Pénteken a The Crazy Plumbers tagjai ismét rendhagyó történelemórát tartanak

Április 13-án, pénteken 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermi stúdiójában a helyi The Crazy Plumbers zenekar A rockabilly láz – egy irányzat antológiája cím alatt ismét zenés rocktörténeti kalandozásra invitálja a hallgatóságot, vissza az ’50-es évekbe.
A megszokott, zabolázatlan Plumbers-koncertekkel szemben ezúttal nemcsak a helyszín, hanem a produkció is más lesz. „Tavaly már bemutattuk a műsort, mellyel célunk a rockabilly népszerűsítése. A próbákon jött az ötlet, tegyünk egy kísérletet, hogyan szólnának a dalaink az ’50-es évek rockabilly hangszerelésében, dobok nélkül. Azonban zenénk erősen magán viseli a punk-rock stílusjegyeit, így nem minden számot sikerült az ötvenes évek hangzásával megszólaltatni, ezért döntöttünk úgy, hogy kibővítjük a műsort, és egy rockabilly-történelemórát, zenetörténeti előadást tartunk”, osztotta meg lapunkkal Tofán Levente bőgős, énekes. Hozzátette, ezúttal saját dalokat nem hallhat a közönség, kizárólag a műfaj nagyjainak szerzeményeit tolmácsolják korhű hangszerelésben.
A produkciót, amelyet ezúttal a Polyp Televízió stábja is rögzít, negyedik hete próbálja a zenekar. Az érdekeltek vetített képekkel és élő zenével tarkított, Tofán Levente által szolgáltatott zenetörténeti előadás tanúi lehetnek pénteken. Levente mellett Szabó „Moha” István a dobok helyett ezúttal akusztikus gitárra vált, Szász „Denver” Attila pedig elektromos gitárral teszi teljessé a rockabilly hangzást. Az időutazás során az érdeklődők megismerhetik a rockabilly 1954-re tehető születésének, virágkorának és a ’60-as évek elején bekövetkezett hanyatlásának történetét, amelynek politikai okai voltak, ugyanis a műfaj hatására az addigi szegregált amerikai társadalom kezdett megbomlani: a fehérek a színesbőrűek koncertjeit kezdték látogatni, és fordítva. Lejárató kampány indult a műfaj ellen, melynek köszönhetően az előadók egy része műfajt váltott, volt, aki Angliába menekült, másokat bebörtönöztek mondvacsinált okokkal.
Ismét hallhatjuk a műfaj szülőházának számító Sun Records független lemezkiadó és tulajdonosa, producere, Sam Philips történetét, az 1956-ig több mint 40 lemezt kiadó Elvis és a börtönrock megteremtőjének számító Johnny Cash dalait, csakúgy, mint a Sun Records első egymillió lemezes eladását produkáló Carl Perkinsét, az anti sztáralkat Buddy Holly-ét, a rockabilly undergroundját képviselő Eddie Cochranét és Gene Vincentét, vagy a „női Elvis”-ként ismert Janis Martinét, és a ma is élő Wanda Jacksonét. Jegyek 10 lejért a Vigadó jegypénztárában már válthatók.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Önkéntesek Amerikából

Immár kilencedik éve tartják az angol nyelvű bibliatábort a sepsiszentgyörgyi, Károlyi Gáspár Alapítvány székhelyén. A péntekig tartó ingyenes táborba 12 év fölöttiek jelentkezhetnek, különböző játékokban és órákon vehetnek részt. A tábor célja az, hogy az angol nyelvet tanítsák, és Isten igéjét belopják a gyerekek szívébe. Az órákat amerikai önkéntes oktatók tartják, helyi önkéntes fordítók segítségével.

Pörgő évad

Minden szempontból színes és tartalmas évadot tudhat maga mögött a Háromszék Táncegyüttes. Az egyik legnépszerűbb hazai hivatásos társulat a 2017/2018-as szezonban két bemutatóval várta közönségét, illetve összesen 85 alkalommal állt színpadra Erdély és Magyarország különböző településein.

Vágta-szilánkok

A Székely Vágtán forgolódva lehetett hallani egy-két jó kiszólást a résztvevők, illetve a szervezők részéről. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Teltházas könyvbemutató

Amint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, Nagyajtán szombaton szép, napsütéses időben kezdték a falunapokat a falu központi parkjában felállított színpad előtt. Pánczél Károly képviselő ajándékot is hozott: egy vándorbölcsőt, a falunapok szombat délután szórakoztató programokkal folytatódtak. A faluünnep második napjának legfontosabb eseményét pedig egy könyvbemutató képezte, melyre az unitárius papilakhoz tartozó Áldás Házában kerítettek sort a szervezők a délelőtti ünnepi istentisztelet után.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerdán 16:45 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (amerikai családi animációs film, 97 perc, 2018, r. sz.), 17:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, r. f.), 18:45 Sicario 2. – A zsoldos (olasz-amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018, r. f.), 19:00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 21:00 Haverok harca […]

Román verseskötetet írt

Három éve jelent meg a kovásznai Ignácz Rózsa Irodalmi Klub közbenjárásával a helyi Tóth Mónika első verseskötete Soványít hiányod címmel, pár hete, mint kiderült, újabb kötet látott napvilágot, ezúttal románul, Tu ești roua dimineții címmel, elsősorban a román olvasóközönség számára.

Rakpart a Besenyői-tavon

Új, tartalmasnak ígérkező fesztivállal bővül a háromszéki rendezvénykínálat. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés által szervezett Rakpart Nyári Fesztivál július 19–21. között várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat a Besenyői-tó partján.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Öt nap jutalomtáborozás

Július 18–22. között hatodik alkalommal rendez olvasó- és kézművestábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár háromszéki diákoknak.

Előadások Zabolán

A Kriza János Néprajzi Társaság ebben az évben is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos egyetemisták nyári szakgyakorlatát és terepmunkáját, aminek zárásaként néprajzi előadásokat tartottak pénteken.

Böszörményi Zoltán Kovásznán

Aradi származású erdélyi költő, író, a Nyugati Jelen napilap, valamint az Irodalmi Jelen folyóirat tulajdonosa, és egyben Monte Carlóban élő milliárdos Böszörményi Zoltán nemrég Kovásznán mutatta be kötetét, ismerőse, Gazda József meghívására. Mi a költészetéről és milliárdos tevékenységéről kérdeztük.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]