Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyföld fentről (is) szép

Székelyföld fentről (is) szép Kultúra

Székelyföldet csodálhatták meg madártávlatból, mi több, képzeletben Peruba és Bolíviába is elutaz­hattak azok, akik pénteken Baróton, Erdővidék Múzeumában részt vettek dr. Fodor István csíkszeredai fotográfus kiállításának megnyitóján, illetve vetítéssel egybekötött úti élménybeszámolóján.

A csodálatos képekből összeállított Székelyföld madártávlatból kiállítást dr. Munzlinger Attila ismert asztrofotós, a gyergyószentmiklósi fotóklub alelnöke nyitotta meg, elmondva, a kiállítási anyag lassan már összejárta a fél világot, többek között Amerikát is, Barót a huszonötödik hely, ahol bemutatják. A két orvos – Munzlinger Attila gyergyószárhegyi családorvos, Fodor István pedig a csíkszeredai megyei kórház osztályvezető főorvosa – gyermekkoruk óta ismerik egymást:

– A mindkettőnkben azóta kialakult fotós szemléletben van egy közös, éspedig a kötődés az égbolthoz. Ez a szemléletmód belső tulajdonságokat hordoz, és a képszerkesztési szabályokon túl sugárzik belőle valami, ami nem más, mint szűkebb hazánk, Székelyföld szeretete – fogalmazott Munzlinger Attila.

A kiállított fotókat repülőgépből fényképezte szerzőjük, „innen fotózni pedig egy kicsit más, mint drónnal készíteni egy légi fotót”, nyomatékosította továbbá a képek méltatója.

– A repülős légi fotózás technikailag sem egy könnyű műfaj, gyorsan kell cselekedni, beállítani a fényképezőgépet, ha egy adódó témát le akar fotózni az ember, hiszen a repülőgép közben 200–250 km/órás sebességgel halad – fűzte hozzá.

Hoffmann Edit, az est házigazdája úgy fogalmazott, dr. Fodor István felelősségteljes orvosi hivatásán túlmenően hobbiján keresztül is arra törekszik, hogy az embereket szolgálja, hiszen élményeit megosztja, láttatja másokkal is, és nem is akármilyen módon. A kérdésére, hogy melyik fotó készült a legnehezebben, a fotós a csíksomlyói kegytemplomot és környékét ábrázoló felvételre mutatott, melyet egy ködös decemberi napon készített, a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt is nem egyszerű körülmények között.

– A köd miatt alig tudtunk leszállni a géppel, csak hatodik próbálkozásra sikerült. Ez a fotózás volt a legizgalmasabb, de hát ettől lettek jók a képek – osztotta meg élményét a tárlatlátogatókkal.

A kiállítás megnyitója után dr. Fodor István vetített képes élménybeszámolója következett, mely Limától, Peru fővárosától az egykori Inka Birodalom fővárosán, Cuzcon és a Titicaca-tavon át La Pazig, Bolívia adminisztratív fővárosáig kalauzolta a nézőket, részletes magyarázattal, a helyi szokások, az ottani életmód bemutatásával.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük