Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ráhangolós mozgalom

Július 6-ára ismét meghirdette a Székely Népviselet Napját a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A tavaly útjára indított kezdeményezés keretében reményeik szerint idén is megtelik Székelyföld – és nemcsak – népviseletbe öltözött emberekkel.

„Minden székelyföldi népviselettel rendelkező embert arra biztatunk, hogy ezen a napon öltse magára ruháját vagy annak valamely darabját, és így induljon munkahelyére, ügyeket intézni vagy akár bevásárolni” – olvasható az együttes felhívásában. Azt javasolják, találjanak a résztvevők társakat is a játékhoz, biztassák barátaikat, kollégáikat a viseletek felöltésére.
A Székely Népviselet Napján készült fényképeket be is lehet küldeni, a szervezők várják azokat az ezerszekely@gmail.com e-mail-címre, a fotókat pedig megosztják az együttes Facebook-oldalán. „Szeretnénk meghonosítani a Székely Népviselet Napját, amelynek a célja, hogy az amúgy is ismert, kedvelt székely népviseletet tegyük még inkább népszerűvé” – mondta az együttes támogatásának céljával működő András Alapítvány munkatársa, a szervezők egyike, György Katalin. Kifejtette, emellett a kezdeményezésük azt is maga után vonja, hogy a felhíváshoz csatlakozó emberek kicsit foglalkoznak a viseletükkel, annak darabjaival, családi történeteivel, ezek kapcsán pedig szóba kerülnek a népszokások is. Azt gondolják, a nap egymás jobb megismerésében is segít, ha például két, viseletbe öltözött munkatárs találkozik a folyóson, és rátekint, rákérdez a másik ruhájára, akkor már a származásuk, szokásaik is szóba kerülhetnek. A rendezvény ugyanakkor egyfajta ráhangolódás is a július 7-i Ezer Székely Leány Napjára.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük