Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szellemi ajándék

Szellemi ajándék Kultúra

Hétvégén lapunk jóvoltából Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely vendége volt Sebestyén Márta előadóművész, népdalénekes, számos magyarországi és nemzetközi kitüntetés és elismerés, köztük a Kossuth- és Liszt Ferencz-díj birtokosa. Két teltházas koncertet adott.

A magyar kultúra nagykövete, illetve a magyar népdal nagyasszonyaként emlegetett művésznő Andrejszki Judit barokk szoprán kíséretében érkezett, aki világszerte népszerűsíti a magyar régizenét. Fellépésük hírére péntek este zsúfolásig megtelt a sepsiszentgyörgyi Krisztus király templom, melynek hitet és reményt sugárzó tere méltó helyszínt biztosított a felcsendülő régi egyházi és népdaloknak. A virágnak megtiltani nem lehet című, tavaszköszöntő összeállításuk nemes szellemi ajándékként érzékelte és fogadta a megyeszékhely zenekedvelő közönsége, akárcsak a Felszállott a páva különdíjával büszkélkedő Cickom énekegyüttes produkcióját.
A két előadóművész vasárnap már a kézdivásárhelyi Vigadóban kápráztatta el a hallgatóságot, újfent bebizonyítva, hogy a régizene és a népzene kölcsönösen kiegészíti egymást. A reneszánsz örömteli dalai gyönyörűen összesimultak a népdalok rusztikusságával, a művészek többször is hangsúlyozták, hogy a kódexekben fennmaradt zenei források gyakran a nép ajkán éltek tovább. Az egyházi, húsvéti és pünkösdi időszakot megidéző énekek mellett a szerelem ihlette huncut dalocskák, illetve Csokonai, Petőfi megzenésített versei is jól megfértek, csakúgy, mint a Kodály Zoltán által gyűjtött bukovinai, klézsei dallamok. A páratlan élményt csak fokozta az előadók személyes kommentárja, közvetlen stílusa. Mindezért álló tapssal mondott köszönetet a közönség.

Bedő Z. – Bartha Zs.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük