket feldolgozó linóleummetszetet állított ki.
Szombaton, a Turisztikai Információs Irodában Mráz Ferkó filmoperatőr fotókiállítását, majd a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa-termében a József Dezső Amatőr Képzőművészeti Egyesület Gyulai Anzix című képzőművészeti tárlatát nyitották meg, mely keretében a testvérvárosiak egy festményt adományoztak a kovásznai önkormányzat részére, amit Gyerő József fürdővárosi elöljáró vett át.

 

 

 

 

 

 

 

Ünnep az iskolában
Pénteken a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceumban iskolaünnepet tartottak, amelyen a debreceni Ady Endre Gimnázium küldöttsége is tiszteletét tette. Ünnepi beszédet mondott többet között Becsek Éva, a kovásznai tanintézmény igazgatója, Claudia Vlad, a Pro Csoma Sándor Egyesület alelnöke, Gazda József, az iskola egykori tanára, továbbá Várhalmi Ilona, az Ady Endre Gimnázium aligazgatója, aki a két tanintézmény közötti, 24 éves gyümölcsöző kapcsolatról szólt.
Az eseményen a helyben zajlott Megyei Tudományos Akadémia dobogós helyezést elért csapatait oklevéllel, illetve a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület, a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend és a Kovászna Megyei Művelődési Központ által biztosított könyvcsomaggal díjazták. A rendezvény a Kőrősi Csoma Sándor Diákszínpad és a Tiszta Szív kórus dalos-verses összeállításával, valamint az iskola tánccsoportjának előadásával zárult.

 

 

 

 

 

 

A megjelölt utat kell járni!
Szombaton a keletkutató szülőfalujában folytatódott az ünnepség. A helyi református templomban igét hirdetett Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, ezt követően pedig a település központjában található Csoma-szobornál folytatták a megemlékezést. Kis Eszter, Jeszenovics Adrienn, Jeszenovics Bernadett, Bende Beatrix, Borboly Boglárka Zsófia, Debreczi Beáta és Kosztándi Kriszta diákok rövid műsort adtak elő Kosztándi Annamária tanárnő vezetésével. Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy Körösi Csoma Sándornak ott a helye a művelt világ legnagyobb szellemeinek panteonjában.
Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke beszédében kiemelte, hogy akinek van belső iránytűje, az ismeri a célhoz vezető utat. „Kőrösi Csoma Sándor életútja arra kötelez, hogy az általa megjelölt úton járjunk tovább. Nekünk, székelyeknek a mélyebb hangokra, tágabb összefüggésekre, a saját álmunkra kell figyelnünk. Kemény leckék, nagy tandíj van e felismerés mögött.”A központi ünnepség koszorúzással és a Kovásznai Ifjúsági Fúvószenekar hangszeres kíséretében elénekelt székely himnusszal zárult.

 

 

 

 

 

 

 

Kőrösi az egész magyarságé
A csomakőrösi megemlékezés következő állomása a Csoma-emlékház volt, ahol Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket, méltatva a keletkutató szellemi örökségét. Mint minden évben, a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület ezúttal is emlékérmet adományozott a Kőrösi Csoma Sándor életművének kutatásában, illetve a kutató személyének népszerűsítésében rendkívüli jelentőségű munkát kifejtő személyeknek. Idén posztumusz díjazták Kubinyi Anna és Gazdáné Olosz Ella textilművészeket.
Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Napok főszervezője, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület vezetője köszönetet mondott a támogatóknak, illetve társzervezőknek (Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Balassi Intézet, a budapesti Nemzeti Művelődési Intézet, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum, a kovásznai Városi Művelődési Ház, kovásznai önkormányzat), akik segítségével tető alá hozhatták ezt a kulturális rendezvénysorozatot. Hangsúlyozta, Kőrösi Csoma Sándor nemcsak Csomakőrösé vagy a megyéé, hanem az egész magyarságé is, ezért közösen kell ezt a lángot éltetni. Az ünnepség a magyar himnusz eléneklésével zárult.

 

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Negyvenöt év képekben

Szombaton a csernátoni Haszmann Pál Múzeum ismét látványos rendezvénnyel örvendeztette meg a régi gépek szerelmeseit. A 6. Csernátoni Burrogtatón minden eddiginél népesebb közönség, több mint kétezer ember vette birtokába a múzeumudvart.

Növöget a kürtőskalács fesztivál

Szép őszi idő koronázta meg a 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját: így nemcsak a kürtőssütő házikók és utánfutók, hanem az emberek is kigurultak a térre, honorálva a szervezők munkáját, de még inkább örvendezve az illatoknak, ízeknek és egymásnak. Lehetett ragaszkodni a hagyományhoz, majszolni a pirult cukormázas kalácsokat, lehetett kísérletezni is az újjal: málnával szórt vagy gyümölccsel, fagyival töltött extra kürtőssel „bűnözni”. És volt sok „hűha” a mega- és gigakalácsok apropóján, a kreatív kürtősök versenyén, no és a Piramis-koncert sem volt utolsó, bár az tette fel a pontot a rendezvénysorozatra.

Kovásznai városünnep mindenkinek

Szeptember 6–9. között tartották a 21. Kovásznai Városnapokat, és a négy nap alatt bizony nem panaszkodhattak az érdeklődők, hiszen a gazdag program- és koncertfelhozatal a szervező helyi önkormányzat odafigyelését dicséri. DJ játszott a fiataloknak, az erősebb zene kedvelőinek a Moby Dick biztosította a hangulatot, a mulatni vágyóknak pedig a Dupla Kávé játszotta az ismerős nótákat.

Látogatóban a Mikes-birtokon

A zabolai Mikes-birtok nyújtotta szálláslehetőségek és a vele járó tevékenységek feledhetetlen élményt nyújtanak az ott tartózkodóknak, hiszen a birtokon ötvöződik a régmúlt hagyatéka a jelenkor modernitásával, amire nemcsak az országból, hanem külföldről is van kereslet. A birtokot működtető Roy Chowdhury-Mikes család nyitott a nagyközönség felé is, nyílt napokat tartanak, amelyek mindig nagy népszerűségnek örvendenek – tudtuk meg az Alexander Roy Chowdhurry (Sándor gróffal) folytatott beszélgetésünkből.

Felhőtlen szórakozás kitűnő időben

A korábbi években megszokott színes, színvonalas programkínálattal zajlott a kézdivásárhelyi Őszi Sokadalom az elmúlt hétvégén. Az értékszüret jegyében megszervezett városünnep a jól bevált programokkal és helyszínekkel jelentkezett, de akadt pár izgalmas újdonság is az idei kavalkádban.

Menjek vagy maradjak?

A menni vagy maradni kérdés nagyon sok fiatal számára felmerül, miután a megélhetősége már saját kezébe kerül. Vajon az itthon maradás vagy a külföldön dolgozás mellé sikerül több pozitív érvet felsorakoztatni? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ az érdeklődők Tusványoson, az elvándorlás témáját boncolgató, a Kárpát-medencei ifjúság elvándorlását feltáró kutatások és válaszlehetőségek című panelbeszélgetésen az Orbán Balázs sátorban. Ezt Bali János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási igazgatója moderálta, beszélgető partnerei Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, Orbán Balázs parlamenti államtitkár, Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója és Vincze Géza, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője voltak.

A hősökre emlékeztek

Vasárnap több ezren adóztak a két világégés során az Úz-völgyében elesett katonák emlékének. A Kárpát-medence különböző szegleteiből felkerekedő zarándokok ezúttal is méltóságteljes ünnepség keretében rótták le kegyeletüket a haza oltárán magukat feláldozó hősök végső nyugvóhelyén. Közülük eddig 845 személyt sikerült beazonosítani. A csíkszentmártoni önkormányzat jóvoltából neveiket immár a temető kerítésére rögzített gránittáblák őrzik.

A Besenyői-tó áldozatai

Dálnoki Sándor nyugalmazott sporttanár, a maksai iskola volt igazgatója létrehozása óta (1977-ben kezdődtek el a munkálatok) szerelmese a sepsibesenyői tónak, ezért annak északnyugati partján 1983-tól időszakosan, majd az 1989-es rendszerváltás után végleg megtelepedett. Jó ismerője tehát a 86 hektáron elterülő víztükörnek, amely az évek során tudomása szerint tizenegy áldozatot szedett, hetet pedig ki tudott menteni.

Emlékezés és emlékeztetés

Több mint száz résztvevője volt a Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya által hétfőn szervezett gyalogtúrának, amellyel a 24. székely határvadász zászlóalj katonái és vitéz Mező Ferenc tartalékos zászlós emléke előtt tisztelegtek.

Trabantosok találkoztak

Hétvégén, péntek, szombat, vasárnap a Német Demokratikus Köztársaság egy legendás termékét elevenítették fel Kovásznán, ugyanis a helyi Dre Racing Team, a Trabi Bár szervezésével és a helyi önkormányzat támogatásával megtartották a 11. Trabantos Találkozót a Tündérvölgyben.

Jól állt Sugásfürdőnek a fesztivál

Kicsit nehezen indult, mint a dízelmotor, de nehezen is állt le a buli már az első napon, pénteken, amikor az új helyszínen debütált a tízéves Háromszéki Ifjúsági Tanács által ötödik éve fesztiválosított korábbi Háromszéki Szabadegyetem. A kommunikációsok jól végezték a dolgukat, elérték a résztvevők ingerküszöbét, diákok és családosok is bekapcsolódtak a bőven áradó rendezvényfolyamba.

Van, mit kínálni a turistáknak

Bár már augusztus van, az időjárás fintora folytán még csak a fürdőszezon elején vagyunk. Egyik július végi szombaton Gáspár László Zsolt, az Erdélyi Kárpát-Egyesület keretében szervezett Kisbakancsos túrák főszervezője családjával együtt a megyében található népi feredőkhöz kirándult, egyúttal feltérképezve őket mint jövőbeli gyermektúrák lehetséges célpontjait. E családi inspekció keretében tapasztaltakat osztotta meg blogbejegyzésében, melyet most változatlan formában adunk közre.

Türelmet, elfogadást gyakoroltak

Nagy vállalkozásuk szerencsés végét érték azok a lovas zarándokok, akik a vallásszabadság kikiáltásának és az unitárius egyház fennállásának 450. évfordulójáról 450 kilométeres út megtételével emlékeztek meg. Hosszas előkészületek után, a Miniszterelnöki Hivatal és az egyházak anyagi támogatásával július 7-én indultak Székelyderzsről, Tordáig, Gyulafehérvárig lovagoltak, majd július 20-án érkeztek Oklándra. A felekezeti és emberi tolerancia jegyében zajló kéthetes zarándoklat végül kicsit több lett a tervezettnél (csak 70 kilométerrel), de nem ezért hagyott maradandó nyomot minden résztvevőben.

Sikeres forgácsfesztivál

Vasárnap több mint ötezer látogató fordult meg Kovászna város központjában, ahol a helyi önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület szervezésében megtartották az első Orbaiszéki Forgácsfesztivált. Tizenhárom népi mester, 22 helyi termelő, néptánccsoportok, fúvószene és jó hangulat várta az érdeklődőket.

Udmurtia tömény élmény

Aki annak ellenére néptáncol, hogy manapság ez nem trendi, aki vállalja, hogy hetente kétszer próbára jár, és teszi ezt több évig, míg munkájának gyümölcse meglátszik, végigtáncol 40 előadást egy évben, az megérdemli, hogy jutalmul ország-világnak bemutatkozzék, és kötelessége, hogy ekkor is kultúránkat népszerűsítse – fogalmazta meg a sepsiszentgyörgyi ifjúsági Százlábú néptáncegyüttes vezetője, Virág Endre, hogy miért utaztak el június végén több ezer kilométert keletre, hogy részt vegyenek a Híd nemzetközi táncprojekten és a Vorsud Nemzetközi Finnugor Fesztiválon az Orosz Föderáció másfél milliós lakosú tagállamában, az Udmurt Köztársaságban.