A magyarországi Ferencz Ernő szobrászművész egy méretes juharfából hívja elő a lovat ölelő nőt

Huszonhatodik kiadásához érkezett az Incitato művésztábor, ami ezúttal is Bálványosfürdőn zajlik. Az Art Camp a végéhez közeledik, ugyanis vasárnap, a céhtörténeti múzeumban mutatják be az elkészült munkákat.

Szépen körvonalazódik a táborzáró kiállítás anyaga, a képzőművészek gőzerővel dolgoznak, hogy a vasárnapi megnyitóra mindennel elkészüljenek. Volt, aki az utolsó ecsetvonásokat ejtette meg, más képzőművész már az alkotásokat keretezte, amikor felkerestük a bálványosi főhadiszállást.
Tomos Tünde négyfalusi képzőművész, az Incitato Art Camp művészeti vezetője kifejtette: az idén 21 régi és új képzőművész vesz részt a táborban (van, aki csak munkákat küld – szerk.), és vannak művészpalánták is velük.
– A tábor idei tematikája a vándorló–kóborló, ezt mindenki úgy magyarázza, úgy festi meg, ahogy jónak látja, hiszen több lehetőséget ad. Én például a lovakról álmodót festettem meg, mivel az álom is egy kóborlás egy más dimenzióban – magyarázta a művészeti vezető az idei témában rejlő lehetőségeket. A művészek három helyszínen is dolgoztak, volt, aki először jelent meg a táborban, és fába próbálta álmodni a témát, igazodva a szervezők által kért ütemtervhez. Ferencz Ernőt, a magyarországi Pátyról érkező képzőművészt is munka közben találtuk, egy méretes juharfán dolgozott vésőjével.
– Viszonylag hamar került egy egész jó ötletem. Álmában találja meg a hölgy a lovat, amely elkalandozott. Álmában megöleli és hozzábújik, így jelen van a kóborló is, a megtalálás is, és amit fontosnak tartok, egy női alak is van hozzá – fejtette ki a faragóművész.
A művészeknek a főszervező Tóth Ildikó, aki néhai Tóth Ferenc örökségének lelkes továbbvivője, az ihlethez szükséges tanulmányi kirándulásokat is biztosította. Az alkotók úgymond testközelbe kerülhettek a nemes állatokkal, amikor megtekintették az almási Táltos Paripa Lovardát, felkeresték a maksai Benke-kúria melletti lovas létesítményt és a zabolai Sacramento Lovasklubot.
A táborzáró kiállításnak szokás szerint az Incze László Céhtörténeti Múzeum ad otthont. A tárlatot július 15-én, vasárnap 12 órakor nyitják meg, a munkákat dr. Deák Ferenc magyartanár méltatja.

A tábor idei résztvevői: Ábrahám Jakab (Brassó), Ábrahám Imola (Brassó), Csutak Levente (Brassó), Deák Barna (Kovászna), Deák M. Ria (Kovászna), Ferencz Ernő (Páty, HU), Dimény András (Brassó), Kristó Róbert (Csíkszereda), Miholcsa József (Marossárpatak), Nagy Lajos (Kézdivásárhely), Orth István (Szeben), Palásti Erzsébet (Budapest, HU), Sajgó Ilona (Marosvásárhely), Sárosi Csaba (Kézdivásárhely), Simó Enikő (Sepsiszentgyörgy), Tomos Tünde (Négyfalu), Vetró András (Kézdivásárhely), Vetró B. S. András (Brassó), Vetró B. Zsuzsa (Kézdivásárhely), Vincze László (Sáránd, HU), Zavaczki Walter Levente (Székelyudvarhely), Xantus Géza (Csíkszereda). Tanulók: Gábor Balázs (Kézdivásárhely), Máthé Balázs (Kézdivásárhely) és Németh Orsolya (Zabola).

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A közös alkotás jegyében

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál 6. kiadása, az előzőekhez hasonlóan újból kihozta a művészetet az utcára, a közterekre és falakra. A fesztiválon 35 esemény és 7 workshop zajlott szeptember 13–16. között, 12 különböző helyszínen. Sepsiszentgyörgy főterén 5 féle program, gólyalábazás, óriásbuborék és ledzsonglőr show, 3D-mapping és számos koncert szórakoztatta a gyerekeket, fiatalokat.

Ajánló

SZÍNHÁZ A Tamási Áron Színházban ma és holnap 19 órától a kamarateremben Yasmina Reza: Művészet – a kézdivásárhelyi Városi Színház vendégelőadása tekinthető meg.   MŰVÉSZ MOZI *Ma: 16.45 Luis és a Zűrlények (német animációs vígjáték, r. sz., 86 p.); 17.00 Luis és a Zűrlények (m. sz.); 18.15 Szelíd teremtés (fr. dráma, 160 p.); 19.00 Predator […]

Színpadon a nagy háború

Büszkeség és alázat, vidámság és szomorúság, remény és csüggedtség, öröm és bánat, derű és gyász váltogatták egymást a zene ütemére, kavarogtak a dalban, és keltek életre a táncban Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncegyüttes kedd esti évadnyitó bemutatóján.

