A feldobolyi középkori templom feltárt alapjai

Az európai értékként nyilvántartott segesvári vár falának omlása aggodalmakat ébresztett saját épített örökségünk sorsát illetően is. Ennek jelenlegi állapotáról Bordi Zsigmond Lorándot, a Kovászna megyei Művelődési Igazgatóság munkatársát kérdeztük.
Elmondta, jelenleg a szacsvai templom tekinthető a legveszélyeztetettebb állapotban levő műemléknek, ugyanis a gombafertőzés megtámadta a padlózatát és a falakra is átterjedt. A fertőzött faanyagot és vakolatot eltávolították, így derült ki, hogy a falazatban nagyméretű repedések jelentek meg, amelyek az épület stabilitását is veszélyeztetik. Most szünetelnek a munkálatok, szükséges a fal huzamosabb szellőzése is. Amennyiben meglesz a felújítási munkálatokra szükséges pénz (az eddigieket a rétyi önkormányzat és a megyei tanács finanszírozta), itt is folytatódhat a renoválás.
Noha a megyei Művelődési Igazgatóság folyamatosan ellenőrzi a műemlékek (és emlékművek) állapotát, az esetleges veszélyeztetettséget a tulajdonosoknak is kellene jelezniük, de erre nem mindig kerül sor, több okból. Ha megtennék, az igazgatóság helyszíni szemléje után sor kerülhet a felújítási (vagy állagmegőrzési) munkálatokra. Az ehhez kellő terveket, amelyek tartalmazzák a beavatkozás szükségességét alátámasztó tanulmányt is, csak akkreditált építészek készíthetik el. A tanulmányokat viszont a fenntartók (többnyire a helyi polgármesteri hivatalok vagy egyházak) a saját költségükön kellene elvégeztessék. Ráadásul a megyében kevés az ilyen a munkára felhatalmazott szakember, jelenleg csak Benczédi Sándor, Fekete Márta és Bodor Csaba műépítészek jogosultak erre.
Műemlék elhanyagolásáért jelenleg az ACR ellen folyik büntetőeljárás, mert a tulajdonában levő szentgyörgyi, volt vágóhídi épület vészesen elhanyagolt állapotban található. A megsemmisülés fenyegeti, ha a közeljövőben nem fognak neki legalább az állagmegőrzésnek.
A műemlékek felújítási munkálatainak java része pályázatokból valósul meg. A Székely Nemzeti Múzeum, a dálnoki református és a nagyajtai unitárius templom esetében az európai uniós pénzeket már meg is ítélték, a pályázók fellebbeztek a szentgyörgyi református vártemplom esetében, illetve a kantai minorita rendház, az kézdivásárhelyi egykori katonaiskola nem teljesítette a szükséges pontszámot – közölte Bordi Zsigmond Loránd.
A magyarországi Teleki Alapítvány támogatásával pályázati pénzekből is kivitelezhetőek a műemlékfelújítások, bizonyítják a feldobolyi református és a kökösi unitárius templomnál folyó jelenlegi munkálatok.
Nálunk nincs olyan templom, mely híveinek elvándorlása, kihalása miatt lenne pusztulófélben, csak a Márkosfalvába olvadt Mátisfalva református temploma van pillanatnyilag használaton kívül, de egyre jellemzőbb, hogy azokat (anyaországi) kulturális egyesületek próbálják kibérelni és turisztikai célokra hasznosítani (legutóbb például a mátisfalvi református templom iránt volt ilyen jellegű érdeklődés) – mondta a Művelődési Igazgatóság szakembere.
Csurran-cseppen tehát pénz, de mégiscsak a közösség fennállása (lenne) az épített örökség megőrzésének a legjobb biztosítéka.

Névtelen hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Facebook hozzászólások:
  • User
    Dátum: 2018. február 14., 20:32
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Kezdivasarhely polgarmesteri hivatala csodbe jutott a megemelt fizetesek miatt? Mi mas lehet a magyarazatt,ha nincs egy par lejuk hogy a Kaszarnya epuletere vegyenek 1-egy-meter csovet-csatorna-inkabb mossa a viz a teglafalat.Az epitett oroksegunket elakarjatok tuntetni vegleg,MIERT??????

Ajánló

A Középvíz utcában kereszt őrzi emlékét

Az oklevelek tanúsága szerint 1462-ben Mátyás király Sepsiszentgyörgyön, öt évvel később pedig Baróton is megfordult. Erre abból az alkalomból tartottuk fontosnak emlékeztetni, hogy ma ünnepeljük a magyar történelem egyik legsikeresebb uralkodója születésének 575. évfordulóját.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI * Ma 16 órától Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 16.15 Hihetetlen történet az óriás körtéről (dán animációs film, m. sz., 80 p.); 18.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 18.30 A Pentagon titkai (am. krimi, 115 p.); 20.30 A Pentagon titkai (m. sz.); 21.00 A víz érintése (am. dráma, 123 p.). * […]

Hányatott sorsú tanár és alkotó

Berde Mária (1889–1949) írónő alakjáról és pályájának alakulásáról rántotta le a feledés fátylát dr. Molnár Szabolcs irodalomtörténész, a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum népes közönsége előtt. A földi létből történt távozásának 69. évfordulójára (február 20.) való tekintettel a tanár úr az írónő egyetemi leckekönyvének adományozásával gazdagította a múzeum kincsestárát.

Bálványosfürdő régi illusztrációkon

A Bodoki-, a Torjai- és a Csomád-hegység között 800 m körüli tengerszint feletti magasságban létesült mai Bálványosfürdő már kialakulásának idején teljesítette a kulturált fürdőélet fenntarthatóságának olyan követelményeit, mint a gyógyhatású ásványvizek és gázfeltörések gazdagsága, a szép táj, kedvező éghajlati viszonyok, valamint befektető személy jelentkezése. Alább pár korabeli illusztráció révén idézzük fel a fénykorát. A különösképpen […]

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p); 18.15 Szólíts a neveden (ol.–fran.–braz.–am. romantikus dráma, 132 p.); 18.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma, m. sz.); 20.45 A szabadság ötven árnyalata; 21.00 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.). BORVACSORA A somlói borvidék legjobb nedűit hozza el […]

Petőfi, az örök fiatal

Mintha több ember életét élte volna 26 éve alatt – mondta házi­gazdaként Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója a költőről a 10. nemzetközi felolvasó-maratonhoz csatlakozó kedd esti sepsiszentgyörgyi rendezvény felvezetéseképpen.

Küzdelem a megmaradásért

Románia megkaparintásának első pillanatától gyarmatként kezelte Erdélyt, és minden rendelkezésére álló eszközzel az ott élő magyar nemzeti közösség ellehetetlenítésén munkálkodott – derült ki Bárdi Nándor történésznek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban elhangzott, adatokkal sűrűn tűzdelt, vetített képes előadásán.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 16.30 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 18.15 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). SZÍNHÁZ Az M Studio Mozgásszínház február 22-én, csütörtökön 19 […]

A széppróza napja Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Írószövetség javaslatára idéntől Jókai Mór születésnapja (február 18.) egyben a magyar széppróza napja is Kárpát-medence-szerte. E nemes kezdeményezést támogatván, az Erdélyi Magyar Írók Ligája három erdélyi városban szervezett felolvasóestet.

Gleccserek, vulkánok, trollok

Hétfőn este megtelt a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-terme Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatóján. Ez egyszerre a nagy tudású, színes egyéniségű előadó és a titokzatos, ezerarcú szigetország érdeme.

Ajánló

MŰVÉSZ MOZI Ma 16 órától A Viszkis (magy. akciófilm, 126 p.); 16.30 A szabadság ötven árnyalata (am. romantikus dráma); 18.30 Fantomszál (am. dráma, 130 p.); 18.45 Szellemek háza (auszt.–am. horror, 90 p.); 20.30 Fekete Párduc (am. akciófilm, 134 p.); 21.00 A szabadság ötven árnyalata (m. sz.). TORTOMA ÖNKÉPZŐKÖR Ma 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma […]

Képzeletbeli liftezés

Február 22-én, csütörtökön 19 órakor mutatják be a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban Fehér Ferenc magyarországi koreográfus elképzelése nyomán és rendezésében az M Studio Lift – boys will be boys című előadását – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Márton Imola, a társulat művészeti vezetője.

Nyitott emberekből olvastunk

Tartalmas rendezvényt szervezett múlt héten a házasság hete alkalmából a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség. A rendezvényt nyitó és záró, ünnepélyes istentiszteletek között előadások, játékos önismereti estek, őszinte vallomások vetettek fel a résztvevőkben továbbgondolásra késztető kérdéseket, illetve nyújtottak nagyfelismerés-élményt.

Ajánló

KÖNYVBEMUTATÓ A Székely Nemzeti Múzeumban ma 18 órától Zsigmond Enikő geológus Izland, ahol az idő születik című könyvének vetítéssel egybekötött bemutatójára kerül sor az intézmény Bartók-termében. A szerzővel Dukrét Lajos, az Erdélyi Kárpát-Egyesület elnöke beszélget.   A SZÉPPRÓZA NAPJA A magyar széppróza napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Tein teaházban ma 18 órától Bogdán László, Vida Gábor […]

Évfordulós tisztelgés

Közös felolvasásra hívja az érdeklődőket a Bod Péter Megyei Könyvtár Sepsiszentgyörgyön, Petőfi Sándor tiszteletére. Ugyanakkor a közösségi oldalon is népszerűsítik Petőfi írásait a következő napokban.