Borvilági: Gábor Szabolcs (szaxofon), Orbán Ferenc (ének, gitár, mandolin), Gyergyai Szabolcs (basszusgitár), Pál Gábor (dob)

Pénteken a kézdivásárhelyi Borudvarban mutatkozott be a közönségnek a Borvilági projekt. Orbán Ferenc zeneszerző, gitáros, énekes, zenekarvezetővel a remek hangulatú koncert előtt beszélgettünk.
A funk-, jazz-, pop-, folk-, reggeae-elemeket felvonultató zenéről Orbán Ferenc lapunknak elmondta, tudatosan szórakoztató zenét játszanak. „Az Evilágival eddig inkább elgondolkodtató produkciókat hoztunk létre, ám hiányzott ez a fajta muzsikálás, amelybe belefér, hogy az emberek beszélgetnek koncert közben, vagy éppen táncolnak.”
A Borvilági névről így nyilatkozott: „Két évvel ezelőtt, amikor Gábor Szabolcs barátommal a Pilinszky-műsort újítottuk fel, a repertoárban volt egy Bordalok című vers, és mondhatni, ez a cím a projekt bölcsője. Arra gondoltam, mi lenne, ha a bor témáját próbálnánk meg körbejárni dalok által. Fellapoztam a klasszikus magyar irodalmat, hadd lám, a témában írt versek alkotásra késztetnek-e. És hál’ istennek rábukkantam néhány versre, amelyek beindították a zenei alkotást, és pár népdalfeldolgozással kibővítve megszületett az a dalcsokor, amelyet ősztől bemutatunk a közönségnek.
A zenekar nemrég a Székelyudvarhelyen rendezett X. Drámafesztiválon, egy zártkörű borkóstolón mutatta be a dalokat, ezt követte a pénteki koncert a Borudvarban. „Kézdivásárhelyi fellépésünk a nyilvános premier. Folynak a tárgyalások további koncertekről, ami biztos: október 11-én hazai pályán, Sepsiszentgyörgyön adjuk elő dalainkat”.
A korábbi projektekhez képest ezúttal a munkamódszer is változott. „Az Evilági idestova hétéves történetében formabontók leszünk a Borvilági tekintetében. Eddig a dalok mindig felvételre készültek, utána állt össze a csapat, és a dalokat újrahangszereltük, átértelmeztük, hogy élőben is megszólaltassuk. Most fordítunk a bevett szokásunkon: előbb koncerten játsszuk a dalokat, és amikor úgy érezzük, hogy a produkció beérett a felvételre – leghamarabb jövő év elején –, hozzálátunk a dalok rögzítéséhez.
A dalszerző-előadót a szakma krémjét képező zenésztársak segítik. „Ezek a zenészek minden tekintetben nagyon jók, ami szükséges ahhoz, hogy ezeket az álmokat hatékonyan valósíthassuk meg. Amellett, hogy saját hangszerükön kiválóan játszanak és tájékozódnak, átlátják a teljes történetet, képesek csapatban gondolkodni. Hasonlóképpen fontos az is, hogy jó barátok is vagyunk, nem csak akkor járunk össze, amikor zenéről van szó. Az idők során az Evilágiban jelentek meg, illetve maradtak el zenésztársak, azonban ők azok, akik a kezdetektől az ügy mellett állnak, a 2011-es, első Evilági-lemezen is játszanak.”
Azt is tisztáztuk, a különböző zenekarnevek milyen produkciót takarnak. „Az Evilágival sokféle témához nyúltunk, sokféle muzsikát játszottunk, sokféle lemezt, illetve műsort készítettünk. Elérkezett az idő, hogy szétválasszuk az irányokat: Evilági néven a családi, illetve irodalmibb jellegű dolgokat adjuk elő, a gyerekprodukciók Mozsikácska, míg a szórakoztatóbb dolgaink Borvilági néven jelennek meg, ahogy az evilagi.hu honlapunkon is látható”, summázott.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Ajánló

SZÉKELYFÖLDI NAPOK Ma: Cimborák Bábszínház: Három kismalac – vásári bábjáték (11.00 Bereck, kultúrotthon); A kaptár – Dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (17.00 Aldoboly, művelődési ház; 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi: Hova mentem férjhez?, rendező: Nagy Krisztina; Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról, rendező: Csáki Zoltán; Ének a fák tetejéből, rendező: Zsigmond Attila; 18.00 Kézdivásárhely, Vigadó […]

Fergeteges műsort adtak

Második alkalommal szervezték meg a Táncoló Székelyföld elnevezésű eseménysorozatot a kilencedik Székelyföld Napokon belül. Ennek egyik állomása Kézdivásárhely volt, ahol vasárnap két néptáncegyüttes tartott fergeteges előadást.

Sikeres első alkalom

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Ajánló

SZÍNHÁZ Október 16-án, kedden 10 órától a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE (rendező Folti Jolán) c. gyermekelőadása, 19 órától a Barbárok (rendező, koreográfus Györfi Csaba) c. táncelőadása tekinthető meg a Tamási Áron Színház nagytermében.   KÖNYVBEMUTATÓ * A Hegedűs Enikő szerkesztette Szent László király – Erdély védőszentje című albumot ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián, október […]

A zene falakat bont

A zenei tehetséget egyformán osztották el – mondta meggyőződéssel Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója azon a pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a United by Music Románia alapítvány létrehozását jelentette be. – Közelebb kell hozni egymáshoz az egészségesek és fogyatékkal élők nagyon elkülönült világát, a zene az a nyelv, amelyet mindenki ért.

Hadiárvasorsok kötetbe foglalva

Csütörtökön, a kézdivásárhelyi Vigadó zsúfolásig telt díszterme hármas esemény helyszíne volt: Iochom István – Kiss Erika Hadiárvasors című kötetének bemutatója mellett hadiárva-találkozót és fotókiállítást rendeztek.

Röviden

FILM Október 14-én 19 órakor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében levetítik az Egy és egy fél herceg című filmet. Ezt követően közönségtalálkozó Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében. Moderátor: Anna Popa. SZACSVAY AKADÉMIA Október 14-én 18 órától, a Szacsvay Akadémia előadássorozat keretében Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ marosvásárhelyi szenátora A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel […]

5. Bienállé

>> Október 12-én 17 órától Kamil Kocurek, a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa Játékok küzdőtere című egyéni kiállításának megnyitója a MAGMAtemp-ben (Keresztes-ház, Gróf Mikó Imre u. 9.), 19 órától kiállítással egybekötött könyvbemutató Siklodi Zsolt, a Székelyföldi Grafikai Biennálé egykori kurátorának emlékére a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. >> Október 13-án 18 órától díjátadó gálaműsor és a Luiza […]

Szüreti bál

A Szent Mihály Színjátszócsoport és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület szüreti bált szervez a felsőlemhényi kultúrotthonban október 13-án 20 órától. Zenél: Molnár Hunor és Tuzson Loránd. Azt megelőzően, 14 órától szekeres, lovas hívogatásra kerül sor, indulás a felsőlemhényi iskola elől. Támogatók: KISZ, Rotrans. Belépő: 10 lej.

Székelyföldi napok

Október 12., péntek: a Kaptár dokumentumfilm-szemlére benevezett díjnyertes filmek vetítése (12.00 nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola, 17.00 Sepsiszentgyörgy, Művész Mozi, 18.00 kézdiszentkereszti kultúrotthon). A Székely Könyvtár könyvsorozat bemutatója (19.00 Barót, Erdővidék Múzeuma, Kászoni Gáspár-terem); Táncoló Székelyföld – folklórműsor (19.00 Barót, művelődési ház). Rétyi Amatőr Színjátszók előadása (19.00 Sepsiszentkirály, kultúrház). Október 13., szombat: kalákában felépített, népi […]

Túrázás

>> A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület október 13-ára megszervezi a 13. Dénes István-emléktúrát. Célja a Vargyas-szoros természetvédelmi terület, illetve Homoródalmás község turisztikai látványosságainak felkeresése. Túravezető: Demeter Zoltán. Indulás 9 órakor autóbusszal Barótról, a bányairoda előtti parkolóból a Vargyas-szoros felé vezető aszfaltút végéig, ahonnan gyalogosan jutnak el az Orbán Balázs-barlang bejáratáig. Ott […]

Generációk világa a múzeumban

Szerdán a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitották Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja Generációk világa című, közös kiállítását.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Csütörtökön 16:30 Pelyhes – Kalandra fel!. r. sz., 17:00 A végzet órája, 18:00 Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, 19:00 Johnny English újra lecsap., m. sz., 20:45 Egy kis szívesség, m. sz., 20:45 Lajkó – Cigány az űrben, r. f. SZÍNHÁZ A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja meghívja […]

Könyv a hadiárvákról

Hadiárvasors címmel jelent meg Iochom István kézdivásárhelyi újságíró új könyve. A dokumentkötet visszaemlékezéseket tartalmaz olyan személyek részéről, akik a második világháború során elveszítették valamely hozzátartozójukat.

Kéthetes külföldi turné

Kéthetes külföldi turnén vesz részt az Osonó Színházműhely. A sepsiszentgyörgyi társulat, miután magyarországi kistelepüléseken játszott, Budapestre, majd Németországba utazik.