Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Válogatott versekkel

Válogatott versekkel Kultúra

Ma 18 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában Markó Béla Válogatott versek című kötetét mutatják be, amely a Székely Könyvtár-sorozatban jelent meg. Meghívott előadó: Csutak István (énekelt versek). A szerzővel Lövétei Lázár László és Fekete Vince, a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztői beszélgetnek.

Borcsa János kritikus száz szóban így ír Markó Béla költészetéről:
„A végtelen idő, illetve a történelem korlátai között élő ember kísérleteket tesz véges élete folyamán: hozzáad a teremtett világhoz, ezáltal próbálná életét is  meghosszabbítani… A hideg kategóriák viszonylatában persze mindez porszemnyinek tűnhet. Hogy mégis megkísérli, személyisége végtelen belső energiáinak köszönhető bizonyára. Így járulhatunk hozzá a nooszféra gazdagításához, amely – mondják – az alkotó emberi szellemnek tulajdoníthatóan jön létre.
Markó költőként a korlátokat ledöntő szabadvers lehetőségeinek kipróbálásától – ami jórészt az 1970-es évekbeli alkotói szakaszát jellemzi – jutott el a kötöttségei dacára szabadító szonett vagy – legújabban – a haiku választásáig-műveléséig. Ezzel is, azzal is a pillanatok lírai időtlenségét mutatta fel, az olvasónak valamiféle teljességélményt kínálva ezáltal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük