A Mácsafej zenekar jubileumi koncertje Fotó: Codra Botond

Tavasszal ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar. Alapítójával, Márk Attila „erdélyi daltulajdonossal” a kezdetekről és az eddig megtett útról beszélgettünk.

– Hogyan állt össze az együttes?
– Tíz évvel ezelőtt az épp esedékes brassói fellépésem előtt a szervezők arra kértek, hogy ne csak egymagam énekeljek egy szál gitár kíséretében. Ezért fordultam sepsiszentgyörgyi zenész barátaimhoz, akikkel együtt szólaltattuk meg néhány szerzeményemet. A siker láttán pedig úgy éreztük, kár lenne abbahagyni a közös zenélést, és a folytatás mellett döntöttünk.

– Mi volt a folytatás?
– A Ferencz Csabával, Ticuşan Jánossal, Ségercz Ferenccel és Ferencz Áronnal való együttzenélés során lassan kialakult a zenekar arculata. Fellépéseink után sok biztatást kaptunk, ami megerősített abbéli hitünkben, hogy aminek nekikezdtünk, azt tovább kell vinni. Első lemezünk Álmodj kis galambom címmel jelent meg 2012 decemberében, és egy méltatlanul elfeledett hétfalusi csángóköltő, Zajzoni Rab István általunk kiválasztott verseinek a megzenésített változata található rajta. Engem a szerzőjükről elnevezett díjjal jutalmaztak érte, amit azonban a zenekar sikerének tekintek, hiszen közös munka eredménye volt. Nemsokára változott a csapatunk összetétele, ugyanis a pásztorfurulyán, illetve különböző fúvós hangszereken játszó Ségercz Ferenc távozott, helyébe Gábor Szabolcs szoprán szaxofonos lépett. Ugyanakkor a nagybőgős Vitályos Lehel is csatlakozott hozzánk, Ferencz Áron pedig átült a nagydobok mellé. Mindezek hangzásváltást vontak maguk után, ezért a továbbiakban kissé jazzes hangszínt ütöttünk meg.

– Így alakult ki tehát a Mácsafej zenekar mostani hangzásvilága… Mi volt a következő lépés?
– Kolcsár József színművésszel kiegészülve belevágtunk A dolgokról egy földi szellemnek című, Fekete Vince és Szilágyi Domokos verseiből álló műsor összeállításába, amely Ferencz Csaba kollégám szerzeményeire épül, de színházi előadásként is megállja a helyét. Közel félszázszor játszották, elsősorban a kézdivásárhelyi színházban, de Háromszék, Erdély és Magyarország számos helységében, valamint iskolákban is megfordultunk vele. Egy részletével pedig a Versünnep kategóriadíját is megnyertük Budapesten. Mindezek hozamaként pedig a nevünk ismertté vált, és az idén több európai nagyvárosba is meghívást kaptunk, amelyeknek, remélem, eleget tudunk tenni.

– A kezdetektől zenésítenek meg és játszanak verseket?
– Jómagam, már 30 esztendeje, tizenegy egyéni lemezem jelent meg az évek során, de Ferencz Csaba is ezt cselekedte saját szórakoztatására, ezért kettőnk találkozása a vers és zene égisze alatt történt. És a zenekar is kizárólag csak hangszerelt verseket adott és ad elő.

– Az elmúlt évtized alatt mit tapasztaltak, ez a fajta művészet érdekli-e a közönséget?
– Rétegmuzsikát játszunk, ami a társadalomnak csak egy bizonyos részét érdekli, melynek tagjai azonban keresik a lemezeinket, és rendszeres résztvevői az előadásainknak is. A Fekete–Szilágyi összeállítással diákelőadásokat is tartottunk, és azt tapasztaltuk, hogy megdöbbentő csendben, nagy érdeklődéssel követték.

– Mit szeretne még elmondani az olvasóinknak?
– Vannak elképzeléseink, terveink. Ugyanakkor tisztelettel arra kérek mindenkit, hogy szeressék a verset, a jó muzsikát és a jó bort, mert ez a három együtt harmóniát teremt, értékes gondolatokat szül, és erre a szellemi táplálékra mindannyiunknak szüksége van.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

Vágta-szilánkok

A Székely Vágtán forgolódva lehetett hallani egy-két jó kiszólást a résztvevők, illetve a szervezők részéről. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Teltházas könyvbemutató

Amint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, Nagyajtán szombaton szép, napsütéses időben kezdték a falunapokat a falu központi parkjában felállított színpad előtt. Pánczél Károly képviselő ajándékot is hozott: egy vándorbölcsőt, a falunapok szombat délután szórakoztató programokkal folytatódtak. A faluünnep második napjának legfontosabb eseményét pedig egy könyvbemutató képezte, melyre az unitárius papilakhoz tartozó Áldás Házában kerítettek sort a szervezők a délelőtti ünnepi istentisztelet után.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerdán 16:45 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (amerikai családi animációs film, 97 perc, 2018, r. sz.), 17:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, r. f.), 18:45 Sicario 2. – A zsoldos (olasz-amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018, r. f.), 19:00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 21:00 Haverok harca […]

Román verseskötetet írt

Három éve jelent meg a kovásznai Ignácz Rózsa Irodalmi Klub közbenjárásával a helyi Tóth Mónika első verseskötete Soványít hiányod címmel, pár hete, mint kiderült, újabb kötet látott napvilágot, ezúttal románul, Tu ești roua dimineții címmel, elsősorban a román olvasóközönség számára.

Rakpart a Besenyői-tavon

Új, tartalmasnak ígérkező fesztivállal bővül a háromszéki rendezvénykínálat. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés által szervezett Rakpart Nyári Fesztivál július 19–21. között várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat a Besenyői-tó partján.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Öt nap jutalomtáborozás

Július 18–22. között hatodik alkalommal rendez olvasó- és kézművestábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár háromszéki diákoknak.

Előadások Zabolán

A Kriza János Néprajzi Társaság ebben az évben is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos egyetemisták nyári szakgyakorlatát és terepmunkáját, aminek zárásaként néprajzi előadásokat tartottak pénteken.

Böszörményi Zoltán Kovásznán

Aradi származású erdélyi költő, író, a Nyugati Jelen napilap, valamint az Irodalmi Jelen folyóirat tulajdonosa, és egyben Monte Carlóban élő milliárdos Böszörményi Zoltán nemrég Kovásznán mutatta be kötetét, ismerőse, Gazda József meghívására. Mi a költészetéről és milliárdos tevékenységéről kérdeztük.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Kóborló, vándorló

A huszonhatodik Incitato Művésztábor során készült alkotásokból nyílt kiállítás tegnap az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A változatos technikával készített kóborló, vándorló tematikájú alkotások augusztus 26-ig tekinthetők meg.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma: 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. animációs film, rom. szink.); 16.45 A Hangya és a Darázs (ang. –am. akciófilm); 18.30 Haverok harca (am. vígjáték); 19.00 Budapest Noir (magyar krimi); 20.30 A hely (ol. vígjáték); 21.00 Felhőkarcoló (am. akciófilm, 102 p.). * Szombat: 11.00 Jönnek a kacsák (am.–kínai animációs […]

Táboroznak a döntősök

Ötödik alkalommal szervezték meg az országos szintű, Unikornis nevet viselő nyelvi olimpiát középiskolások számára. A háromszakaszos verseny utolsó, döntő fordulójára a jelenleg Csernátonban zajló nyelvi tábor keretében került sor.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma: 16.00 Sicario 2. – A zsoldos (ol.–am. akcióthriller, 122 p., magy. szinkr.); 16.30 A Hangya és a Darázs (ang.–am. akciófilm, 118 p.); 18.15 Haverok harca (am. vígjáték, 100 p.); 18.45 Könyvklub (am. vígjáték, 104 p., magy. szinkr.); 20.15 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 p.); 21.00 A Hangya és a Darázs. KONFERENCIA A […]