Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rajzfilm Luther életéről

Rajzfilm Luther életéről Kultúra

Luther élete álló- és mozgóképeken címmel rendhagyó grafikai tárlaton és vetítésen vehettünk részt kedden a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus-lutheránus Egyházközség gyülekezeti termében. A neves magyar grafikus, Richly Zsolt rajzfilmjét és annak kiállításba rendezett képkockáit Szebeni Zsuzsa színháztörténész értelmezte.
A magyarországi evangélikus egyház megrendelésére a reformáció 500. évfordulójára készíttetett tízrészes rajzfilmsorozatból vetítették le az elkészült öt, egyenként negyedórás epizódot, amelynek teológiai-életrajzi vonatkozásait Zelenák József evangélikus esperes taglalta, műfaji jellegzetességeit Pál Vendel animációs szakértő, művészettörténeti vonatkozásait pedig Jánó Mihály muzeológus és művészettörténész kommentálta. Szebeni Zsuzsa elmondta, elsősorban azért tartotta fontosnak elhozni ezt a kiállítást és rajzfilmet, mert ő maga is küldetésének érzi a hagyományos értékek átörökítését, de a formákat feszegetve, mai köntösben tenné ezt, illetve teszi az említett mű.
A hetvenes éveiben járó Richly Zsolt Balázs Béla-díjas neves rajzfilmrendezőnek, grafikusnak, elismert és érdemes művésznek sikerült a mai kor eszközeivel megjeleníteni bonyolult gondolatokat, kortörténetet, korhangulatot, még a hitviták szellemét is. Pixelációs rajzfilmről beszélünk, mondta Pál Vendel: félig kézzel, félig géppel készült sorozatokról, amelyek megrajzolásán közel harmincfős csapat dolgozott. Helyenként szinte grafittire hajazó, de a több száz éves, középkori bábosok technikáit (egymásra tett képsíkok mozgatása), kollázst is felhasználó, igen sokrétű, gazdag, izgalmas rajzfilmről van szó – magyarázta lelkesen a szakember. Ezt az összetett gondolatiságot csakis ebben a műfajban lehetett ábrázolni, filmen dollármilliós költségvetés kellett volna hozzá – tette hozzá.
– Luther egy korszak lezárását jelzi, noha neki nem volt szándékában reformálni, csupán lényegéhez visszatéríteni a katolikus egyházat, melynek üzletiességét és erkölcstelenségét mélyen elítélte. Híres 95 tételét csak vitaindítónak szánta – egészítette ki Zelenák esperes a történelmi akcióval záródó epizódot, illetve rajzfilmet.
A megrajzolt filmkockákból készült kiállítás, amely a budapesti I. kerületi önkormányzat tulajdona, innen Helsinkibe, illetve skandináviai turnéra megy tovább.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük