Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Teltházas könyvbemutató

Teltházas könyvbemutató Kultúra

Amint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, Nagyajtán szombaton szép, napsütéses időben kezdték a falunapokat a falu központi parkjában felállított színpad előtt. Pánczél Károly képviselő ajándékot is hozott: egy vándorbölcsőt, a falunapok szombat délután szórakoztató programokkal folytatódtak. A faluünnep második napjának legfontosabb eseményét pedig egy könyvbemutató képezte, melyre az unitárius papilakhoz tartozó Áldás Házában kerítettek sort a szervezők a délelőtti ünnepi istentisztelet után.
Barabás Mihály helybéli, jelenleg már nyugalmazott magyartanárnak, volt nagyajtai iskolaigazgatónak a Növényi ornamentika Erdővidék népi díszítőművészetének világában című könyvének a bemutatója sokakat érdekelt, úgyhogy alig fértek az érdeklődők a teremben. Ez nem csak a könyv különleges témája iránti érdeklődést mutatta, de egyben azt is, hogy Barabás tanár úr a helyi közösség igencsak megbecsült és értékelt tagja, olyan volt pedagógus, amilyent ma már csak ritkán látni a katedrák mögött: mindenki számára mindig van egy bátorító mosolya, ezen túl azonban arca, mosolya mögött szinte azonnal felfedezni a pedagóguslelket, a komolyságot és azt az emberi nemességet, melyre mindnyájan, mindenkor csak felnézni tudunk.
Mint az most megjelent könyvének hátlapján, rövid önéletrajzában is olvasható, Barabás tanár úr a székelyudvarhelyi tanítóképzőben, majd a marosvásárhelyi Tanárképző Főiskola román-magyar szakán szerzett pedagógusi okleveleket, de kertészmérnöki diplomája is van, így most, nyugalomba vonulása után írogat és kertészkedik. Az évek során a helyi közösségért is sokat tett: alapító tagja a nagyajtai Kriza János Emlékbizottságnak és Alapítványnak (elnöksége idején két emlékművet is állítottak Nagyajta központi parkjában), és elindítója, kezdeményezője volt az anyaországi Alsónémedivel, valamint Csákány­do­roszlóval máig is tartó testvértelepülési kapcsolatoknak.
A könyvbemutatón elsőnek Bihari Edömér, Nagyajta polgármestere köszöntötte a szerzőt, elmondva, hogy a tanár úr már gyermekkorától gyűjtötte az információkat Erdővidék gazdag népművészeti értékeiről, így gyűjtött össze egy könyvnyi anyagot azokról, de nemcsak összegyűjtötte, hanem fontosnak látta átadni azokat a következő generációknak is. „Így született meg könyve, mely mostantól Nagyajta értéktárának leltárába kerül” – fogalmazott az elöljáró.
Pánczél Károly országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összefogás Bizottságának elnöke örömét fejezte ki afelett, hogy került egy ember, aki, mint fogalmazott, „összegyűjtötte egy könyvbe ezt a sok gyönyörűséget”, vagyis Erdővidék népművészeti örökségét, majd méltatta a nagyajtaiak és az alsónémediek összetartását, akik nemzeti összetartozásból a 2010 előtti nehezebb időkben is példát mutattak.
Egyébként mások is megjegyezték, hogy maga a könyv is a határokon átívelő nemzeti összetartozás „gyümölcse”. Így Jobbágy Ilona, az alsónémedi Halászy Károly Művelődési Ház és Könyvtár vezetője rámutatott arra, hogy hiába választja el egymástól 800 km a két települést, Nagyajtát és Alsónémedit, lakóiknak szívében semmi ez a távolság, a most megjelent könyvet pedig a testvértelepülési kapcsolat „gyümölcsének” nevezte, a kiadást ugyanis Alsónémedi település támogatta, olyannyira, hogy kétszáz ingyenes példányt is tudtak hozni Nagyajtára. Ugyanakkor azt is mondta, reméli, az iskolákban egyszer majd tankönyvként is fogják használni a gyermekek az értékes, hiánypótló kiadványt. Dr. Péter Sándor tanár, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Kovászna megyei elnöke is méltatta Barabás tanár úr áldozatos munkáját, mely révén a könyv napvilágot láthatott, végül pedig meglepetéssel is szolgált: Barabás tanár úr egyik tanítványát, Bihari Csilla Rozáliát arra kérte, mondjon el egy verset, melynek sorai a kedvesen szerető, huncut bajusza alatt a diákjainak, embertársainak sokszor mosolygó pedagógusról, Barabás Mihályról szóltak, annyira meghatóan, hogy a végére már könnyekkel teltek meg a jelenlevők szemei. Alsónémedi polgármestere, Vincze József azt hangsúlyozta, hogy a könyvben olyan anyag látott napvilágot, ami semmiképp sem veszhetett el, ezért döntött úgy az általa vezetett nagyközség önkormányzata, hogy támogatják a kiadvány megjelenését, akkor is, ha nem tudnak pályázni a költségekre, és végül saját pénzforrásból, de támogatták a kiadványt.
Végül Barabás tanár úr ezért köszönetet mondott az alsónémedieknek, de mindenki másnak is, aki a könyvbemutatón szép szavakkal méltatta munkáját, és vetített képeken bemutatott néhány, a könyvében is szereplő fotót az erdővidéki népművészekről, népművészetről, majd dedikálta alkotását az érdeklődőknek. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük