Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyitott emberekből olvastunk

Nyitott emberekből olvastunk Kultúra

Tartalmas rendezvényt szervezett múlt héten a házasság hete alkalmából a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség. A rendezvényt nyitó és záró, ünnepélyes istentiszteletek között előadások, játékos önismereti estek, őszinte vallomások vetettek fel a résztvevőkben továbbgondolásra késztető kérdéseket, illetve nyújtottak nagyfelismerés-élményt.

Pál Tünde hitoktató meghívására múlt hétfőn Bustya János szentkirályi református lelkipásztor boncolgatta, a nemi identitás hol bicsaklott meg, vajon meddig mehetünk el a liberális szabadságjogok biztosításában, ha már a gyermek azt is megválaszthatja, akar-e felnőtt lenni, mert ha nem, szedhet gyógyszert (egyes országokban), vagy megválaszthatja a saját nemi hovatartozását. A nagy zavarban a Biblia családmodellje a biztos pont – mondta.

Kedden Bíró Attila árkosi és Farkas Izolda szentkirályi unitárius lelkészek játékos estjén a házasfelek empátiával, egymás befolyásolásával és vágyaival kapcsolatos tapasztalatokat szerezhettek egy mese keretébe helyezkedve. Szerdán Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuták beszéltek a családon belüli kommunikációról, valamint arról, hogy a legjobb örökség egy jó párkapcsolati minta. Minden olvasmánynál élménydúsabb volt a házasság arcainak kinevezett négy házaspár legkülönfélébb élettapasztalatait meghallgatni csütörtökön: az ismerkedésről és mélypontokról, a kései gyermekvállalás előnyeiről, a kislakásban szorongás felemelő oldaláról és a gyermek elvesztése utáni felállásról.

Pénteken Szalay Zsuzsa udvarhelyi pszichológus a nemi szerepekről értekezve elmondta: valami zavar van a hagyományos nemi identitással. Ezt az is jelzi, hogy egyre gyakoribb a meddőség nőknél, férfiaknál egyaránt. A gyermeknek az első három évben kijár az ellenkező nemű szülőtől a királyt, királylányt megillető csodálat ahhoz, hogy a későbbiekben érvényesíteni tudják a nőiség, férfiasság princípiumait (befogadás, változékonyság, illetve alkotás, stabilitás).

A hetet gyertyafényes vacsora zárta, ahol immár név szerint is megismerhették egymást a résztvevők. „A fogyasztói társadalom az ember individualizmusát nevelgeti-erősíti, hiszen a vásárlók után könyveli a hasznot” – mondta a záró istentiszteleten Kovács István szentgyörgyi unitárius lelkész, aki maga is állandó, aktív résztvevője volt a fenti szemlélettel szembemenő esti programoknak.

Pál Tünde hitoktató azzal a meggyőződéssel fogott neki a házasság hete szervezésének, hogy előbb-utóbb mindenkiben kihajtanak, feltámadnak azok az ismeretek, jó felismerésekre vezetnek a kérdések, amelyeket innen visznek haza. Hiszen egyébként alig hallunk arról, hogyan kell kiegyensúlyozott emberi kapcsolatokban élni. Kár, hogy az a korosztály, mely a legjobban rászorul arra, hogy a napi hajtásban éltető energiákkal táplálja a házasságát, azaz a gyermeket nevelő harmincasok, negyvenesek igen kis számban jutottak el a minden résztvevőt valóban tartalmas útravalóval felruházó rendezvényre.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük