Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tisztelgés az építő előtt

Tisztelgés az építő előtt Kultúra

Péntek este a Vigadó nagytermében mutatták be Kiss István legújabb, dr. Bíró Géza, a kórházalapító című könyvét. A kiadvány a 2005-ben átadott új kórházépület megépítésének körülményeit mutatja be, amelynek kezdeményezője dr. Bíró Géza egykori kórházigazgató főorvos volt.
A szerző már az est kezdetén leszögezte, nem egy szokványos, formailag kötött könyvbemutatót fog látni a közönség, inkább egy spontán előadást, amelynek célja, hogy lélekben is valami maradandóval távozzanak a jelenlevők. „Az emberek arcára nem csak mosolyt kell csalni, hanem a lelkükbe is fényt kell vinni, és ezt csak akkor lehet megtenni, ha az ember leveti magáról a státust” – fogalmazott.
A könyvet, illetve a szerzőt a csíkszeredai György Edit méltatta. Megköszönte az írónak, hogy egy olyan egyéniségről írt könyvet, aki mind szakmájában, mind vezetői beosztásban helytállva mindenkori példaképe lehet a jövő nemzedéknek. Véleménye szerint a könyv egyfajta igazságtétel azért is, mert a nagy szaktudással rendelkező orvost annak idején elküldték a csíkszeredai kórházból. A kötetben megjelenő visszaemlékezések (kollégák és páciensek részéről) egyaránt azt igazolják, hogy dr. Bíró Géza munkája során megkövetelte a rendet, a fegyelmet, ugyanakkor figyelt az egymás iránti tisztelet megadására.
Kiss István elmondta, hosszú éveken át dédelgetett álma ez a könyv, ugyanakkor nagy kihívást jelentett számára, mivel korábban sosem írt életrajzot. Azt szerette volna, hogy minél aktuálisabb, teljesebb anyagot adjon az olvasó kezébe. „E könyvvel köszöntöm a volt kórházigazgatót, aki egyengette szakmai pályám kezdeti szakaszát, aki megajándékozott emberségével és barátságával” – tette hozzá. Az est során a szerző több részletet is felolvasott a könyvből, illetve tolmácsolta néhány volt páciens és kolléga üzenetét.
Végezetül dr. Bíró Géza szólt a jelenlevőkhöz, elmesélve Kézdivásárhelyre kerülésének, illetve az új kórház építésének körülményeit. A Csíkszeredából való távozás után Nagyenyeden dolgozott, majd dr. Bíró Gábor meghívására került a kézdivásárhelyi poliklinikára radiológusként. Miután a kórház igazgatója lett, felismerte, hogy az intézményt bármikor bezárhatják a megfelelő körülmények hiánya miatt, így megtette az első lépése­ket az új kórház megépítése érdekében. Az épület átadásakor már nem ő vezette az intézményt.
A könyvbemutatót Luppinger Attila, ifjú gitárvirtuóz játéka színesítette, illetve a szerző fia is előadott egy rövid gitárdarabot. A könyvbemutató dedikálással ért véget.

Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük