A Mácsafej zenekar jubileumi koncertje Fotó: Codra Botond

Tavasszal ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Mácsafej zenekar. Alapítójával, Márk Attila „erdélyi daltulajdonossal” a kezdetekről és az eddig megtett útról beszélgettünk.

– Hogyan állt össze az együttes?
– Tíz évvel ezelőtt az épp esedékes brassói fellépésem előtt a szervezők arra kértek, hogy ne csak egymagam énekeljek egy szál gitár kíséretében. Ezért fordultam sepsiszentgyörgyi zenész barátaimhoz, akikkel együtt szólaltattuk meg néhány szerzeményemet. A siker láttán pedig úgy éreztük, kár lenne abbahagyni a közös zenélést, és a folytatás mellett döntöttünk.

– Mi volt a folytatás?
– A Ferencz Csabával, Ticuşan Jánossal, Ségercz Ferenccel és Ferencz Áronnal való együttzenélés során lassan kialakult a zenekar arculata. Fellépéseink után sok biztatást kaptunk, ami megerősített abbéli hitünkben, hogy aminek nekikezdtünk, azt tovább kell vinni. Első lemezünk Álmodj kis galambom címmel jelent meg 2012 decemberében, és egy méltatlanul elfeledett hétfalusi csángóköltő, Zajzoni Rab István általunk kiválasztott verseinek a megzenésített változata található rajta. Engem a szerzőjükről elnevezett díjjal jutalmaztak érte, amit azonban a zenekar sikerének tekintek, hiszen közös munka eredménye volt. Nemsokára változott a csapatunk összetétele, ugyanis a pásztorfurulyán, illetve különböző fúvós hangszereken játszó Ségercz Ferenc távozott, helyébe Gábor Szabolcs szoprán szaxofonos lépett. Ugyanakkor a nagybőgős Vitályos Lehel is csatlakozott hozzánk, Ferencz Áron pedig átült a nagydobok mellé. Mindezek hangzásváltást vontak maguk után, ezért a továbbiakban kissé jazzes hangszínt ütöttünk meg.

– Így alakult ki tehát a Mácsafej zenekar mostani hangzásvilága… Mi volt a következő lépés?
– Kolcsár József színművésszel kiegészülve belevágtunk A dolgokról egy földi szellemnek című, Fekete Vince és Szilágyi Domokos verseiből álló műsor összeállításába, amely Ferencz Csaba kollégám szerzeményeire épül, de színházi előadásként is megállja a helyét. Közel félszázszor játszották, elsősorban a kézdivásárhelyi színházban, de Háromszék, Erdély és Magyarország számos helységében, valamint iskolákban is megfordultunk vele. Egy részletével pedig a Versünnep kategóriadíját is megnyertük Budapesten. Mindezek hozamaként pedig a nevünk ismertté vált, és az idén több európai nagyvárosba is meghívást kaptunk, amelyeknek, remélem, eleget tudunk tenni.

– A kezdetektől zenésítenek meg és játszanak verseket?
– Jómagam, már 30 esztendeje, tizenegy egyéni lemezem jelent meg az évek során, de Ferencz Csaba is ezt cselekedte saját szórakoztatására, ezért kettőnk találkozása a vers és zene égisze alatt történt. És a zenekar is kizárólag csak hangszerelt verseket adott és ad elő.

– Az elmúlt évtized alatt mit tapasztaltak, ez a fajta művészet érdekli-e a közönséget?
– Rétegmuzsikát játszunk, ami a társadalomnak csak egy bizonyos részét érdekli, melynek tagjai azonban keresik a lemezeinket, és rendszeres résztvevői az előadásainknak is. A Fekete–Szilágyi összeállítással diákelőadásokat is tartottunk, és azt tapasztaltuk, hogy megdöbbentő csendben, nagy érdeklődéssel követték.

– Mit szeretne még elmondani az olvasóinknak?
– Vannak elképzeléseink, terveink. Ugyanakkor tisztelettel arra kérek mindenkit, hogy szeressék a verset, a jó muzsikát és a jó bort, mert ez a három együtt harmóniát teremt, értékes gondolatokat szül, és erre a szellemi táplálékra mindannyiunknak szüksége van.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:

Ajánló

A közös alkotás jegyében

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál 6. kiadása, az előzőekhez hasonlóan újból kihozta a művészetet az utcára, a közterekre és falakra. A fesztiválon 35 esemény és 7 workshop zajlott szeptember 13–16. között, 12 különböző helyszínen. Sepsiszentgyörgy főterén 5 féle program, gólyalábazás, óriásbuborék és ledzsonglőr show, 3D-mapping és számos koncert szórakoztatta a gyerekeket, fiatalokat.

Ajánló

SZÍNHÁZ A Tamási Áron Színházban ma és holnap 19 órától a kamarateremben Yasmina Reza: Művészet – a kézdivásárhelyi Városi Színház vendégelőadása tekinthető meg.   MŰVÉSZ MOZI *Ma: 16.45 Luis és a Zűrlények (német animációs vígjáték, r. sz., 86 p.); 17.00 Luis és a Zűrlények (m. sz.); 18.15 Szelíd teremtés (fr. dráma, 160 p.); 19.00 Predator […]

Színpadon a nagy háború

Büszkeség és alázat, vidámság és szomorúság, remény és csüggedtség, öröm és bánat, derű és gyász váltogatták egymást a zene ütemére, kavarogtak a dalban, és keltek életre a táncban Sepsiszentgyörgyön, a Háromszék Táncegyüttes kedd esti évadnyitó bemutatóján.

Akikre büszkék lehetünk

Hat erdélyit részesített rangos állami kitüntetésben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a magyarságért vállalt hivatásuk és a közösségért kifejtett tevékenységük elismeréseként. A díjakat a kitüntetettek kedden este vehették át Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán.

A múlt értékei és borzalmai

Serdült Benke Éva legújabb, Gerinceltörésben című könyve a kommunista diktatúra ember- és léleknyomorító, erkölcs- és (ön)tudatromboló éveinek szörnyűségeit ismerteti. És teszi ezt megtörtént események dokumentumigényű felelevenítésén keresztül, majd rámutat a pusztulásra ítélt értékrend kialakulásának folyamatára is. Minderről kedd este szerezhettünk tudomást a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

Építészeti szemle Sepsiszentgyörgyön

Szeptember 21-én 16.00 órai kezdettel szabadtéri kiállításmegnyitóra kerül sor Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren. Az arhitectura.6 építészeti szemle Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea megyék építészeti alkotásait bemutató vándorkiállítás mely kétévente kerül megrendezésre a Romániai Építészkamara szervezésében, és az utóbbi két év legjobb építészeti munkáit hivatott bemutatni. A beérkezett munkák díjazásában egy öttagú, szakmailag elismert zsűri dönt, négy építész és […]

Ajánló

MAGYAR SZEMLE-EST Ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartják a budapesti Magyar Szemle folyóirat estjét. A rendezvény keretében S. Király Béla szerkesztő bemutatja az 1927-ben alapított kiadványt, a folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár pedig Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.   SZÍNHÁZ A Tamási Áron […]

A három magyar fohász

A miskolci Tircsné dr. Propper Valéria bölcsészdoktor, nyugalmazott könyvtárigazgató a három magyar fohász, a Himnusz, a Szózat és a Magyar Hiszekegy történetét és üzenetét mutatta be vetített képes előadás formájában hétfőn Kézdivásárhelyen, a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban.

Ki kinek és kinek nem ír?

A PulzArt irodalmi rendezvényeinek sorából kiemelkedve, kissé rendhagyóra sikeredett a vasárnap esti, a Bod Péter Megyei Könyvtárban megtartott író-olvasó találkozó, melynek meghívottja a Kemény írócsalád volt. Bár a beszélgetőpartnerük, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató egy fiktív családlátogatás keretében a nappaliba és dolgozószobába hívatta meg magát és a hallgatóságot, Kemény István költő, író, Szirmay Ágnes író, dramaturg és Kemény Zsófi slammer, író – a standard funkciókat nélkülöző helyiségek hiányában – egy szűk órában teljes életterükbe bepillantást hagytak-adtak.

Ajánló

MAGYAR SZEMLE-EST Szeptember 19-én, szerdán 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartják a budapesti Magyar Szemle folyóirat estjét. A rendezvény keretében S. Király Béla szerkesztő bemutatja az 1927-ben alapított kiadványt, a folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár pedig Szabó Dezső tükrei címmel tart előadást. Az esemény házigazdája Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.   SZÍNHÁZ A […]

Felújították a Meggyeskertet

A Tamási Áron Színház felújítja a 2014/2015-ös évad egyik fontos előadását, a Sardar Tagirovsky-rendezte Meggyeskertet. Csehov klasszikus művét szeptember 22-én 19 órától a nagyteremben láthatja először új köntösben a közönség.

Erdély aranykora a téma

Másodszor hirdetik meg egész Székelyföldön a Jancsó Benedek Történelmi Emlékversenyt, amelynek a 2018/2019-es tanévre szóló kiírása a napokban jelent meg.

Elsőként Erdélyben

A világ szeme elől eldugott, kis falut is be lehet kapcsolni a képzőművészet vérkeringésébe, és az ott született, ezáltal a nevét messze röpítő művek talán az enyészet útjáról is letéríthetik. Ezek a gondolatok a Művészek Atyhai Társasága tárlatának pénteki megnyitóján fogalmazódtak meg bennünk, miután beléptünk a fény és árnyék, hagyományos és modern, fa és fém harmóniáját sugárzó alkotásoknak otthont adó Erdélyi Művészeti Központba (EMŰK).

Megjelent a történelmi vetélkedő kiírása

Másodszor hirdetik meg egész Székelyföldön a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyt, amelynek a 2018/2019-es tanévre szóló kiírása most jelent meg. A magyarországi Jancsó Alapítvány Kovászna Megye Tanácsával, Hargita Megye Tanácsával és Maros Megye Tanácsával közösen hirdeti meg a három székelyföldi megyében tanuló 7-es és 8-os diákoknak szóló versenyt. Az idei verseny témája Erdély aranykora, Bethlen Gábor […]

A közös alkotás jegyében zajlott a hatodik pulzArt fesztivál

A pulzArt kortárs művészeti fesztivál 6-ik kiadása, az előző kiadásokhoz hasonlóan újból kihozta a művészetet az utcára, a közterekre és falakra. Origami foglalkozások zajlottak az ‘56-os emlékparkban, ahol a zsonglőrködés fortélyait is elsajátították az érdeklődők, rövid időre a volt Bodok Szálló és a Tamási Áron Színház homlokzata is megelevenedett. Az előbbin a magyarországi Flock Projekt […]