A magyarországi Ferencz Ernő szobrászművész egy méretes juharfából hívja elő a lovat ölelő nőt

Huszonhatodik kiadásához érkezett az Incitato művésztábor, ami ezúttal is Bálványosfürdőn zajlik. Az Art Camp a végéhez közeledik, ugyanis vasárnap, a céhtörténeti múzeumban mutatják be az elkészült munkákat.

Szépen körvonalazódik a táborzáró kiállítás anyaga, a képzőművészek gőzerővel dolgoznak, hogy a vasárnapi megnyitóra mindennel elkészüljenek. Volt, aki az utolsó ecsetvonásokat ejtette meg, más képzőművész már az alkotásokat keretezte, amikor felkerestük a bálványosi főhadiszállást.
Tomos Tünde négyfalusi képzőművész, az Incitato Art Camp művészeti vezetője kifejtette: az idén 21 régi és új képzőművész vesz részt a táborban (van, aki csak munkákat küld – szerk.), és vannak művészpalánták is velük.
– A tábor idei tematikája a vándorló–kóborló, ezt mindenki úgy magyarázza, úgy festi meg, ahogy jónak látja, hiszen több lehetőséget ad. Én például a lovakról álmodót festettem meg, mivel az álom is egy kóborlás egy más dimenzióban – magyarázta a művészeti vezető az idei témában rejlő lehetőségeket. A művészek három helyszínen is dolgoztak, volt, aki először jelent meg a táborban, és fába próbálta álmodni a témát, igazodva a szervezők által kért ütemtervhez. Ferencz Ernőt, a magyarországi Pátyról érkező képzőművészt is munka közben találtuk, egy méretes juharfán dolgozott vésőjével.
– Viszonylag hamar került egy egész jó ötletem. Álmában találja meg a hölgy a lovat, amely elkalandozott. Álmában megöleli és hozzábújik, így jelen van a kóborló is, a megtalálás is, és amit fontosnak tartok, egy női alak is van hozzá – fejtette ki a faragóművész.
A művészeknek a főszervező Tóth Ildikó, aki néhai Tóth Ferenc örökségének lelkes továbbvivője, az ihlethez szükséges tanulmányi kirándulásokat is biztosította. Az alkotók úgymond testközelbe kerülhettek a nemes állatokkal, amikor megtekintették az almási Táltos Paripa Lovardát, felkeresték a maksai Benke-kúria melletti lovas létesítményt és a zabolai Sacramento Lovasklubot.
A táborzáró kiállításnak szokás szerint az Incze László Céhtörténeti Múzeum ad otthont. A tárlatot július 15-én, vasárnap 12 órakor nyitják meg, a munkákat dr. Deák Ferenc magyartanár méltatja.

A tábor idei résztvevői: Ábrahám Jakab (Brassó), Ábrahám Imola (Brassó), Csutak Levente (Brassó), Deák Barna (Kovászna), Deák M. Ria (Kovászna), Ferencz Ernő (Páty, HU), Dimény András (Brassó), Kristó Róbert (Csíkszereda), Miholcsa József (Marossárpatak), Nagy Lajos (Kézdivásárhely), Orth István (Szeben), Palásti Erzsébet (Budapest, HU), Sajgó Ilona (Marosvásárhely), Sárosi Csaba (Kézdivásárhely), Simó Enikő (Sepsiszentgyörgy), Tomos Tünde (Négyfalu), Vetró András (Kézdivásárhely), Vetró B. S. András (Brassó), Vetró B. Zsuzsa (Kézdivásárhely), Vincze László (Sáránd, HU), Zavaczki Walter Levente (Székelyudvarhely), Xantus Géza (Csíkszereda). Tanulók: Gábor Balázs (Kézdivásárhely), Máthé Balázs (Kézdivásárhely) és Németh Orsolya (Zabola).

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vágta-szilánkok

A Székely Vágtán forgolódva lehetett hallani egy-két jó kiszólást a résztvevők, illetve a szervezők részéről. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Teltházas könyvbemutató

Amint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, Nagyajtán szombaton szép, napsütéses időben kezdték a falunapokat a falu központi parkjában felállított színpad előtt. Pánczél Károly képviselő ajándékot is hozott: egy vándorbölcsőt, a falunapok szombat délután szórakoztató programokkal folytatódtak. A faluünnep második napjának legfontosabb eseményét pedig egy könyvbemutató képezte, melyre az unitárius papilakhoz tartozó Áldás Házában kerítettek sort a szervezők a délelőtti ünnepi istentisztelet után.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerdán 16:45 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (amerikai családi animációs film, 97 perc, 2018, r. sz.), 17:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, r. f.), 18:45 Sicario 2. – A zsoldos (olasz-amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018, r. f.), 19:00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 21:00 Haverok harca […]

Román verseskötetet írt

Három éve jelent meg a kovásznai Ignácz Rózsa Irodalmi Klub közbenjárásával a helyi Tóth Mónika első verseskötete Soványít hiányod címmel, pár hete, mint kiderült, újabb kötet látott napvilágot, ezúttal románul, Tu ești roua dimineții címmel, elsősorban a román olvasóközönség számára.

Rakpart a Besenyői-tavon

Új, tartalmasnak ígérkező fesztivállal bővül a háromszéki rendezvénykínálat. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés által szervezett Rakpart Nyári Fesztivál július 19–21. között várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat a Besenyői-tó partján.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Öt nap jutalomtáborozás

Július 18–22. között hatodik alkalommal rendez olvasó- és kézművestábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár háromszéki diákoknak.

Előadások Zabolán

A Kriza János Néprajzi Társaság ebben az évben is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos egyetemisták nyári szakgyakorlatát és terepmunkáját, aminek zárásaként néprajzi előadásokat tartottak pénteken.

Böszörményi Zoltán Kovásznán

Aradi származású erdélyi költő, író, a Nyugati Jelen napilap, valamint az Irodalmi Jelen folyóirat tulajdonosa, és egyben Monte Carlóban élő milliárdos Böszörményi Zoltán nemrég Kovásznán mutatta be kötetét, ismerőse, Gazda József meghívására. Mi a költészetéről és milliárdos tevékenységéről kérdeztük.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]

Táboroznak a döntősök

Ötödik alkalommal szervezték meg az országos szintű, Unikornis nevet viselő nyelvi olimpiát középiskolások számára. A háromszakaszos verseny utolsó, döntő fordulójára a jelenleg Csernátonban zajló nyelvi tábor keretében került sor.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Sicario 2. – A zsoldos (ol.–am. akcióthriller, 122 p., magy. szinkr.); 16.30 A Hangya és a Darázs (ang.–am. akciófilm, 118 p.); 18.15 Haverok harca (am. vígjáték, 100 p.); 18.45 Könyvklub (am. vígjáték, 104 p., magy. szinkr.); 20.15 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 21.00 A Hangya és a Darázs. KONFERENCIA A […]