Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szívet, szemet gyönyörködtet

Szívet, szemet gyönyörködtet Kultúra

Barót után szülőfalujában, Nagybaconban is bemutatkozott Bardocz-Lutz Gyöngyi festőművésznő. Gyűjteményes kiállításának megnyitóját szombaton, április 28-án tartották a Kós Károly tervezte református imaházban.

A kiállításmegnyitóra érkezett vendégeket Mihály Réka tanítónő, a helybéli Benedek Elek Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, elmondva, hogy a hosszú ideig Németországban élt művésznő két éve költözött haza Nagybaconba, ám amióta itthon van, a falu közösségi életét is megváltoztatta.
„Hónapok óta dolgozik ezen a kiállításon, melybe hatalmas munkát fektetett. Nem mindennapi eseménynek vagyunk ma tanúi, ez a kiállítás szemet, szívet gyönyörködtető, különleges esemény életünkben” – mondta.
A festőnőnek a Benedek Elek-egyesület tagjai dalokkal kedveskedtek, Molnár Erzsébet diáklány pedig egy saját költemény felolvasásával hálálta meg Bardocz-Lutz Gyöngyinek, hogy alkotásaival színt, varázst hozott a falu életébe.
Megnyitóbeszédet Hoffmann Edit, Erdővidék Múzeumának munkatársa tartott, hangoztatva, hogy az egyébként A mi világunk címet viselő kiállítás nemcsak a művésznő sajátos világáról szól, de azok világáról is, akik bekopogtak hozzá, akiket beengedett, és akik beleférve az ő terébe, tágították az általa megálmodott és eltervezett univerzumot.
Ezek után, köszönetet mondva a kiállítását, munkásságát méltatóknak, a jelenleg 67 éves festőművésznő saját magáról, életéről mondott pár szót. Megtudhattuk, hogy 35 évet élt Németországban, s bár a jelenlegi kiállítás összefoglalója munkásságának, az nem teljes mégsem, hiszen több festményét megvették, azontúl alkotásainak egy része volt otthonában maradt. De, mint ígérte, festeni fog, sok ihlete van, a természet inspirálja, ami számára egyben kimeríthetetlen örömök forrása is.
Az imaház nagytermében bemutatott festményeken, rajzokon, kompozíciókon kívül az előtérben a művésznő édesapjának, Bardocz Ferencnek is emléket állított, bemutatva annak számos rajzát és többek között két, általa faragott ágytámlát is, melyek a múlt század hatvanas éveinek elején készültek. Egy külön teremben, mely le volt sötétítve, a közönség képzeletbeli utazáson is részt vehetett. Itt csak a mennyezeten levő „bolygók” világítottak, Antoine de Saint- Exupéry kis hercegének örök igazságát sugallva a nézelődőknek: „Jól csak szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”
A kiállítás két hónapig tekinthető meg Nagybaconban, szerdánként 14–17, szombaton és vasárnap 12–16 óra között. Külön időpont a 0753 485 457-es telefonszámom kérhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük