Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ötven fontos könyv

Ötven fontos könyv Kultúra

Pénteken Kemény István József Attila-díjas íróval, költővel is találkozhattak Sepsiszentgyörgy irodalombarátai a Bod Péter Megyei Könyvtárban. A Háromszék fővárosában immár negyedszer megforduló budapesti szerzőt Szegő János irodalomkritikus faggatta frissen megjelent, Lúdbőr címet viselő esszékötetéről.

Témaválasztásának, valamint lényegre törő fogalmazásmódjának köszönhetően Kemény István olvasói több nemzedékhez tartoznak – állapította meg Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. És hogy ebben fikarcnyit sem tévedett, a közönség korbeli összetétele fényesen igazolta.

Amint Keménytől már a találkozó elején megtudhattuk, elsősorban költőnek tartja magát, azonban az utóbbi 10–15 évben mondanivalóját esszékben is megfogalmazta. Szegő véleménye szerint nem véletlenül, ugyanis amint a legújabb kötetéből is kiderül, ez a műfaj az életrajzi jegyzettől, a vallomáson, elemzésen, polémián, tárcán és publicisztikán át a novella határát súroló rövid történetig több lehetőséget rejt magában. A szerző pedig él is vele, hiszen témái széles skálán mozognak. Merít a Bibliából, valamint Ady, Vörösmarty és Zrínyi, de a sakkvilágbajnok Bobby Fischer életéből is.

Ha viszont az író szépirodalmi ízlésére, gondolkodásmódjára, netán politikai elveire vagyunk kíváncsiak, akkor elég, ha felütjük az Ötven pillér című fejezetet, melyben az általa legtöbbre értékelt ötven könyvről fejti ki a véleményét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük