Pénteken a The Crazy Plumbers tagjai ismét rendhagyó történelemórát tartanak

Április 13-án, pénteken 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermi stúdiójában a helyi The Crazy Plumbers zenekar A rockabilly láz – egy irányzat antológiája cím alatt ismét zenés rocktörténeti kalandozásra invitálja a hallgatóságot, vissza az ’50-es évekbe.
A megszokott, zabolázatlan Plumbers-koncertekkel szemben ezúttal nemcsak a helyszín, hanem a produkció is más lesz. „Tavaly már bemutattuk a műsort, mellyel célunk a rockabilly népszerűsítése. A próbákon jött az ötlet, tegyünk egy kísérletet, hogyan szólnának a dalaink az ’50-es évek rockabilly hangszerelésében, dobok nélkül. Azonban zenénk erősen magán viseli a punk-rock stílusjegyeit, így nem minden számot sikerült az ötvenes évek hangzásával megszólaltatni, ezért döntöttünk úgy, hogy kibővítjük a műsort, és egy rockabilly-történelemórát, zenetörténeti előadást tartunk”, osztotta meg lapunkkal Tofán Levente bőgős, énekes. Hozzátette, ezúttal saját dalokat nem hallhat a közönség, kizárólag a műfaj nagyjainak szerzeményeit tolmácsolják korhű hangszerelésben.
A produkciót, amelyet ezúttal a Polyp Televízió stábja is rögzít, negyedik hete próbálja a zenekar. Az érdekeltek vetített képekkel és élő zenével tarkított, Tofán Levente által szolgáltatott zenetörténeti előadás tanúi lehetnek pénteken. Levente mellett Szabó „Moha” István a dobok helyett ezúttal akusztikus gitárra vált, Szász „Denver” Attila pedig elektromos gitárral teszi teljessé a rockabilly hangzást. Az időutazás során az érdeklődők megismerhetik a rockabilly 1954-re tehető születésének, virágkorának és a ’60-as évek elején bekövetkezett hanyatlásának történetét, amelynek politikai okai voltak, ugyanis a műfaj hatására az addigi szegregált amerikai társadalom kezdett megbomlani: a fehérek a színesbőrűek koncertjeit kezdték látogatni, és fordítva. Lejárató kampány indult a műfaj ellen, melynek köszönhetően az előadók egy része műfajt váltott, volt, aki Angliába menekült, másokat bebörtönöztek mondvacsinált okokkal.
Ismét hallhatjuk a műfaj szülőházának számító Sun Records független lemezkiadó és tulajdonosa, producere, Sam Philips történetét, az 1956-ig több mint 40 lemezt kiadó Elvis és a börtönrock megteremtőjének számító Johnny Cash dalait, csakúgy, mint a Sun Records első egymillió lemezes eladását produkáló Carl Perkinsét, az anti sztáralkat Buddy Holly-ét, a rockabilly undergroundját képviselő Eddie Cochranét és Gene Vincentét, vagy a „női Elvis”-ként ismert Janis Martinét, és a ma is élő Wanda Jacksonét. Jegyek 10 lejért a Vigadó jegypénztárában már válthatók.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Rejtett tartalom

Miklóssy Mária sepsiszentgyörgyi festőművész játékos, de mély mondanivalóval bíró alkotásaiból nyílt Rejtett tartalom címmel kiállítás a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban.

Röviden

SZENT GYÖRGY NAPOK A kulturális hét programját április 19-i lapszámunkban közöltük. KIÁLLÍTÁS Ma 18 órától az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében Szász Enikő színművész, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke és Szekernyés János műkritikus, a Képzőművészek Szövetsége Temes megyei fiókjának elnöke megnyitja a temesvári képzőművészek Jelenlét című kiállítását. Közreműködik Luiza Zan énekesnő. SZÍNHÁZ * Az AranyAsszonyok […]

Átütő siker a nyitónapon

Felemelő és a lélek húrjait is megpendítő szellemi élményben volt része a nagyérdeműnek az idei Szent György Napok szombat esti nyitóhangversenyén, melynek hírére már félórával a kezdés előtt zsúfolásig megtelt az eseménynek immár hagyományosan otthont adó Krisztus király templom.

Egyházi kórustalálkozó

Szombaton zajlott a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye templomi kórusainak idei találkozója a kézdivásárhelyi református templomban. A Kézdivásárhelyi Református Egyházközség tizennegyedik alkalommal megszervezett eseményén tíz kórus vett részt.

Halott Pénz-koncert Sepsiszentgyörgyön

A Halott Pénz 2004 óta működő, többszörös Fonogram-díjas magyar együttes. Erdélyi turnéja egyik állomásaként Sepsiszentgyörgyön is fellép május 6-án 19 órától a Plugor Sándor Művészeti Líceum udvarán, az 1956-os emlékparkban.

Ajánló

KÓRUSTALÁLKOZÓ Szombaton, április 21-én 10 órától a kézdivásárhelyi református templomban tartják a Kézdiszéki Egyházi Kórusok XIV. Találkozóját. FÖLD NAPJA A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány és a kovásznai önkormányzat szervezésében, a Föld napja alkalmából, a budapesti Jobb Veled a Világ Alapítvány kezdeményezésére ma interkulturális rendezvény keretében közös énekléssel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 10.30-tól […]

Miért fontos a motiváció?

Április 20–21-én, ma és holnap Kovászna Megye Tanfelügyelősége, a kézdivásárhelyi Gábor Áron Szakképző Líceum és az Evita Alternatív Tanulmányi Egyesület szervezésében tanítók és óvodapedagógusok szaktudományos konferenciáját tartják A motiváció mint az eredményesség kulcsa címmel a fent nevezett líceumban.

Székelyföldi szuperprodukció

Carl Orff szcenikus kantátáját, a zeneirodalom egyik legnagyobb együttesre írt vokál-szimfonikus művét igazi székelyföldi nagyprodukcióban láthatjuk, hallhatjuk szombat este. A székelyföldi zenészösszefogással, két bukaresti vendégművész fellépésével létrejövő koncert nyitja meg 19 órakor a Krisztus király templomban a Szent György Napok 27. kiadását.

Sajátos teremtéselmélet

A kézdivásárhelyi Macskakő diákokból álló színjátszó csapata nemrég adta Teremtés elmélet című legfrissebb darabját, viszont nemcsak az előadás minősült nóvumnak.

Kicsik nagy hanggal

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a kisiskolás népdalcsoportok találkozóját hétfőn, a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A Füleki Katalin és Gábor Judit pedagógusok által megálmodott eseményen tizenhárom felsőháromszéki népdalcsoport vett részt.

Ők is alkotó művészek

„Egy olyan könyvet mutatunk be, amelynek nincs párja Erdély-szerte, de talán még Magyarországon sem. Megjelenésével pedig utolsó pillanatban került az asztalra annak a színésznemzedéknek a névsora, akik tagjai közül már nem egy valahonnan fentről figyel bennünket” – fogalmazott Cseke Gábor költő, író, újságíró Nászta Katalin Thália erdélyi napszámosai című kötetének kedd esti bemutatóján a Háromszék Táncstúdióban.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 A Viszkis (magyar akciófilm, 126 p.); 16.15 Nyúl Péter (au.–am.–an. animációs film, 95 p.); 18.00 Mária Magdolna (an. dráma, 120 p.); 18.15 Én, Tonya (am. fekete komédia, 119 p.); 20.15 Tűzgyűrű: Lázadás (am. kalandfilm ); 20.30 Ready Player One (am. sci-fi–akciófilm, 140 p.). Pénztár és telefonos helyfoglalás 15 órától, tel.: 0787.526.102. […]

Új Evilági album

A sepsiszentgyörgyi Evilági csapat folyamatos megújulásával, a minőségi zene melletti lándzsatörésével érdemelte ki a háromszéki (és nem csak) zenekedvelők tiszteletét, tetszését. A csapat újabb érdekes témájú, immár hetedik albumával rukkolt elő: az albumot egy verseskötet hanglemezmellékleteként vásárolhatják meg az érdeklődők, a háromszéki bemutatót a Szent György Napok kulturális hetén tartják.

Kortárs bűnügyi komédia

Vannak pillanatok, amikor nem lehet nem dönteni. Ezekben a helyzetekben azonban a jó döntés ritkán a helyes is. Ilyenkor mérlegre kerül emberi minőségünk. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, illetve Görgey Gábor kortárs szerző Wiener Walzer című bűnügyi komédiája súlyos kérdéseket fogalmaz meg, amelyekre egyáltalán nem könnyű választ adni.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–au. animációs film, 83 p., magyar szinkronnal); 16.15 Maja, a méhecske – A mézcsata (román szinkronnal); 18.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.15 Loving Vincent (ang.–len. animációs film, 95 p.); 20.15 Szűzőrség (am. vígjáték, 104 p.); 20.15 Rampage – Tombolás (am. akciófilm, 107 p.). […]