Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szobrot állítanának

Szobrot állítanának Kultúra

A centenárium alkalmával több román személyiségnek, köztük Iuliu Maniunak is szobrot állítanának Kovásznán. A Vajnafalvára tervezett alkotásokat idén december 1-jén szeretnék felavatni.

Az egyik Mihai Eminescu, a román nemzet költőjének mellszobra lenne, a másik egy Időhíd nevű szoborcsoport, amely I. Ferdinánd királyt és Mária királynét ábrázolná Iuliu Maniu és I. C. Brătianu társaságában. Az erről szóló városi tanácsi határozat augusztus 24-ig szerepel közvitán, de a szobor állításának tényét Sebastian Cucu is megemlítette legutóbbi sajtóértekezletén, mint olyan projektet, amire „más intézményekkel együtt” a prefektúra pályázott.
A tanácshatározat indoklása szerint Mihai Eminescu kétméteres kőtalapzaton álló egyméteres bronzszobra azért fontos, mert „életét adta a román egyesülés álmának beteljesüléséért”. A költsége 65 ezer lej, ebből tízezer lejt állnak a város költségvetéséből, a többi állami támogatás.
Ferdinand király, Mária királyné, Iuliu Maniu és I. C. Brătianu, „a nagy egyesülés megvalósítóiként” érdemlik ki az emlékművet. A 80 centiméteres márvány szoborcsoport 160 centiméteres talapzaton áll majd, és 28.000 lejbe kerül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 18., 13:27
    ÉRTÉKELÉS: 4

    És ez csak igy egyszerűen el lett könyvelve hogy „kultúra”? a Maniu szobrot nem inkább Nagyajtára kéne állitani? csak úgy, hogy emlékeztessen…