Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Slágerek jazzköntösben

Slágerek jazzköntösben Kultúra

A Falusi Mariann–Sárik Péter duó Dalolva szép az élet, csak el ne dzsesszük! című, tízállomásos erdélyi koncertkörútja során tegnap este Baróton lépett fel, november 16-án 19 órától pedig a kézdivásárhelyi Vigadóban koncertezik. Az énekesnővel és a zongoristával a keddi, nagykárolyi koncertjük előtt beszélgettünk.

– Honnan jött az együtt zenélés ötlete?

Sárik Péter: 2009-ben hívott fel Mariann, hogy lenne-e kedvem vele együtt játszani. Akkor nem duó formációban zenéltünk, többen voltunk. New Yorkban mutattuk be négy vagy öt alkalommal a közös produkciót, és utána elkezdődött egy munkával teli közös időszak. A következő években rengeteg műsort állítottunk össze. Három éve játszunk duóban, és rettenetesen élvezzük!

Falusi Mariann: New Yorkba, az amerikai magyar napokra kaptam meghívást, és miután összeállítottam a műsort, olyan társat kerestem, aki önállóan a saját muzikalitását hozzá tudja tenni a produkcióhoz. Éppen láttam Pétert játszani, és tudtam, nagyszerű lesz. Elkezdtünk együtt dolgozni, és nagyon jól egymásra hangolódtunk. Bárhova hívnak zenélni, egyértelműen őt keresem meg elsőként.

– Falusi Mariannt a közönség egy része csak a Pa-Dö-Dő-ből ismeri…

  1. M.: Operaénekesként végeztem, így amikor a Pa-Dö-Dő-t kezdtem, akkor is felvonhatta volna a szemöldökét a közönség. Jazzénekes kategóriában a Ki mit tud? győztese voltam, és bár popzenészként dolgoztam, kortárs operát is énekeltem. A zenei határok átléphetők, és bízom benne, hogy ez a jelenlegi turnén is kiderül.

– Mit hallhat az erdélyi közönség a koncerteken?

  1. P.: Könnyebb lenne elmondani, hogy mit nem, hiszen szinte minden műfajból játszunk. Óriási a repertoár, nagyon sok magyar és nemzetközi slágert játszunk. Nem egy hagyományos koncert, bevonjuk a közönséget a produkcióba, kicsit olyan, mint egy házibuli vagy a tábortűz körüli zenélés.
  2. M.: Jókedvet! A Péter részéről gyönyörű muzsikát, velem meg együtt lehet énekelni.

– Sárik Péter, bár alapvetően jazz-zongorista, korábban is kacsingatott a pop-, illetve a klasszikus zene felé is. Mit szólnak ehhez a keményvonalas jazzrajongók?

  1. P.: Lehet, nyers válasz lesz, de nem érdekel a véleményük. Van, akinek egyik fajta zene tetszik, másnak a másik. Ami a produkcióimban – beleértve a Mariannal közös projektet – rendkívül fontos, az a maximális minőség. Azért, mert eljátszunk egy régi magyar slágert, ami alapvetően nem jazz, attól az, ahogy én zongorázom, és ahogy Mariann énekli, jazz lesz, sláger lesz, meg zene lesz, és ha valakinek ez nem tetszik, az úgysem jön el a koncertre. Azonban azt vettem észre, hogy a keményvonalas jazzrajongók szíve is meglágyul. Fontos, hogy ez nem kimondottan jazzkoncert, hanem olyan, amelyben sok jazzelem is fellelhető.
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük