Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sikeres első alkalom

Sikeres első alkalom Kultúra

Szombaton a Pro Csoma Sándor Egyesület főszervezésében, Gyerő József polgármester védnöksége alatt, első alkalommal tartották meg Kovásznán az Olvass többet! határtalanul magyarul, nemzetközi olvasásnépszerűsítő konferenciát, amely egész napos szakmai előadásokkal várta az érdeklődőket.

Molnár Julianna magyartanárnő, a Pro Csoma Sándor Egyesület elnöke elmondta: a kovásznai konferencia ötlete akkor született meg, amikor 2016-ban Debrecenben, a Déri Múzeumban részt vett az Olvass többet! vetélkedő 10. születésnapjára szervezett jubileumi konferencián, és úgy gondolta, egy hasonló rendezvénynek Kovászna is teret biztosíthatna.
Így idén, miután sikeresen pályáztak a kovásznai önkormányzatnál, az egyeztetések, megbeszélések után tető alá is hozták az első konferenciát a fürdővárosban.
Molnár Julianna köszönetet mondott Peternainé Zsuzsának, a debreceni Ady Endre Gimnázium magyar szakos tanárának, az Olvass többet! vetélkedő főszervezőjének. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki az előadóknak, amiért eljöttek, és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum pedagógusainak, amiért segítettek a rendezvény szervezésében, valamint a városvezetésnek, illetve a támogatóknak.
Kérdésünkre kifejtette, a hallgatók többsége Kovászna megyéből érkezett, viszont voltak érdeklők Brassó és Hargita megyékből is.
Peternainé Zsuzsa lapunknak elmondta: áldottnak érzi magát, amiért olyan emberekkel van körülvéve, akinek fontos az olvasás népszerűsítése.
Az egész napos programban egymást követték a különböző, olvasáshoz, irodalomhoz, szövegértéshez kapcsolódó előadások.
A konferencia alkalmával egy esszéíró pályázatot is hirdettek, amire 50 pályamunka érkezett 7 iskolából (debreceni Ady Endre Gimnázium, székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium, kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző, székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum, szovátai Sófalvi Illyés Lajos Általános Iskola és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum).
Megosztott első díjat kapott Buna Blanka Boróka (Bod Péter) és Makó Adrien (Benedek Elek). Második helyezést ért el Orbán Klára (Kőrösi), őt követte Jene Zsófia (Ady Endre). Különdíjban részesült Horvát Zsuzsa (Bod Péter), Bende Tímea (Kőrösi) és András Zsuzsanna (Bod Péter).
Emellett a Városi Művelődési Házban megtekinthették a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad előadásában Karinthy Frigyes A teknősbéka című darabját.
A konferencián elhangzottak és a megörökített pillanatok egy kiadvány formájában fognak megjelenni a közeljövőben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. október 16., 12:05
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Mit olvasanak vagy tanuljanak ha nincs egy rendes könyv csak wass albert lehet az jo de en nem talaltam.Lehet szep olvasni de nem tanulni.Meg egy könyvtarat se tudnak elrendezni. Aki vissza dob valakinek a velemenyet es nehezen irja hogy ne tudjak a mas velemenyet csak zseniknek mindt maguk.

  • User
    Dátum: 2018. október 17., 18:02
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Nem dicsekvésből, de nekem kb.1200 könyvem van a könyvtáramban..viszont ez a modern irodalom nem ér bolhafingot se….Karinthy Frigyestől pedig ajánlom a Capilláriát, az egy igazi nem is annyira disztópia