Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Színes mozaik a parkban

Színes mozaik a parkban Kultúra

Egyre erősödik a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, szabadtéren megrendezett, úgynevezett fotóspiknik hagyománya, melyet idén a magyar fotográfia napját (augusztus 29.) megelőzően, augusztus 27-én tartanak. A zenepavilon előtti sétányon 14 és 20 óra között szemlélhetők meg a háromszéki fotósok művei.

1840. augusztus 29-én Vállas Antal a Magyar Tudós Társaság ülésén először bizonyította, hogy a fényérzékeny papíron előhívható a valóság mása, meg is osztotta ezt a tudományát. (Akkor már egyéves volt a dagerrotípia.) A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) indítványára 2003-tól kezdve ünnepelik meg e jeles napot.

– A 177. évforduló alkalmat ad arra is, hogy a társadalom figyelmét a fotótörténeti értékekre és fotókultúrára is ráirányítsák – véli Toró Attila, akinek hívására évről évre összegyűlnek a város fényképészei, függetlenek és fotóklubtagsággal rendelkezők egyaránt, hogy egy jó hangulatú, formaságokat nélkülöző kiállítás keretében megmutassák kedvenc képeiket. Igen sokféle műfaj szerepel ilyenkor a fák közé kifeszített köteleken, a makrótól kezdve a sportfotóig, a tájképtől a csendéletig, az etnofotótól a portréig, s ha az időjárás is kedvez – eddig igazán nem panaszkodhattak a kiállítók –, akkor rendszerint igen sok látogató szemléli meg a megörökített pillanatokat.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük