Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sikeres évet zárt az Osonó

Sikeres évet zárt az Osonó Kultúra

2017-ben csaknem minden napra jutott egy tevékenysége az Osonó Színházműhelynek. A sepsiszentgyörgyi társulat ezúttal is fontosnak tartotta nyilvánosan is összesíteni a 2017-es esztendőt, és elszámolni a pénzzel, ami a legtöbb közpénzből működő intézménynek (Romániában legalábbis) nem szokása.

Az Osonó 255 tevékenységet szervezett (98-at külföldön), amiből – és ez akármelyik kőszínháznak becsületére válna – 86 előadás, 75 közönségtalálkozó, 85 műhelyfoglalkozás, hét drámatábor, egy fesztivál és egy egyéb akció. A tevékenységeken összesen 11.359 fő vett részt, egyharmada (3368 fő) külföldön.

A csapat teljesen felújította az Ismeretlen barátok társasága avagy piknik egy japán szőnyegen című előadását, és Magyarországra adaptálta az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkciót, mindkét darabot Fazakas Misi rendezésében. Nagy érdeklődés mutatkozott a Fazakas Misi és Mucha Oszkár által tartott műhelyfoglalkozásokra: ezekből 51-re került sor itthon, 691 résztvevővel, és 34-re külföldön, 842 résztvevővel, és szerveztek három országos és négy nemzetközi szintű drámatábort.

– Önfenntartó, független társulat vagyunk, tehát minden lépésünkhöz meg kell keresnünk az anyagi forrásokat, pályáznunk kell. Ezzel az évvel elégedettek vagyunk mind gazdasági, mind szakmai szempontból. Megerősödött az országos és a budapesti jelenlétünk, és a legfontosabb az, hogy a visszaigazolások szerint színházi, oktatási és szociális projektjeinkkel meg tudjuk szólítani az embereket. Összeforrt csapatban dolgozunk, és jó érzés, hogy igény van a képzéseinkre, táborainkra, ifjúsági projektjeinkre, előadásainkra – nyilatkozta Fazakas Misi, az Osonó vezetője.

A társulat 360 ezer lejből tartotta fenn magát. A pénz nagyobbik része (53%) külföldről származott (139 ezer lejt pályáztak Magyarországon, 53 ezer lej EU-s pályázat volt, a többi romániai eredetű), saját bevételként a költségvetés 10 százalékát valósították meg. 

* Ma 19 órától a kézdivásárhelyi Városi Színház a Bigámia című előadást játssza a Vigadó nagytermében.

* A Tamási Áron Színház kamaratermében holnap 19 órától Michel de Ghelderode Escorial című darabja (rendező: Zakariás Zalán), szombaton, 6-án 19 órától a nagyteremben Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté (rendező: Sardar Tagirovsky) című darabja tekinthető meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük