A négymillió éve élt masztodon csontjait, miután szinte teljes egészükben megmentették, most első ízben ugyanúgy ki is állították

Ezen a héten a Tortoma Önképző Kör helyett, mondhatni, rendhagyó kiállításmegnyitót tartottak Erdővidék Múzeumában. Két év barcarozsnyói tartózkodás után hazakerültek Barótra a 2008-ban, a felsőrákosi külszíni szénfejtésben talált, négymillió évesre becsült masztodon csontjai, melyeket ezúttal csaknem hiánytalanul, igen látványos módon tettek közszemlére.

A csontok mellett – kinagyított festményen – ugyanis azt is látni, milyen környezetben élt egykor ez az ormányos, így a kiállításon szemlélődő most könnyűszerrel tehet képzeletbeli utazást a régmúlt geológiai idők lenyűgöző világába. A különleges alkalom arra is jó volt, hogy a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, valamint az ennek fiókjaként működő Erdővidék Múzeuma vezetője és Barót polgármestere közösen elbeszélgessenek arról, miként lehetne bővíteni az erdővidéki intézményt, hogyan lehetne itt egy teljesebb őslénytani kiállításnak helyet adni, hozzájárulva ezzel a térség turisztikai vonzerejének növeléséhez, a város fejlődéséhez.
A kiállítást Demeter László, Erdővidék Múzeumának igazgatója nyitotta meg, felelevenítve a tíz éve történteket, azt, hogy milyen körülmények között került felszínre 2008 nyarán a négymillió éve élt masztodon, továbbá, hogy ezután, már az első hetekben, hogyan terjedt futótűzként a hír a szenzációszámba menő leletről, annak rendkívüli tudományos értékéről, fontosságáról.
A kiállításmegnyitón jelen levő Lázár-Kiss Barna polgármester beszédében a múzeum bővítésének szükségességét emelte ki, és úgy értékelte, hogy a masztodonlelet, a szintén egyedi ólomkatona-kiállítással együtt a város látványosságai közé tartozik, és mindkettő igazi élményt jelent felnőtt és gyermek látogatóknak egyaránt.
Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója úgy vélte, Baróton voltak és vannak lelkes emberek, akiknek fontos a helyi identitás, akiknek fontos a múzeum léte, hiszen az nemcsak a művelődési élet kedvelőinek menedékhelye, de egyben a település jelképe is, az a hely, amelyet az idegenek mindig elsőnek keresnek fel egy településen. Arra intette a barótiakat, erdővidékieket, hogy templom és iskola mellett ne hagyják a múzeumot sem, hogy fogjanak össze azok, akik álmodni mernek, és azok a döntéshozó politikusok, akiknek a fejlesztés eszköze a kezükben van, és akkor talán néhány év múlva megtörténhet az előrelépés, és Barótra sokan majd az új őslénytani múzeumot jönnek meglátogatni.
Ezután vetített képeken Katona Lajos Tamás geológus, a Magyar Természettudományi, valamint a Bakonyi Természettudományi Múzeum munkatársa ismertette részletekbe menően a masztodon csontjainak tíz éven át tartó konzerválási munkálatait, miközben a közönség arról is ismereteket szerezhetett, milyen állat is volt tulajdonképpen a masztodon.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.15 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p.); 17.00 Kutyaparádé (am. akció-vígjáték, r. sz., 92 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.45 Egy lélegzetnyire (fr.–kan. sci-fi, m. sz.); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo – Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.). Szombat […]

Jókedvre derít és fitten tart

Várakozáson felül sok bentlakó kapcsolódott be abba a zenés foglalkozásba, amelyet a Közegészségügyi Igazgatóság és a Philadelphia Pro familia Support egyesület zeneterapeutáinak közreműködésével szervezett a Za­thurecky Berta Idősotthon.

„Példamutató életet élt”

Csütörtökön a kézdivásárhelyi közösségi szolgáltatási komplexumban emléknapot tartottak báró Szentkereszty Stefánia halálának 112. évfordulója alkalmából.

Csodálják és vásárolják!

Csütörtökön nyitották meg a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkban a helyi önkormányzat és az Assa Divi Kft. által 2009 óta közösen szervezett, négy napig tartó dísznövény-kiállítást és -vásárt.

Testvérek között

Bernád Ilona szülésznő, néprajzos és szakíró több mint két és fél évtizede járja nyitott szemmel, befogadó elmével és érzékeny lélekkel a nagyvilágot. A Kőrösi Csoma Sándor Napok alkalmából évente megszervezett tudományos értekezlet rendszeres előadójaként ebben az esztendőben négy földrész 55 országában tett utazásai során magyarként szerzett tapasztalataiból osztott meg néhányat a jelenlévőkkel. Az elhangzottakból az alábbiakban nyújtunk ízelítőt.

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Csütörtök 16.30 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.-auszt. családi animációs, m. sz., 83 p.); 16.45 Loving Vincent (ang.-len. animációs, 95 p.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 Jusqu’à la garde (fr. dráma); 20.30 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.); 20.45 Solo: Egy Star Wars-történet (am. sci-fi, 135 p.).   […]

Csendőrök vonultak

Nagyajtán a román csendőrség képviselői idén is megemlékeztek arról a két egykori társukról, akik 1921-ben (egyes források szerint 1926-ban) a faluban vesztették életüket, miközben el akarták fogni Pálffy (Pálfi) Sándort.

Együtt testben és lélekben

A kézdivásárhelyi sportiroda és partnerei június 4–10. között hatodik alkalommal rendezi meg a Család és egészség hetét. A szervezők a részleteket sajtótájékoztatón ismertették

Vidám két óra az egészségért

Az idei második Mozgó délutánt szervezte meg a Zöld Nap Egyesület, partnerségben a kézdivásárhelyi sportirodával. Az esemény kedd délután szabadtéren, a sportcsarnok környékén zajlott, a megszokottnál több érdeklődőt, kíváncsiskodót vonzva.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerda 16.30 Jönnek a kacsák (am.-kínai animációs film, m. sz., 91 p.); 16.45 Jönnek a kacsák (r. sz.); 18.30 Deadpool 2 (am. akció-vígjáték, 120 p.); 18.30 A bosszú (fr. akció-thriller, 108 p.); 20.45 Túl szexi lány (kín.-ang. vígjáték); 21.00 Valami Amerika 3. (magyar játékfilm, 103 p.). Pénztár nyitvatartás és telefonos helyfoglalás 15 órától, […]

Családi batyus piknik

Május 24-én a szentbenedeki Kornis-kastélyban kezdődik, majd május 26-án és 27-én Zabolán, Miklósváron, Gyaluban, Marosvécsen és Maroshévízen folytatódik a PIKNIK – Nyitott Kastélyok Hete című rendezvénysorozat, amellyel a Kastély Erdélyben Koalíció a nemzetközi Private Heritage Week elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozik.

Az elfeledett parancsnok

Nemcsak a nagy egyesülés centenáriuma van az idén, a Székely Nemzeti Tanács fennállásának és az önrendelkezésért folytatott harc is százéves múltra tekint vissza. Ennek tiszteletére a Sepsiszéki Székely Tanács ünnepi műsorra hívta tagjait és az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtárba.

Diákoktól volt hangos a tér

Diákok hangjától, zenétől volt hangos, és díszes ruháktól, egyedi zászlóktól színes Sepsiszentgyörgy főtere hétvégén, a 14. Háromszéki Diáknapok alatt. A háromnapos rendezvényre sport, majális és kultúra témákban várták a fiatalokat. Ők meg vonultak, szép számmal!

Röviden

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Az igazi csoda (am. családi film, m. sz., 113 p., magy. szink.); 16.45 Maja, a méhecske – A mézcsata (ném.–auszt. animációs film, rom. szink., 83 p.); 18:30 Túl szexi lány ((kín.–ang. vígjáték); 18.45 Valami Amerika 3. (magy. játékfilm, 103 p.); 20.45 Deadpool 2 (am. akció–vígjáték, 120 p.); 21.00 Jusqu’à la garde […]

Lehetőség erdélyi zenekaroknak és DJ-knek

A marosvásárhelyi VIBE közönségszavazással választ ki öt fellépőt a fesztivál idei kiadására. A versenyre bármilyen romániai, saját produkciót bemutató zenekar, illetve minimum hat számból álló mixet összeállító DJ jelentkezhet.