Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Van igény a mozira

Van igény a mozira Kultúra

Sepsiszentgyörgyön, amely méretei szerint kisváros, az önkormányzat olyan szerepeket, szolgáltatásokat is felvállal, amelyek egy nagyvárosban általában a magánszféra feladatai. Ilyen például a filmszínház működtetése.

Közel egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Művész Mozi: az épület egyik felében két mozitermet alakítottak ki, összesen 150 férőhellyel, a másik felében pedig az Andrei Mureșanu Színház fogadja nézőit. Az átalakítás több mint hatmillió lejbe került. A számok pedig azt jelzik, a szentgyörgyiek igényelték ezt a beruházást, emelte ki Antal Árpád polgármester.

Beszámolója szerint a tavaly január 27-i nyitása óta a Művész filmszínházban több mint kétszáz filmet vetítettek, összesen 2150 alkalommal, amelyeken több mint 37 500 néző vett részt. A legnézettebb film a Kincsem volt közel 3300 nézővel, azt követték a magyar, illetve magyar szinkronos filmek. A mozi bevétele 550 ezer lejt tett ki, amely mintegy 94 százalékban fedezi a működési költségeket, tehát ha ez egy piaci alapú beruházás lett volna, akkor csak jóval magasabb jegyárak mellett térülne meg.

A városvezető megjegyezte, a román jogszabályok miatt folyamatosan keresték a megoldást arra is, miként lehet a magyar nézők igényeit is kielégíteni. Elmondta, Sztakics Éva alpolgármester kezdeményezésére Sepsiszentgyörgyről indult az a parlament által nemrég elfogadott jogszabály, amely lehetővé teszi a magyarul feliratozott vagy szinkronizált filmek vetítését is a mozikban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük