Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Történeteink Parajdon

Történeteink Parajdon Kultúra

Véget ért a 2018-as Udvartér Alkotótábor, melynek során 35 erdélyi középiskolás ismerkedett önmagával és az elmúlt száz esztendő történeteivel. A Kézdiszékért és a Strázsa egyesületek szervezésében augusztus első két hetében Parajdon lezajlott táborból idén is felejthetetlen élményekkel tértek haza a résztvevők.

A Történeteink hívószóval meghirdetett tábor fő célkitűzése az volt, hogy a különböző alkotóműhelyekben feltérképezze, milyen szálakkal kötődhet egymáshoz pár tucat emberi sors, mi mozgatja közös történeteink alakulását. Az alkotói folyamathoz kapcsolódó, meghívott előadók által vezetett szemináriumokon irodalmi művek, filozófiai eszmefuttatások, színházelméleti és -történeti témák, történelmi visszatekintők, követésre méltó pályaképek kerültek előtérbe. Gáspár Tünde operaénekes és Nagy Gábor karnagy az opera, az Ürmösi-Incze házaspár a néptánc, Bordás Attila koreográfus a kortárs mozgásművészet világába kalauzolta a résztvevőket, és volt dj-parti is, Ardeleanu Daniel (Dj Grid) lemezlovas jóvoltából. Németh Szabolcs Előd filmkritikus a zenés videoklipek történetéről tartott előadást, Kerekes Emőke fotográfus és Balla Zoltán operatőr a közösségi médiákból kirajzolódó képi világ rejtelmeit mutatta be. Petres László magyartanár és Vida Gábor író a trianoni békeszerződés, valamint a kommunista rezsim egyéni életutakra és közösségre kifejtett hatásáról, Fazakas István filozófus a párhuzamosan megélt történetek identitásalakító erejéről értekezett.
Golicza Előd díszlettervező a színházi díszletkészítés szerepével, T. Szabó Levente, a BBTE előadó tanára a színházi tetszésnyilvánítás alakulásával, Balogh Attila rendező az improvizációs színházi technikákkal ismertette meg a résztvevőket. Nagy siker övezte Voloncs Attila táborozó Virágok esztendeje című regényének bemutatóját, és nem várt ajándékként a tábor utolsó napján Tasnádi Levente bemutatta az Alvajáró című kisfilmjét.
A tábori mindennapok elmaradhatatlan mozzanatai: zenés ébresztők, napkezdő játékok, kiscsoportos megbeszélések, éjszakába nyúló tábortüzek és csillagvizsgálás, a parajdi házigazdák által biztosított dézsafürdőzés mind hozzájárultak ahhoz, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő tevékenységet. A két hét alatt megélt élményeket a szervezők által vezetett scriptorium-, média-, stúdió-, dráma- és zeneműhely foglalkozásain próza, vers, tábori újság, installáció, kollázs, fotómontázs, videoklip, drámajelenetek és zenés-táncos koreográfiák formájába sűrítettek a táborozók, ebből nyújtottak ízelítőt a nagyközönség számára is nyitott táborzáró műhelybemutató alkalmával.
A szervezők a hagyományokhoz híven kiértékelővel és a jövő évi tábor hívószavának megfogalmazásával zárták a kéthetes intenzív munkát. Reményeik szerint a Kép(zet)eink nem csak a diákokat, de azokat a támogatókat is újra megszólítja, akik nélkül nem jöhetett volna létre az idei tábor: Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Főkonzulátus, Communitas Alapítvány, a Julius Meinl Románia, a Pandora Cipőbolt és Kézdivásárhely önkormányzata.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük