Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újabb kiállítás az EMŰK-ben

Újabb kiállítás az EMŰK-ben Kultúra

Három fiatal képzőművész, a Pécsről érkezett Mészáros Gergely és Tomcsik Éva, valamint az ott doktorált, de sepsiszentgyörgyi Péter Alpár fantáziadús alkotásait mutatja be az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) III. emeleti kiállító termében pénteken megnyílt tárlat.

A mű nem ábrázolni és értelmezni, hanem átformálni akarja a valóságot, így az alkotás során új tartalommal telítődik az anyag – fogalmazott megnyitóbeszédében Várallyay Réka művészettörténész. És, hogy mennyire igaza van, azt a kiállított plasztikák, fotók, installációk és szobrok is bizonyítják, hiszen kézzel fogható valóságuk ellenére elvont gondolatokat és sejtelmes érzelmeket sugároznak.

Péter Alpár az installációihoz a jobb megértés kedvéért némi magyarázatot is fűzött. Ezek egyike szerint történelme korai pontján az ember még szerves részét képezte az univerzális és tőle függetlenül létező természetnek. Az őt körülvevő világ megértésére tett kísérlet során kialakított jelek pedig az ember és természet viszonyának vizuális leképzései. Kérdéses viszont, hogy ezek a mai kor emberét össze tudják-e kötni a napjainkra már megbomlott természet-ember közötti összhang energiáival? A január 5-ig látogatható kiállítás tüzetes megtekintése után talán közelebb kerülhetünk ennek megválaszolásához.    

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük