Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Táboroznak a döntősök

Táboroznak a döntősök Kultúra

Ötödik alkalommal szervezték meg az országos szintű, Unikornis nevet viselő nyelvi olimpiát középiskolások számára. A háromszakaszos verseny utolsó, döntő fordulójára a jelenleg Csernátonban zajló nyelvi tábor keretében került sor.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke által ötödik alkalommal kiírt verseny fő célja a nyelvészet tudományának népszerűsítése a középiskolás diákok körében. A verseny döntőjét két internetes forduló előzte meg, a benevezett háromfős csapatoknak április és május folyamán kellett különböző feladatokat megoldaniuk és beküldeniük. A táborral egybekötött döntőre a legjobb pontszámot elért csapatok kaptak megívást, idén nagykárolyi, nagyváradi és két gyergyószentmiklósi csapat táborozik.
A július 9–14. között zajló tábornak idén is a csernátoni Kovács Panzió ad otthont. A hatnapos program során a résztvevő diákoknak egyaránt van lehetőségük tanulni, kikapcsolódni és kirándulni. A táborlakók Deme Róbert színész, rendező irányításával reggel ébresztő foglalkozásokon, este beavató színházi tevékenységeken vehetnek részt. A műhelymunkákat Kádár Edit, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének oktatója, valamint az intézmény tanoncai, Ambrus Dorottya, Iszlai Ede és Lakatos Aliz vezetik. A tábor leglényegesebb mozzanatát, a nyelvi vetélkedő döntőjét szerdán a Haszmann Pál Múzeumban tartották. A helyszínt a kedden tartott múzeumlátogatás során már megismerhették a diákok.
Ördög-Gyárfás Eszter, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének munkatársa, a tábor egyik vezetője elmondta, a nyelvi olimpia és a műhelymunkák feladatai nem az iskolai ismeretanyagra, hanem főként a logikára és kutatásra épülnek. Kiemelte, a program nem korlátozódik a magyar nyelvre, a diákok számos más nyelvterülettel is találkoznak, a nyelvészet egy érdekesebb, különlegesebb oldalát megismerve. A táborvezető felidézte, első alkalommal, 2014-ben az Unikornis egy Nagyváradon megszervezett nyelvi olimpia volt, a tábor ötlete az azt követő évben fogalmazódott meg. A tesztelés céljából először háromnaposra szervezett tábort később egyhetesre bővítették – tette hozzá Ördög-Gyárfás Eszter. A verseny kiértékelésére és a díjkiosztóra a tábor zárónapján, szombaton kerül sor.

Pap Eszter Edina

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük