Vissza az ötvenes évekbe

Vissza az ötvenes évekbe Kultúra

Április 13-án, pénteken 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó nagytermi stúdiójában a helyi The Crazy Plumbers zenekar A rockabilly láz – egy irányzat antológiája cím alatt ismét zenés rocktörténeti kalandozásra invitálja a hallgatóságot, vissza az ’50-es évekbe.
A megszokott, zabolázatlan Plumbers-koncertekkel szemben ezúttal nemcsak a helyszín, hanem a produkció is más lesz. „Tavaly már bemutattuk a műsort, mellyel célunk a rockabilly népszerűsítése. A próbákon jött az ötlet, tegyünk egy kísérletet, hogyan szólnának a dalaink az ’50-es évek rockabilly hangszerelésében, dobok nélkül. Azonban zenénk erősen magán viseli a punk-rock stílusjegyeit, így nem minden számot sikerült az ötvenes évek hangzásával megszólaltatni, ezért döntöttünk úgy, hogy kibővítjük a műsort, és egy rockabilly-történelemórát, zenetörténeti előadást tartunk”, osztotta meg lapunkkal Tofán Levente bőgős, énekes. Hozzátette, ezúttal saját dalokat nem hallhat a közönség, kizárólag a műfaj nagyjainak szerzeményeit tolmácsolják korhű hangszerelésben.
A produkciót, amelyet ezúttal a Polyp Televízió stábja is rögzít, negyedik hete próbálja a zenekar. Az érdekeltek vetített képekkel és élő zenével tarkított, Tofán Levente által szolgáltatott zenetörténeti előadás tanúi lehetnek pénteken. Levente mellett Szabó „Moha” István a dobok helyett ezúttal akusztikus gitárra vált, Szász „Denver” Attila pedig elektromos gitárral teszi teljessé a rockabilly hangzást. Az időutazás során az érdeklődők megismerhetik a rockabilly 1954-re tehető születésének, virágkorának és a ’60-as évek elején bekövetkezett hanyatlásának történetét, amelynek politikai okai voltak, ugyanis a műfaj hatására az addigi szegregált amerikai társadalom kezdett megbomlani: a fehérek a színesbőrűek koncertjeit kezdték látogatni, és fordítva. Lejárató kampány indult a műfaj ellen, melynek köszönhetően az előadók egy része műfajt váltott, volt, aki Angliába menekült, másokat bebörtönöztek mondvacsinált okokkal.
Ismét hallhatjuk a műfaj szülőházának számító Sun Records független lemezkiadó és tulajdonosa, producere, Sam Philips történetét, az 1956-ig több mint 40 lemezt kiadó Elvis és a börtönrock megteremtőjének számító Johnny Cash dalait, csakúgy, mint a Sun Records első egymillió lemezes eladását produkáló Carl Perkinsét, az anti sztáralkat Buddy Holly-ét, a rockabilly undergroundját képviselő Eddie Cochranét és Gene Vincentét, vagy a „női Elvis”-ként ismert Janis Martinét, és a ma is élő Wanda Jacksonét. Jegyek 10 lejért a Vigadó jegypénztárában már válthatók.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.