Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyföld ezer arca fotográfiákban

Székelyföld ezer arca fotográfiákban Kultúra

Képszilánkok a Kárpátkanyarból címmel nyílt fotókiállítás Nagy Lajos, többszörösen díjazott kézdivásárhelyi művész munkáiból csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Köntés Pincegalériában. A Pakson már bemutatott alkotások a Székelyföld arculatának egy-egy villanásnyi részletét örökítik meg, és tárják a szépre éhes érdeklődők tekintete elé.

Omladozó falú kúriák, ódon vártemplomot körülölelő temetőkert, megroggyant falusi ház, korhadó erdei kunyhó, vihar tépte pásztorlak. Sejtelmes ködbe burkolózó vagy napsütésben tündöklő, szikrázó hópalásttal borított, illetve üde zöld köntösbe öltözött, megcsonkítva is varázslatos erdő. Békésen legelésző nyájak és csordák, gyülekező vészfelhők alatt száguldó paripák. Farsangra igyekvő zenészek, ráncoktól barázdált anyókák és apókák, reménykedve útra kelő ifjú, kormos arcú szénégető, füstölgő farakáson tapodó legényke, üres tekintetű favágó. Megannyi pillanatkép múltunkból és jelenünkből, melyek bizonyos mértékig előrevetítik a jövőnket.

Kezünkbe vehetjük-e a sorsunk? – nyilall bele a tárlaton szemlélődőbe, majd megfogalmazódik benne a válasz is. Gondolatébresztésre viszont csak az igazi művészek képesek – amint azt a kiállítást megnyitó Kovács István unitárius lelkész is hangsúlyozta. Már csak ezért is érdemes az egy hónapon át látogatható kiállítást megtekinteni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük