Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szavak nélkül érteni

A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákjai számos megmérettetésen állták meg eddig a helyüket: ezúttal István Ildikó tanítványa, Deák Anett szerzett dicséretet a Zsilvásáron (Târgu Jiu) népi muzsikusok számára meghirdetett versenyen.

Az elismerés önmagában nem tűnik soknak, azonban a körülmények ismeretében annál figyelemre méltóbb: a verseny taraf műfajban volt meghirdetve, amely kifejezés román népi esküvői műfajt takar: ez tájjellegű specifikum, amely a magyar népzenében nem létezik. A Művészeti és Népiskola meghívottként érkezett a helyszínre, Polovragi községbe. István Ildikó énektanár elmondta, felmerült az is, hogy versenyen kívül lépjenek fel, végül azonban a megmérettetésen vettek részt, és ez így sokkal szerencsésebbnek bizonyult.
A zsilvásári Művészeti és Népiskola a legnagyobb hasonló intézmény országszerte, 2000 diákjuk van, állandó népi együttesük. A Meleaguri Brâncuşiene, azaz Brâncuși-i Tájak vetélkedő 21 fellépője összesen 11 megyéből érkezett: Kolozs, Kovászna, Olt, Fehér, Krassó-Szörény, Botoșani, Mehedinți, Brăila, Suceava és a házigazda Gorj képviseltette magát.
„A versenykiírásban leszögezték, hogy le kell küldenünk a partitúrákat, a fellépőt pedig a 16 tagú taraf zenekar kíséri. Nem kell hangsúlyoznom, hogy kalotaszegi vagy éppen a felcsíki muzsikával a taraf nem működhet, már csak azért sem, mert más hangszerek szólalnak meg nálunk: ütőgardon, háromhúros bőgő és brácsa, ők pedig négyhúroson játszanak. A zenetanárok nézték is, hogy milyen bőgőnk van, hány húr van rajta. Anett egy kászoni keservest, bujdosódalt, majd egy felcsíki blokkot énekelt, ez stílusában talán a legautentikusabb. Amiért külön dicséretet kaptunk, az volt, hogy amellett, hogy mi, tanárok is besegítettünk a zenekari részbe, a prímás is diák volt, Sikó Barabási Zselyke; őt Lőrin­czi Zsolt kollégánk készítette fel. Anett a 12-15 éves korosztályban kapott dicséretet, és elmondhatom, hogy az éneklés tisztaságában az elsők között volt” – fogalmazott István Ildikó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük