Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Visszavárják Zenóbiát

Visszavárják Zenóbiát Kultúra

Szeptemberben, tíznapos turné során, hat megyében járta be Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című előadásával Böjte atya otthonait Zorkóczy Zenóbia kovásznai előadóművész, aki élményeiről mesélt a Székely Hírmondónak.

Kevés olyan színművész van Erdélyben, aki szabadúszó, és önálló előadásokkal lép a közönség elé. Zorkóczy Zenóbia kovásznai előadóművész tizennyolc éve járja Erdélyt és a Kárpát-medencét önálló előadásaival, monodráma, irodalmi műsor, zenés–verses összeállítás, gyerekelőadás is szerepel a repertoárján. Felkeresi a legeldugottabb településeket, legkisebb magyar közösségeket, viszi a szép magyar szót oda is, ahol ritkább a kulturális esemény.

Három évvel ezelőtt a szórványprogram keretében lépett fel Hunyad megyében, ahol Böjte atya szászvárosi gyermekotthonában is járt.

– Akkor jöttem rá, hogy mennyire más az ő életterükben fellépni. Ezért célként fogalmaztam meg, hogy pályázni fogok, és Böjte atya otthonaiban tartok előadásokat. A Bethlen Gábor Alap támogatásával most ősszel húsz gyermekotthonban több mint ötszáz gyerek előtt léptem fel. Nagyon lelkesek, szeretnivalók, rendkívül segítőkészek, tehetségesek, nagyon érzékeny közegre találtam. Amit Böjte atya csinál, az lélekmentés, úgy gondoltam, hogy nekem is mellé kell állnom, amivel tudok, én előadásokat vittem nekik. A gyerekek mindenütt izgalommal vártak, virágot szedtek, kézimunkát készítettek nekem, kértek, hogy még maradjak. Megígértem nekik, ha lehetőségem lesz, visszatérek más előadással – mondta el a színésznő.

A turnén a Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című interaktív előadását mutatta be, ez egy régebbi produkciója, amelyet többek között Hervay Gizella Kobak-meséinek és László Noémi verseinek felhasználásával állított össze. Nem véletlenül választotta ezt, mert ez egy tesztelőadás.

– Ennek az előadásnak a végén a gyerekek nagyon kinyílnak,, és le lehet tapogatni, hogyan gondolkodnak. Én vagyok Rosszcsont, akit szidnak az iskolában és otthon, a végén a gyerekek elmondják, hogyan javuljak meg, helytől függően mondják, hogy ehhez mit kell tennem. Csíkszeredában például rendszeresen mondják, hogy menjek gyónni, és járjak templomba, székelyföldi kicsi falvakban, hogy ne légy olyan hitvány, etesd meg az állatokat. Ahol azt mondják, hogy hozzál be fát, ott egyértelmű, hogy a gyereknek van feladata, amit én nagyon jónak tartok. Például Szászvárosban kivittek a kertjükbe, elmondták, hogy ki mit ültetett, Felsőháromszéken elmesélték, hogy a virágmagokat hogyan teszik el tavaszra. Nemcsak ők várnak vissza, hanem én is várom, hogy visszatérhessek közéjük, szeretném jobban megismerni őket – vallotta be Zorkóczy Zenóbia. Novemberben Szabolcs-Szatmá-Bereg megyébe, decemberben Szerbiába készül turnézni, közben új előadásán is dolgozik, árulta még el a kovásznai színésznő.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük