Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ünnep erdei környezetben

Ünnep erdei környezetben Kultúra

Szombat délután a Csala kürtje baróti fúvószenekar hangulatos bemelegítőjére kezdett a tömeg szállingózni a Kormos patak völgyébe, ünnepelni, együtt lenni, beszélgetni, szórakozni a tizedik alkalommal megrendezett Kuvaszó Napokon. A szép környezet, az erdő zöldje üde másságot kölcsönöz a Bardoc Községi Napoknak, amelyek minden május első hétvégéjén az erdővidéki közösségek ünnepeit bevezetik.
Viszonylag rövid idő alatt megtelt az erdő melletti rét, de senki ne a másutt megszokott zsúfoltságra gondoljon – a szabadban ezt nem úgy érzékeli az ember, mint egy település központjában. Az ünneplőket köszöntő Balázsi Dénes polgármester szavai is az erdőközelben élő, hagyományokat tisztelő székely emberekhez szóltak, akiknek a napi, sokszor kemény munka mellett szükségük van arra, hogy évente egy hétvégén megpihenjenek, szórakozzanak, együtt legyenek, emlékezzenek, jövőt tervezzenek. „Drága szép vidék, ahova lehet visszatérni még” – idézte Reményik Sándor sorait az elöljáró, majd Erdőfüle testvértelepülése, Csólyospálos jelen levő polgármesterét, Fúrús Jánost, valamint Márton Árpád parlamenti képviselőt üdvözölte. Köszönetét fejezte ki a támogatóknak, akiknek a neveit kivetítőn lehetett olvasni, és azt kívánta a jelenlevőknek, érezzék jól magukat, töltődjenek fel élményekkel a rendezvény két napja alatt.
Mely rendezvény ezúttal is helyi néptánccsoportok előadásaival vette kezdetét: bardoci, olaszteleki és erdőfülei gyermekek, fiatalok ropták sokáig a színpadon a táncot, énekelték szebbnél szebb népdalainkat, mintegy üzenve a világnak: a magyar táncnak és a dalnak itt igazi otthona van. Hosszú taps jutalmazta az erdővidéki környezetben először fellépő csólyospálosi Tamburás Együttest is. Szóvivőjüktől, Telekné Nagy Jankától tudtuk meg, hogy 15 éve énekelnek együtt, vezetőjük Rácz-Mészáros Melinda, aki a vajdasági Temerinből származik, és aki a település jelenlegi polgármesterének biztatására hozta létre a zenészekből, énekesekből, táncosokból álló csapatot. Tizenhat tagot számlálnak, és nemcsak népzenét, de olykor egyházi zenét vagy éppenséggel nemzeti könnyűzenét is játszanak.
A Bardoc Községi Napokon a megszokott miccs, flekken mellett helybéli vadászok jóvoltából szombaton szarvashúsból készült pörköltet is lehetett kóstolni, ugyancsak ők egy kisebb vadász­trófea-kiállítással is készültek az ünnepre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük