A feldobolyi középkori templom feltárt alapjai

Az európai értékként nyilvántartott segesvári vár falának omlása aggodalmakat ébresztett saját épített örökségünk sorsát illetően is. Ennek jelenlegi állapotáról Bordi Zsigmond Lorándot, a Kovászna megyei Művelődési Igazgatóság munkatársát kérdeztük.
Elmondta, jelenleg a szacsvai templom tekinthető a legveszélyeztetettebb állapotban levő műemléknek, ugyanis a gombafertőzés megtámadta a padlózatát és a falakra is átterjedt. A fertőzött faanyagot és vakolatot eltávolították, így derült ki, hogy a falazatban nagyméretű repedések jelentek meg, amelyek az épület stabilitását is veszélyeztetik. Most szünetelnek a munkálatok, szükséges a fal huzamosabb szellőzése is. Amennyiben meglesz a felújítási munkálatokra szükséges pénz (az eddigieket a rétyi önkormányzat és a megyei tanács finanszírozta), itt is folytatódhat a renoválás.
Noha a megyei Művelődési Igazgatóság folyamatosan ellenőrzi a műemlékek (és emlékművek) állapotát, az esetleges veszélyeztetettséget a tulajdonosoknak is kellene jelezniük, de erre nem mindig kerül sor, több okból. Ha megtennék, az igazgatóság helyszíni szemléje után sor kerülhet a felújítási (vagy állagmegőrzési) munkálatokra. Az ehhez kellő terveket, amelyek tartalmazzák a beavatkozás szükségességét alátámasztó tanulmányt is, csak akkreditált építészek készíthetik el. A tanulmányokat viszont a fenntartók (többnyire a helyi polgármesteri hivatalok vagy egyházak) a saját költségükön kellene elvégeztessék. Ráadásul a megyében kevés az ilyen a munkára felhatalmazott szakember, jelenleg csak Benczédi Sándor, Fekete Márta és Bodor Csaba műépítészek jogosultak erre.
Műemlék elhanyagolásáért jelenleg az ACR ellen folyik büntetőeljárás, mert a tulajdonában levő szentgyörgyi, volt vágóhídi épület vészesen elhanyagolt állapotban található. A megsemmisülés fenyegeti, ha a közeljövőben nem fognak neki legalább az állagmegőrzésnek.
A műemlékek felújítási munkálatainak java része pályázatokból valósul meg. A Székely Nemzeti Múzeum, a dálnoki református és a nagyajtai unitárius templom esetében az európai uniós pénzeket már meg is ítélték, a pályázók fellebbeztek a szentgyörgyi református vártemplom esetében, illetve a kantai minorita rendház, az kézdivásárhelyi egykori katonaiskola nem teljesítette a szükséges pontszámot – közölte Bordi Zsigmond Loránd.
A magyarországi Teleki Alapítvány támogatásával pályázati pénzekből is kivitelezhetőek a műemlékfelújítások, bizonyítják a feldobolyi református és a kökösi unitárius templomnál folyó jelenlegi munkálatok.
Nálunk nincs olyan templom, mely híveinek elvándorlása, kihalása miatt lenne pusztulófélben, csak a Márkosfalvába olvadt Mátisfalva református temploma van pillanatnyilag használaton kívül, de egyre jellemzőbb, hogy azokat (anyaországi) kulturális egyesületek próbálják kibérelni és turisztikai célokra hasznosítani (legutóbb például a mátisfalvi református templom iránt volt ilyen jellegű érdeklődés) – mondta a Művelődési Igazgatóság szakembere.
Csurran-cseppen tehát pénz, de mégiscsak a közösség fennállása (lenne) az épített örökség megőrzésének a legjobb biztosítéka.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. február 14., 20:32
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Kezdivasarhely polgarmesteri hivatala csodbe jutott a megemelt fizetesek miatt? Mi mas lehet a magyarazatt,ha nincs egy par lejuk hogy a Kaszarnya epuletere vegyenek 1-egy-meter csovet-csatorna-inkabb mossa a viz a teglafalat.Az epitett oroksegunket elakarjatok tuntetni vegleg,MIERT??????

Ajánló

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Péntek 16.30 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (am. r. sz.); 16.45 A Hangya és a Darázs (an.-am.); 18.30 Mamma Mia! Sose hagyjuk abba (am.); 19.00 Felhőkarcoló (am.); 20.45 Haverok harca (am.); 21.00 Budapest Noir (magyar). Szombat 11.00 Jönnek a kacsák (am.); 11.00 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (r. sz. […]

Falunapokra készül Köpec

A hétvégén falunapokat tartanak Köpecen. A közzétett program szerint szombat reggel 8 órától a gyülekezést a templomkertben tartják, ahonnan fúvószenekari kísérettel vonulnak a sportpályára az ünneplők, ahol többek között rönkvágó versenyen, fogatos és szekeres ügyességi versenyen, vagy lovak általi rönkhúzásban mérhetik össze ügyességüket a gazdák.

Mondák földjén

A mondák csodálatos világába kalauzolták a mintegy harminc résztvevőt az Egyenlő Esélyekért és a Háromszéki Népfőiskola Egyesületek által szervezett táborban a vezetők és a meghívott előadók. A Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és a Kézdivásárhelyi Önkormányzat támogatásának köszönhetően a jelentkezők a táborozás költségének csak egy részét fizették. Az öt-nyolc osztályos gyerekek egy része […]

Önkéntesek Amerikából

Immár kilencedik éve tartják az angol nyelvű bibliatábort a sepsiszentgyörgyi, Károlyi Gáspár Alapítvány székhelyén. A péntekig tartó ingyenes táborba 12 év fölöttiek jelentkezhetnek, különböző játékokban és órákon vehetnek részt. A tábor célja az, hogy az angol nyelvet tanítsák, és Isten igéjét belopják a gyerekek szívébe. Az órákat amerikai önkéntes oktatók tartják, helyi önkéntes fordítók segítségével.

Pörgő évad

Minden szempontból színes és tartalmas évadot tudhat maga mögött a Háromszék Táncegyüttes. Az egyik legnépszerűbb hazai hivatásos társulat a 2017/2018-as szezonban két bemutatóval várta közönségét, illetve összesen 85 alkalommal állt színpadra Erdély és Magyarország különböző településein.

Vágta-szilánkok

A Székely Vágtán forgolódva lehetett hallani egy-két jó kiszólást a résztvevők, illetve a szervezők részéről. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.

Teltházas könyvbemutató

Amint arról hétfői lapszámunkban beszámoltunk, Nagyajtán szombaton szép, napsütéses időben kezdték a falunapokat a falu központi parkjában felállított színpad előtt. Pánczél Károly képviselő ajándékot is hozott: egy vándorbölcsőt, a falunapok szombat délután szórakoztató programokkal folytatódtak. A faluünnep második napjának legfontosabb eseményét pedig egy könyvbemutató képezte, melyre az unitárius papilakhoz tartozó Áldás Házában kerítettek sort a szervezők a délelőtti ünnepi istentisztelet után.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Szerdán 16:45 Hotel Transylvania 3. – Szörnyen rémes vakáció (amerikai családi animációs film, 97 perc, 2018, r. sz.), 17:00 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018, r. f.), 18:45 Sicario 2. – A zsoldos (olasz-amerikai akcióthriller, 122 perc, 2018, r. f.), 19:00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017, r. f.), 21:00 Haverok harca […]

Román verseskötetet írt

Három éve jelent meg a kovásznai Ignácz Rózsa Irodalmi Klub közbenjárásával a helyi Tóth Mónika első verseskötete Soványít hiányod címmel, pár hete, mint kiderült, újabb kötet látott napvilágot, ezúttal románul, Tu ești roua dimineții címmel, elsősorban a román olvasóközönség számára.

Rakpart a Besenyői-tavon

Új, tartalmasnak ígérkező fesztivállal bővül a háromszéki rendezvénykínálat. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Fejlődés által szervezett Rakpart Nyári Fesztivál július 19–21. között várja a kikapcsolódni vágyó fiatalokat a Besenyői-tó partján.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]

Öt nap jutalomtáborozás

Július 18–22. között hatodik alkalommal rendez olvasó- és kézművestábort a csernátoni Haszmann Pál Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár háromszéki diákoknak.

Előadások Zabolán

A Kriza János Néprajzi Társaság ebben az évben is a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban szervezte meg a néprajz szakos egyetemisták nyári szakgyakorlatát és terepmunkáját, aminek zárásaként néprajzi előadásokat tartottak pénteken.

Böszörményi Zoltán Kovásznán

Aradi származású erdélyi költő, író, a Nyugati Jelen napilap, valamint az Irodalmi Jelen folyóirat tulajdonosa, és egyben Monte Carlóban élő milliárdos Böszörményi Zoltán nemrég Kovásznán mutatta be kötetét, ismerőse, Gazda József meghívására. Mi a költészetéről és milliárdos tevékenységéről kérdeztük.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Kedden: 16.45 A Hangya és a Darázs (angol–amerikai akciófilm, 118 perc, 2018); 16.45 Szicíliai kísértettörténet (olasz–francia–német filmdráma, 122 perc, 2017); 18.45 Felhőkarcoló (amerikai akciófilm, 102 perc, 2018., magyar szinkronnal); 19.00 Haverok harca (amerikai vígjáték, 100 perc, 2018.); 21.00 Budapest Noir (magyar krimi-dráma, 95 perc, 2017); 21.00 Sicario 2. – A zsoldos (olasz–amerikai akcióthriller, […]