Akikre büszkék lehetünk

Hat erdélyit részesített rangos állami kitüntetésben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a magyarságért vállalt hivatásuk és a közösségért kifejtett tevékenységük elismeréseként. A díjakat a kitüntetettek kedden este vehették át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

A múlt értékei és borzalmai

Serdült Benke Éva legújabb, Gerinceltörésben című könyve a kommunista diktatúra ember- és léleknyomorító, erkölcs- és (ön)tudatromboló éveinek szörnyűségeit ismerteti. És teszi ezt megtörtént események dokumentumigényű felelevenítésén keresztül, majd rámutat a pusztulásra ítélt értékrend kialakulásának folyamatára is. Minderről kedd este szerezhettünk tudomást a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Építészeti szemle Sepsiszentgyörgyön

Szeptember 21-én 16.00 órai kezdettel szabadtéri kiállításmegnyitóra kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren. Az arhitectura.6 építészeti szemle Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megyék építészeti alkotásait bemutató vándorkiállítás mely kétévente kerül megrendezésre a Romániai Építészkamara szervezésében, és az utóbbi két év legjobb építészeti munkáit hivatott bemutatni. A beérkezett munkák díjazásában egy öttagú, szakmailag elismert zsűri dönt, négy építész és […]

Ajánló

MAGYAR SZEMLE-EST Ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartják a budapesti Magyar Szemle folyóirat estjét. A rendezvény keretében S. Király Béla szerkesztő bemutatja az 1927-ben alapított kiadványt, a folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár pedig Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.   SZÍNHÁZ A Tamási Áron […]

A három magyar fohász

A miskolci Tircsné dr. Propper Valéria bölcsészdoktor, nyugalmazott könyvtárigazgató a három magyar fohász, a Himnusz, a Szózat és a Magyar Hiszekegy történetét és üzenetét mutatta be vetített képes előadás formájában hétfőn Kézdivásárhelyen, a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban.

Ki kinek és kinek nem ír?

A PulzArt irodalmi rendezvényeinek sorából kiemelkedve, kissé rendhagyóra sikeredett a vasárnap esti, a Bod Péter Megyei Könyvtárban megtartott író-olvasó találkozó, melynek meghívottja a Kemény írócsalád volt. Bár a beszélgetőpartnerük, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató egy fiktív családlátogatás keretében a nappaliba és dolgozószobába hívatta meg magát és a hallgatóságot, Kemény István költő, író, Szirmay Ágnes író, dramaturg és Kemény Zsófi slammer, író – a standard funkciókat nélkülöző helyiségek hiányában – egy szűk órában teljes életterükbe bepillantást hagytak-adtak.

Ajánló

MAGYAR SZEMLE-EST Szeptember 19-én, szerdán 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartják a budapesti Magyar Szemle folyóirat estjét. A rendezvény keretében S. Király Béla szerkesztő bemutatja az 1927-ben alapított kiadványt, a folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár pedig Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.   SZÍNHÁZ A […]

Felújították a Meggyeskertet

A Tamási Áron Színház felújítja a 2014/2015-ös évad egyik fontos előadását, a Sardar Tagirovsky-rendezte Meggyeskertet. Csehov klasszikus művét szeptember 22-én 19 órától a nagyteremben láthatja először új köntösben a közönség.

Erdély aranykora a téma

Másodszor hirdetik meg egész Székelyföldön a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt, amelynek a 2018/2019-es tanévre szóló kiírása a napokban jelent meg.

Elsőként Erdélyben

A világ szeme elől eldugott, kis falut is be lehet kapcsolni a képzőművészet vérkeringésébe, és az ott született, ezáltal a nevét messze röpítő művek talán az enyészet útjáról is letéríthetik. Ezek a gondolatok a Művészek Atyhai Társasága tárlatának pénteki megnyitóján fogalmazódtak meg bennünk, miután beléptünk a fény és árnyék, hagyományos és modern, fa és fém harmóniáját sugárzó alkotásoknak otthont adó Erdélyi Művészeti Központba (EMŰK).

Megjelent a történelmi vetélkedő kiírása

Másodszor hirdetik meg egész Székelyföldön a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyt, amelynek a 2018/2019-es tanévre szóló kiírása most jelent meg. A magyarországi Jancsó Alapítvány Kovászna Megye Tanácsával, Hargita Megye Tanácsával és Maros Megye Tanácsával közösen hirdeti meg a három székelyföldi megyében tanuló 7-es és 8-os diákoknak szóló versenyt. Az idei verseny témája Erdély aranykora, Bethlen Gábor […]

A közös alkotás jegyében zajlott a hatodik pulzArt fesztivál

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál 6-ik kiadása, az előző kiadásokhoz hasonlóan újból kihozta a művészetet az utcára, a közterekre és falakra. Origami foglalkozások zajlottak az ‘56-os emlékparkban, ahol a zsonglőrködés fortélyait is elsajátították az érdeklődők, rövid időre a volt Bodok Szálló és a Tamási Áron Színház homlokzata is megelevenedett. Az előbbin a magyarországi Flock Projekt […]