Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Régi-új értékek a fókuszban

Régi-új értékek a fókuszban Kultúra

A héten ismét összeül Kovászna Megye Értéktár Bizottsága, hogy tavalyi, legutóbbi ülésük óta beérkezett új javaslatokat megtárgyalja, majd az arra érdemeseket továbbterjessze a székelyföldi és erdélyi értéktárakba; végül az arra legérdemesebbeket hungarikumokká választják. Így kaphatnak egy kis plusz figyelmet, netalán majd pénzt is a karbantartásra, felújításra, népszerűsítésre.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ keretében működő értéktár-bizottság elnöke, Szőts-Papp Zsuzsa elmondta, a meglévő kilenc érték mellett a gelencei Árpád-kori templomot, a kilyéni templomot és freskóit, Kőrösi Csoma Sándor életművét, a székelyföldi magyar szablyavívást, de a pálinkafőzés helyi hagyományát is javasolták az értéktárba való felvételre. Jó eséllyel feljuthatnak a hierarchia legfelső fokára, a nemzeti értékként nyilvántartott hungarikum kategóriába a Kőrösi-életmű (amely az UNESCO világemlékezet listáján szerepel), illetve az egységes épületegyüttesként számon tartott, Szent Lászlót ábrázoló freskókat tartalmazó székelyföldi templomok (annál is inkább, mert 2017-et Szent László-emlékévvé nyilvánították).

A már meglévő javaslatok közül a kürtőskalács hamarabb lett hungarikum, mint helyi érték (akkor még ugyanis nem volt kiépítve az értékeket leltározó szervezet), a kulturális örökségként nyilvántartott Székely Nemzeti Múzeum, illetve az épített örökség kategóriában Kézdivásárhely főtere már eljutott az erdélyi értéktárba, a kovásznai Benedek Géza Szívkórházat és az ottani komplex rehabilitációs módszert, valamint a Csomád–Bálványos természetvédelmi területet megyei értékként tartják nyilván. A felsorolt objektumokról a www.repertorium.ro honlapon olvashatnak, illetve ez vezéreli el az érdeklődőt a csatolt, bővebb információt tartalmazó internetes oldalakhoz.

Bár az elmúlt időszakban kevesebbet hallattak magukról, az értékfeltáró munkát népszerűsítő projektek időközben is zajlottak, többek között ennek részeként május közepén egy székelyföldi középiskolásokból (mikós és mikeses diákokból) álló csapat SICer néven képviselte Háromszéket a Kárpát-medencei értékőrző vetélkedőn, amelynek helyszíne a magyar parlament volt. A Szőts-Papp Zsuzsa és Márkosi Márta által felkészített diákok – Csia Katalin Noémi, Dundler Kata, Bancea Mátyás és Fekete Mátyás – hungarikumokról szerzett ismereteik megcsillogtatásával a dicséretes harmadik helyezést érték el, és modern digitális eszközöket tartalmazó csomagot hozhattak haza értékes díjként.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük