Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Özvegyek a Vigadóban

Özvegyek a Vigadóban Kultúra

A kézdivásárhelyi Vigadóban hétfőn mutatták be Slavomir Mrozek Özvegyek című darabját. Az előadásról és nemcsak Daczó Zádor rendezőt faggattuk.
A céhes városbeli Daczó Zádor tavaly diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakán. Egyetemi hallgatóként Kolcsár Józsefnek és Lung László Zsoltnak köszönhetően már esélyt kapott, hogy belekóstoljon az igazi színházi atmoszférába: a tavalyi évadban Martin McDonagh Vaknyugat című pszicho-realista darabját állította színre. Az új hullám képviselője ezúttal abszurd komédiával tért vissza. „Mrozek Özvegyek című darabja kevésbé ismert, ezért a munkafolyamat során sokat kísérleteztünk, nem megadott sémák alapján dolgoztunk”, osztotta meg lapunkkal. Hozzátette, „nem áll szándékunkban megmondani, mi a helyes és mi nem, csupán olyan embertípusokat mutatunk be, akik beleesnek a mai világ csapdáiba. A külvilág nyomására az emberek maszkok, álarcok mögé rejtőznek, nem valós énjüket mutatják, egy olyan képet nyújtanak magukról, amely elnyomja valódi értékeiket. Mi lerántjuk az álarcot róluk”, fejtette ki. A közönség reakciójáról így vélekedett a bemutató után. „A Vaknyugat során bebizonyosodott, hogy a helyi közönség nem csak a szokványos dolgokat értékeli, megvan bennük a nyitottság az újra, és ezúttal ráerősítettek erre”, nyugtázta.
A rendezőt a szereposztásról is kérdeztük. „Kiss László évek óta részt vesz a Városi Színház darabjainak alkotásában, ahogy azt néhány éve Dávid Péter és Gulácsi Zsuzsanna is tette. Belágyi Hanna mesteriző színi- és koreográfia szakos hallgató, mellettük Zsigmond Éva Beáta és Pap Tibor, a Csíki Játékszín művészei működnek közre az előadásban.” Hozzátette, „bár én vagyok a darab rendezője, az előadás egy közös munkafolyamat eredménye, beleértve a jelmezeket (Hodor Barbara, Pinti Anasztázia, KreaKids stúdió) és a díszleteket (Orbán Levente) készítő személyeket, a dramaturgot (Marthi Szilárd) és a súgót (Veress Emőke) is.
A Daczó Zádor vezette kézdivásárhelyi Macskakő színjátszó csoport nemrég mutatta be a Teremtéselmélet című darabot. „A gyerekek ötleteiből összegyúrva próbáltuk a saját teremtéselméletünket megszülni Zemba Ákos segítségével, aki videóprojekciókkal tette színesebbé az előadást.” Megjegyezte, a Macskakővel nem az a cél, hogy a színművészeti egyetemre készítsenek elő diákokat. „Bízom benne, hogy életük során hasznát vehetik az itt elsajátítottaknak, és itt nem feltétlenül a színészi készségekre gondolok. Próbálom elérni, hogy legyenek nyitottak, ne mástól várjanak megoldásokat, találják meg a számukra legmegfelelőbb területeket, és küzdjenek az álmaikért”, summázott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük